Cuma, Ekim 18, 2024

Güney Kore menşeli implantlara yeniden damping soruşturması açıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından İthalatta Haksız rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ 16 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde, yerli üreticiler Mode Medikal San. ve Tic. Ltd. Şti., Şanlılar Tıbbi Cihazlar ve Medikal Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. ve AGS Medikal Ürünleri İthalat İhracat Tic. Ltd. Şti. tarafından Kore Cumhuriyeti menşeli ‘protez dişlerin bağlantı parçaları’ (diş implantları) ithalatına yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı kesin önlemin ihraç fiyatlarının düşürülmesi suretiyle etkisiz kılındığı iddiasıyla yapılan başvuruya istinaden önlem konusu ülkede yerleşik Megagen Implant Co. Ltd. ve Dio Corporation firmaları için soruşturmanın yeniden açılması için usul ve esaslar düzenlendi. 

Başvuru aşamasında sunulan delillerden, yerli üretim dalını temsil niteliğini haiz olduğu anlaşılan yerli üreticiler Mode Medikal San. ve Tic. Ltd. Şti., Şanlılar Tıbbi Cihazlar ve Medikal Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. ve AGS Medikal Ürünleri İthalat İhracat Tic. Ltd. Şti. firmaları tarafından yapılan başvurunun yerli üretim dalı adına yapıldığı anlaşıldı. Bu kapsamda, söz konusu 3 firma bu tebliğin ilgili bölümlerinde ‘yerli üretim dalı’ olarak anılacak.

Yapılan inceleme sonucunda, yerli üretim dalı tarafından yapılan başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği anlaşıldı. Güney Kore menşeli 9021.29.00.00.00 GTİP’i altında yer alan ‘protez dişlerin bağlantı parçaları’ ürününe yönelik İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ ile tamamlanan damping soruşturmasının ihraç fiyatının yeniden belirlenmesi ve belirlenen yeni ihraç fiyatına göre damping marjının yeniden hesaplanabilmesi için Megagen ve Dio firmalarına yönelik yeniden açılmasına karar verildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM