Pazar, Kasım 10, 2024

Suudilerle ticaret hacminde hedef; 10 milyar $

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirme çalışmaları kapsamında Suudi Arabistan’da temaslar gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz iki ülke arasındaki yatırım ve iş forumu gala yemeğinde değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ve Suudi Arabistan ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Ticaret hacmimizi, dengeli ve hızlı bir şekilde artırarak kısa vadede 10 milyar doların üzerine çıkarmanın gerçekçi bir hedef olduğu kanaatindeyiz” dedi. 

Orta vadedeki hedefin ise ikili ticaretteki sektörel portföyü çeşitlendirerek 30 milyar dolara ulaşmak ve ötesine geçmek olduğunu söyleyen Yılmaz, “Suudi firmaları bugüne kadar Türkiye’ye 2 milyar dolar yatırım yaptı. Özellikle ülkelerimizin iş çevrelerini bir araya getirebilecek etkinliklerin sıklaştırılmasıyla karşılıklı yatırımların kolaylıkla arttırılabileceğine inanıyoruz. Suudi Kamu Yatırım Fonu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin başlattığı yakın temas ve işbirliğinin ülkelerimiz için büyük ekonomik faydalar sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.


“Yatırım ortamını iyileştirmeye devam ediyoruz”

Türkiye’nin, uluslararası yatırımcıların farklı ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan kapsamlı bir ekosistem sunduğunu kaydeden Yılmaz, “Yatırım ortamını reformlar ile iyileştirmeye devam ediyoruz. Uluslararası yatırımlar kapsamında; teknoloji, savunma, yenilenebilir enerji, petro-kimya, finans, turizm ve konut gibi çeşitli sektörler, yatırımcılar için fırsatlar sunmakta” diye konuştu. Yılmaz, Suudi Arabistan’dan yatırımcılara hitap eden sektörler arasında kimyasallar, makineler, gıda ve içecek işleme, otomotiv, havacılık, ilaç ve biyoteknoloji, tıbbi cihazlar ve malzemeler, askeri üretim,  yenilenebilir enerji, inşaat malzemeleri ve madencilik alt sektörlerinin öne çıktığını belirtti. 

Türkiye Yüzyılı ve 2053 vizyonları ile Suudi 2030 Vizyonunun bölgeye büyük ekonomik faydalar sağlayacağına inandığını da dile getiren Yılmaz, “3,3 trilyon dolarlık bir yatırımı içeren Suudi 2030 Vizyonu kapsamında Neom, Diriyah Gate, Qiddiya ve Kızıldeniz Projesi gibi mega projelerinizde firmalarımızın aktif rol almasını istiyoruz” dedi. Suudi Arabistan’ın, müteahhitlik sektörü için de dünyadaki en önemli ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Türk müteahhitleri Suudi Arabistan’da bugüne kadar 27,6 milyar dolar tutarında 402 proje üstlendi. Bu rakamlarla Suudi Arabistan, ülkemizin değer bazında en fazla proje üstlendiği 6. ülke konumunda” açıklamasını yaptı.


“Irak Kalkınma Yolu Projesi’nde yakın işbirliği yürütülebilir”

Yılmaz ayrıca, Ukrayna’nın yeniden inşası sürecinin yanı sıra bölgenin refahına katkıda bulunması beklenen Irak Kalkınma Yolu Projesi’nde de Suudi Arabistan ile yakın bir işbirliği yürütebileceğine dikkat çekti. Yılmaz, Körfez İşbirliği Konseyi ve Türkiye arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasının da iki taraf arasındaki büyüyen ekonomik ortaklığı daha da ileriye taşıyacağını vurguladı.


“Suudi Arabistan’dan gelen turist sayısı %65 arttı”

Kültür ve Turizm alanında işbirliğinin gelişmesine de önem verdiklerini söyleyen Yılmaz, Türk vatandaşların elektronik vize uygulaması kapmasına alınmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti. Yılmaz, “Bu durum, iş insanlarımızın vize sorunlarının çözülmesine büyük katkı sağlayacak ve ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizde önemli bir ilerleme kaydedilmesine olanak sağlayacak. Geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre Suudi Arabistan’dan ülkemize gelen turist sayısı yüzde 65 artış gösterdi” dedi. Suudi Arabistan’ın turizm sektöründe mega projelere yönelik vizyonunu da takip ettiklerini belirten Yılmaz, “Ülkelerimiz arasında mega projeler alanındaki işbirliğimizi artırmak istiyoruz. Mega projeler alanında önemli turizm ortaklıkları kurabiliriz” diye konuştu.

Şimşek: Hizmet ihracatına güçlü destek veriyoruz

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise amaçlarının hizmet ihracatını büyütmek olduğunu belirtti. Burada 100 milyar doların üzerine ulaştıklarını, bu rakamı daha da büyütmek istediklerini söyleyen Şimşek, “Hizmet ihracatına Maliye olarak çok güçlü destek veriyoruz. Yüzde 80 matrah indirimi sağladık. Yani diyelim ki Türkiye’den siz herhangi bir ülkeye belli alanlarda hizmet ihracatında bulunursanız fiilen ödeyeceğiniz vergi çok çok düşük düzeyde olacak” dedi. 

Suudi Arabistan’ın iddialı turizm hedefleri bulunduğunu da dile getiren Şimşek, “Türkiye, bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde yardımcı olabilir. Çünkü bizim mevsimler örtüşmüyor; onların turizm mevsimi kış, bizimki genelde yaz ve sonbahar” diye konuştu.Öte yandan,Türkiye’nin inşaat sektöründe çok güçlü bir birikimi olduğuna işaret eden Şimşek, “Oradaki tesislerin yapılmasına ve işletmesine katkıda bulunabiliriz. Oraya tur operatörlerimiz ile turist götürmeye de katkıda bulunabiliriz. Dolayısıyla Türkiye ile Suudi Arabistan’ın bu alanlarda işbirliği yapması hem bizim hem onların menfaatine. Tur operatörlerimiz yazın buraya nasıl turist getiriyorlarsa, para kazanarak, oraya da turist götürebilirler” açıklamasında bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM