Pazartesi, Eylül 16, 2024

Taklit ayakkabıya ‘sıfır tolerans’

Ticaret Bakanlığı, ayakkabılara ilişkin tüketici şikayetlerini ve sektörde yaşanan sorunları düzenlenen çalıştayla değerlendirdi

Ayakkabılara ilişkin tüketici mağduriyetlerinin asgari seviyeye düşürülmesi ve ülkemiz ayakkabı sektörünün yaşadığı sorunların ele alınması ve çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) iş birliğiyle Afyonkarahisar’da ‘Ayakkabı Sektöründe Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’ gerçekleştirildi. 

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklamada, “Çalıştayda yapılan değerlendirmeler sonucunda; ayakkabı ürünlerine yönelik tüketici şikayetlerinin asgari seviyeye düşürülmesi amacıyla, başta ayakkabı sektörü olmak üzere ilgili tüm paydaşlar tarafından gerekli tedbirlerin alınması, ‘sahte/taklit ayakkabı’ üretiminin ve satışının engellenmesi amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli tedbirlerin alınması ve bu alanda yapılacak denetimlere ağırlık verilmesi, ayakkabı ürün güvenliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla, tüm paydaşlar tarafından ‘sıfır tolerans’ ilkesiyle hareket edilmesi  hususlarının ayakkabı sektörümüzün geleceği açısından önem arz ettiği vurgulandı” ifadelerine yer verildi.


Ayakkabı ürünlerine ilişkin şikayetlerde artış

Ticaret Bakanlığı tarafından ayakkabı ürün güvenliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla tüm paydaşlar tarafından ‘sıfır tolerans’ ilkesiyle hareket edilmesi kararlaştırıldı.Sahte/taklit ayakkabı üretiminin ve satışının engellenmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli tedbirlerin alınması ve bu alanda yapılacak denetimlere ağırlık verilmesi vurgulandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Son yıllarda tüketici hakem heyetlerine yapılan “ayakkabı” ürünlerine ilişkin şikâyet başvuruları artış göstermekte olup, yapılan başvurular arasında “ayakkabı” ürünlerine ilişkin başvurular ilk sırada yer alıyor. 2023 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan 727 bin 630 başvurudan 91 bin 527 tanesi yani toplam başvuruların yüzde 12,60’ı ‘ayakkabı’ ürünlerine yönelik yapıldı. Bu durum hem tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunması hem de üreticiler ve satıcılar nezdinde sebep olduğu olumsuzluklar bakımından önem arz ediyor” ifadelerine yer verildi.  

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bununla birlikte küresel markaların taklitleri olan sahte markalı ayakkabıların üretiminin ve hem perakende olarak hem de internet yoluyla satışının yaygınlaştığı şikayetleri arttı. Böyle bir durum, ülkemiz ayakkabı sektöründeki işletmelerin ve yerli markaların rekabet gücünü olumsuz etkileyerek, kayıt dışılığa, vergi kayıplarına ve kayıt dışı istihdama yol açıyor. Diğer yandan; söz konusu sahte ve taklit ayakkabılar ‘ürün güvenliği’ anlamında tüketici ve çevre sağlığı açısından önemli riskler taşıyor.” 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM