Pazartesi, Eylül 16, 2024

“İzmir’in vizyoner yönetimlere ihtiyacı var”

Bakan Işıkhan, İzmir’i ticaret ve yatırım açısından çekim merkezine dönüştürmenin ortak hedef olduğunu vurguladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, İzmir iş dünyası ile bir araya geldi. İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) işbirliğiyle düzenlenen ‘İzmir İş Dünyası Toplantısı’nda bakanlık olarak iş dünyasına yönelik gerçekleştirdikleri çalışmaları aktaran Prof. Dr. Işıkhan, İzmir’i ticaret ve yatırım açısından bir çekim merkezine dönüştürmenin iş dünyasıyla ortak hedefleri olduğunu vurguladı. Işıkhan, “İzmir’in kronik sorunlarının çözümü için vizyoner yeni yönetimlere ihtiyacı var” dedi.

Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, iş kaybı tazminatı gibi birçok kalemde İzmir’e desteklerini sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Işıkhan, “Rekorların kırıldığı bir dönemden geçiyoruz. Martta açıklanacak 2023 sonuçlarında 2022’den bu yana en yüksek işgücüne katılım ve istihdam oranlarını bekliyoruz. Çalışma hayatına katılım ve istihdamın artması büyüyen ekonominin göstergesi. İZTO, İzmir için bir güç kapısı. İzmir’i ticaret ve yatırım açısından çekim merkezi yapmak gibi ortak bir hedefimiz var. İzmir’in potansiyelini harekete geçirmek zorundayız. İşbirliği sayesinde karşılaştığımız her türlü olumsuzluktan çıktık. Bu işbirliğinin sunacağı tabloya katkı verecek bir diğer paydaş yerel yönetimler. İzmir’in dirençli bir şehir olmaya, gelişim odaklı havası suyu toprağı temiz bir şehir olmaya ihtiyacı var. Hizmet ve eser belediyeciliğine ihtiyacı var. Artık İzmir’in menfaat ve makam kaygısıyla kaybedecek 1 yılı yok” açıklamasında bulundu.


Özgener: Haftalık 40 saat çalışma saati iş dünyasında tedirginlik yaratıyor

İşçilik maliyetlerinde yaşanan artışa dikkat çeken İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bu artışın ihracatın gelişmesinde büyük bir engel olduğunu ifade etti. Beklentilerinin bundan sonraki süreçte asgari ücret düzenlemelerinin, hedeflenen enflasyon oranlarına göre yapılması olduğunu belirten Özgener, “İş dünyamız girdi maliyetlerinin yükselmesi ile mücadele ederken, haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten 40 saate indirileceği konusundaki değerlendirmeler nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Bu konuda kamuoyunun rahatlamaya ihtiyacı var” ifadelerini dile getirdi.


Yorgancılar: Rekabet için maliyetleri kontrol etmeliyiz

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da enflasyondan kutuplaşmaya kadar birçok etkenin üretimin sürdürülebilirliğini zorladığına dikkat çekerek, “Küresel enflasyon ortamında arz-talep dengelerindeki değişim sürecinin çıktısı, talep daralması ve yavaşlama oldu. En büyük ihracat partnerlerimizde PMI verileri de bu yavaşlamayı teyit etmekte. İşte bu noktada, işçilik maliyetleri hiç olmadığı kadar sanayicinin üzerinde bir yük oluşturmakta. Böyle bir süreçte; yüzde 99’u KOBİ olan bir yapıda, ihracatımızın yüzde 32’sini gerçekleştiren KOBİ’lerimiz bu maliyetlerin altında adeta ezilmekte. Özellikle de emek yoğun sektörlerde, işçilik maliyetlerinden dolayı yurtdışında üretimin tercih edilmesi hususu iyi değerlendirilmeli. Pazara girmek, yeni müşteri edinmek çok zor iken, devamını sağlamak daha da güçleşmiştir. Rekabet edebilmek için maliyetleri kontrol etmek gerçeği ile karşı karşıyayız” ifadelerine yer verdi. 


Kestelli: Tarımda kayıt dışılığın ekonomiye getirdiği yükler bilinmiyor

İTB Genel Sekreteri Işınsu Kestelli ise tarımsal istihdamda yer alan sorunlara değinerek şunları dile getirdi: “Tarım, kayıt dışı istihdamın en yoğun olduğu sektör. Yapılan hesaplamalar yüzde 85 oranında bir kayıt dışılık olduğunu gösteriyor. Ne kadar tarım işçisi var? Hangi şartlarda çalışıyor? İşveren ve işçi arasındaki sorunlar nasıl çözülüyor? Tarım işçilerinin sosyal güvenlik sistemine dahil olmamasının getirdiği sorunlar ve ekonomik yükler nedir? Hiçbirini net olarak bilemiyoruz” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM