Pazartesi, Eylül 16, 2024

Kimya sektöründen Suudi Arabistan çıkarması

İKMİB, şubat ayında sağlık sektörü ile kozmetik, bakım ve temizlik ürünleri sektörüne yönelik Suudi Arabistan’a iki ayrı organizasyon düzenledi

Kimya sektörünün ihracatını artırmak ve üyelerinin mevcut pazarlarına yenilerini eklemek amacıyla birçok faaliyet gerçekleştiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) şubat ayında sağlık sektörü ile kozmetik, bakım ve temizlik ürünleri sektörüne yönelik Suudi Arabistan’a iki ayrı organizasyon düzenledi. 11-13 Şubat 2024 tarihleri arasında bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Beautyworld Saudi Arabia 2024 fuarına ilk kez Türkiye milli katılım organizasyonu düzenleyen İKMİB, 11-15 Şubat 2024 tarihlerinde ise ‘Sağlık Sektörü Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti’ organizasyonunu gerçekleştirdi. İki organizasyon kapsamında sağlık sektörü yanı sıra kozmetik, bakım ve temizlik ürünleri sektöründen toplam 41 Türk kimya firması Suudi Arabistan’a çıkarma yaptı.


Kimya sektöründen 2023’te Suudilere 230 milyon $ ihracat

Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu kapsamındaki çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyleyen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Kimya sektörümüzün Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ihracat 2023 yılında yüzde 74,24 artışla 229,4 milyon dolar oldu. 2023 yılında Suudi Arabistan’a yaptığımız kozmetik ihracatımız ise yüzde 270,23 artışla 35 milyon dolar olarak gerçekleşti. Diğer taraftan Suudi Arabistan’a 2023 yılında yapılan eczacılık ürünleri ihracatımız yüzde 74,56 artışla 3,5 milyon dolar oldu. Hem fuar organizasyonundaki marka ve ürün tanıtımlarımız hem de heyet organizasyonunda gerçekleştirdiğimiz ikili iş görüşmeleri ile firmalarımızın yeni iş bağlantıları yapmalarını umuyoruz.  Suudi Arabistan’daki bu büyük fırsattan yararlanmak ve ihracat artışını devam ettirmek istiyoruz. Bu yönde sektörlerimizi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.


“Suudi Arabistan pazar payı açısından önemli potansiyel”

İKMİB olarak Suudi Arabistan pazarına yönelik şubat ayında aynı anda iki farklı etkinlik gerçekleştirdiklerini kaydeden Pelister, “Biri sağlık sektörümüze yönelik düzenlediğimiz Sektörel Ticaret Heyeti, diğeri ise İKMİB olarak bu yıl ilk kez Türkiye milli katılım organizasyonunu düzenlediğimiz Beautyworld Saudi Arabia fuarı. Suudi Arabistan, Ortadoğu pazarına giriş yapmak isteyen veya pazar payını artırmak isteyen firmalarımız için önemli bir potansiyel barındırıyor. Suudi Arabistan’da son zamanlarda büyük yatırımlar yapılıyor ve Türk firmalarımızın da orada mutlaka ihracat potansiyelini araştırmaları gerekiyor. Pek çok alanda önemli fırsatlar sunuluyor. İki ülke arasındaki yakın ilişkilerin ticaret rakamlarımıza yansımasını görüyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM