Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Treyler sektöründen 2023’te 800 milyon $ ihracat

Şentürk: Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük üretim yapan ülkesiyiz

Treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), tarafından düzenlenen Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi, ‘Geleceğin Treyleri, Türkiye’de Treyler Üretiminin Geleceği’ başlığıyla gerçekleşti. Zirve kapsamında 4 farklı panel yapıldı. Treyler üreticileri, tedarikçiler ve hizmet veren firmaların yetkililerinin katıldığı panellerde, sektör paydaşları en son gelişmeler ışığında sektörün geleceği hakkında görüşlerini paylaştılar. TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, sektörün 2023’ü 60 bin adetlik üretimle ve 800 milyon dolarlık ihracatla kapattığını açıkladı. Şentürk, “Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük üretim yapan ülkesiyiz” dedi. 

Derneğin amacı ve hedefleri hakkında bilgi veren TREDER Başkan Yardımcısı Kaan Saltık da sektörün üretimde ve ihracatta geldiği noktaya dikkat çekti. Saltık, “Hedefimiz ülkemizi Avrupa Birliği ve çevre ülkeler için treyler üretim merkezi haline getirmek ve ihracatımızı milyar dolarlık rakamlara çıkarmak. Önümüzdeki dönemde, teknolojik yeniliklerin ve sürdürülebilirlik prensiplerinin rehberliğinde, sektörümüzü daha da ileriye taşıma kararlılığındayız. Birlikte çalışarak, Türkiye’nin treyler sektörünü dünya çapında bir lider haline getirebiliriz” diye konuştu. 


“Sektör hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya”

TAİD Başkanı Burak Hoşgören de Türk treyler pazarının, ticaretin ve lojistiğin omurgasını oluşturduğunun altını çizerek, “Geleceğin treyleri ve ağır ticari araçları; daha hafif ve daha dayanıklı, daha çevre dostu olacak, bağlantılı teknolojilerle donatılacak. Dolayısıyla şu anda sektörlerimiz hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya. Stratejik konumu, kalifiye işgücü ve canlı girişimci ruhuyla Türkiye, bu atılıma öncülük etmek için iyi bir konuma sahip” ifadelerini kullandı. 


Kamudan sektöre destek açıklaması

Zirvede yer alan kamu temsilcileri de treyler sektörüne desteğini iletti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, uluslararası koridorlarda Türkiye’nin stratejik önemine dikkat çekerek, karayolu taşımalarındaki artışa vurgu yaptı. Boyraz, “Türk treyler sektörü 10 binin üzerinde çalışanı ile hız kesmeden üretimini sürdürmekte. Treylerde üretimin artması, ihracatın artması, sektördeki standardizasyonun kalıcı olması için desteğimizi sürdüreceğiz” dedi. 

TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş ise enstitü olarak otomotiv sektörüne yönelik sundukları hizmetler hakkında bilgi verirken treyler sektörünün önemine vurgu yaptı. AB TİP Onayı, belgelendirme, imalat, tadilat ve montaj konusunda verdikleri hizmetleri anlatan Kırbaş, insan kaynağı noktasında yapılan çalışmaların sektöre sağlayacağı katkılara dikkat çekti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM