ESİAD 36. Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuşan Tugay: İzmir kendi kendini kalkındırabilecek bir kent
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) 36. Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’na katılarak projelerini anlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu takdirde yönetimde reorganizasyona gitmeyi düşündüğünü ve İzmir Planlama Ajansı’nı daha etkin bir şekilde kullanmayı hedeflediğini söyleyen Tugay, “Bizim kalkınma belediyeciliğine ihtiyacımız var. İzmir kendi ayakları üzerinde durabilecek, kendi kendini kalkındırılabilecek bir kent. İzmir kendi kendini zenginleştirebilir, istihdamını, ihracatını artırabilir” dedi.
Türkiye’de iklim belediyeler ağı gerektiğini ifade eden Tugay, “Bu planların mutlaka bir koordinasyon içerisinde, ulusal sonuçları olan bir hale dönüştürülmesi gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olursam bu konuyu yeniden canlandırmayı, aktive etmeyi düşünüyorum. Amacımız birbirimize deneyim aktarmak, mesafe almak. Merkezi hükümet maalesef yeterli hedefler koymuyor. Uluslararası anlaşmalarda bunu görüyoruz. Daha hızlı bir şekilde kömürden, fosil yakıtlardan çıkmamız lazım. Yeşil Mutabakat gibi konularda sanayicilerimizin çok daha hazır hale gelmesi lazım. Kamuyla sivil toplumun ilişkisinin güçlendirilmesi lazım. Böyle bir bakış açısıyla önümüzdeki 25 yılı kapsayan bir planımız olmalı” diye konuştu.
“Kentin verilerini toplamamız gerekiyor”
Kentin verilerinin en sağlıklı şekilde toplanması gerektiğini de vurgulayan Tugay, “Sonra bu verileri sağlıklı bir şekilde analiz etmemiz gerekiyor. Saptadığımız problemler üzerine kararları da ona göre vermemiz gerekiyor. Bu planları kendi belirlediğiniz küçük bir heyetle yapmamalısınız. Egosantrik siyasetçilerin kararlarından kurtulmamız lazım. Dünyanın en güçlü en katılımcı demokrasilerinden birisini oluşturacağım. Dar çerçevede verilen kararların başarılı olması mümkün değil. Konunun uzmanları bir araya gelmeli. Katılımcı demokrasiyi işletmek zorundayız” ifadelerine yer verdi.
“Yapay zekada en ileri belediye olacağız”
İzmir’de bütün bu planlama çalışmasını yapacak bir kuruma ihtiyaç duyduklarını ve bunun İzmir Planlama Ajansı olduğunu belirten Tugay, “Ama pek istediğim gibi çalışmıyor. İstanbul Planlama Ajansı bunu iyi başarıyor. Sahadan sürekli sağlıklı veri topluyor, kentin bir veri deposu var. Oradan sürekli beslenen karar alma mekanizmaları geliştiriyorlar. Belirledikleri hedefler çerçevesinde bu kararlar alınıyor. Biz de İzmir Planlama Ajansı’nı bu çerçevede yeniden kuracağız. Toplumun bütün kesimi buna katılacak. Bu veri toplama, doğru yönetme işi bir veri mühendisliği konusu. Veri mühendisliğinin ayrılmaz parçası yapay zeka. Verileri toplamada analiz etmede çok yardımcı olan bir sistem. Önümüzdeki dönemde yapay zekayı yerel yönetimlerde kullanmak zorundayız. İTÜ’de bunun hakkında çalışan bazı hocalarımızla bağlantı kurduk. İZBB benim başkanlığımda yönetilecekse yapay zeka konusunda en ileri, en lider belediyelerden biri olacak” açıklamasını yaptı.
Kamu kurumlarının özel sektördeki gibi verimliliği gözeterek işletilmesi gerektiğini söyleyen Tugay, “Kamu kurumlarının hastalıkları bunları başarısız hale getiriyor. Bu kurumda çalışanlardan yaptıkları işlerden memnun olmalılar. Verimlilik kelimesi sihirli bir kelime. Belediyede çalışan memurlarımıza şunu sormamız gerekiyor: Siz doğru yerde çalıştığınızı düşünüyor musunuz? Karşıyaka Belediyesi’nde bunu sorduk ve daha doğru organizasyon kararları aldık. Yönetim reorganizasyonları yapmayı düşünüyorum. Bazı birimleri kapatmayı, bazı belediye iştiraklerinde yeni görev tanımlamaları yapmayı düşünüyorum. Enerjisinden insan kaynağına kadar her türlü kaynakta. Sonuçta bir iş yapacağız, para harcayacağız, burada önceliğin ne olduğunu saptamamız, yöneticilerin motivasyonlarını sağlamız, optimize edilmiş finansal kaynağı bulmamız, doğru bir şekilde ölçmemiz gerekiyor. Bunun olduğu bir büyükşehir belediyesi hayal ediyorum. Kaynak verimliliği her anlamda sağlanacak” dedi.
“İzmir’in kamu alanlarında tasarım rehberi oluşturacağız”
İzmir’in altyapı sorunlarına da değinen Tugay, “Kanal master planımız, su master planımız, ulaşım master planımız güncel değil. Altyapı sorunlarımızı en azından 2050’ye kadar giderecek planlama çalışmamız olmalı. Üstyapıda yollarla ilgili birçok şikayet var. Önce yol zemini, drenajlar, kaldırımların herkes için kullanılabilir hale getirilmesi lazım. Ana arterlerden başlayarak bunu başaracağız. İlçe belediyelerle koordine edeceğiz. İzmir’in tasarım rehberi yok. Pazaryeri denilince kötü beton zeminli bir alan aklımıza geliyor. Yapısal problemleri olan o alan kentimizin çok önemli alışveriş alanı. Birbirine benzemeyen yüzlerce pazaryerimiz var. Bunlar kamu binası, herkese ait. Ama kimsenin rehber çalışması olmadığı için burada zafiyet doğuyor. İzmir Planlama Ajansı’yla İzmir’in kamu alanlarında bir tasarım rehberi oluşturacağız. Tüm şehir planlamacılarını, mimarlarını buna davet edeceğiz” ifadelerinde bulundu.
“Opera binasının tamamlanması için iyi bir müteahhit şart” |
Soru cevap kısmında Karşıyaka’da devam eden opera binası inşaatına da değinen Tugay, “Opera binası projede müteahhit yetersizliği ile ilgili sorunlardan dolayı yarım kaldı. Maliyeti çok yüksek olacak diye duruyor ve geçekten ses sitemi gibi birçok şey önemli buna göre iyi bir müteahhit bulunması gerekir. Yoksa yarım yamalak bir şey çıkar. Burayı opera binası olarak tamamlayalım mı yoksa kongre binasına mı çevirsek? Çünkü İzmir’in kongre merkezine de ihtiyacı var. Kongre binasına çevirebiliriz. Fuar alanı olarak bile düzenlenebilir. Bunun tartışılması gerekiyor” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le olan ilişkilerinde de herhangi kötü bir tablo olmadığını açıklayan Tugay, “Tunç Soyer’in bize katkıda bulunmaya devam edeceğine inanıyorum. Birbirimizi öperek görev devri olacak. Partide başka görevleri olacak” dedi. Tugay ayrıca, İzmir’de karbon borsası kurmayı düşündüklerini söyleyerek, “Yeşil Mutabakatı çok rahatlatabilecek şeyler sağlayabilir belediyeler” dedi. tamamlanması için iyi bir müteahhit şart” |