Cumartesi, Kasım 23, 2024

“İzmir’i inovasyon başkenti yapmak istiyorum”

ESİAD toplantısına katılan Özlale: Kendi gelirini yaratan, dördüncü sanayi devrimine ev sahipliği yapacak bir İzmir hayal ediyorum

İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) düzenlediği toplantıya katılarak, Egeli iş dünyasına seçim projelerini anlattı. Sunumunda, liman bölgesi dönüşümü, yağmur suyu hasadı, Mavi Körfez projesi ve kıyı ilçelerde yüzer otoparklar gibi birçok proje sıralayan Özlale, “Ben kendi gelirini yaratan, dördüncü sanayi devrimine ev sahipliği yapacak bir İzmir hayal ediyorum. İzmir’i inovasyon ve tasarım başkenti yapmak istiyorum” dedi. 

İzmir’in daha çok zenginleşmesi için anahtar kelimelerin inovasyon ve tasarım olduğunu söyleyen Özlale, “Liman arkasında bir tasarım kasabası inşa edeceğiz. Limana gemiler geldikleri zaman İzmir’in markalarının olduğu bir showroom’dan geçecekler. Alsancak’la Karşıyaka’yı yüzer platformlarla birbirine bağlayacağız. Altyapı çalışmalarını Serbest Mimarlar Derneği’yle çalıştık. Dünyadaki ünlü tasarım ve inovasyon markalarının burada ofis açmalarını sağlayacak bir kampüs kurmak istiyoruz. Liman düzenlemesi; ihracat artışı, yeni yatırımlar, kaliteli istihdam getirecek” şeklinde kaydetti.


“Basmane çukuruna girişimcilik merkezi hedefliyorum”

Öte yandan Basmane çukurunun kamu binası olmasına karşı çıktığını da belirten Özlale, “Basmane çukuru için hedeflediğim; bölgenin en büyük girişimcilik ve inovasyon merkezlerinden birisi haline getirmek. Akıllı şehir çözümleri girişimciliğin gittiği yerlerden bir tanesi. Milyar dolarlık bir sektör. Akıllı şehir çalışan girişimcileri bir üste toplamayı hedefliyorum. Şehrin dünya problemlerine çözümler getirebiliriz. Belediye ve üniversiteler ortak olacak, bir şirketleşme olacak. İzmir’de tutarsa bunun patentini alacağım ve diğer belediyelere satacağım. Böylece İzmir’e önemli bir gelir sağlayacağım. Yaşlı ve engelli teknolojileri 5-6 milyar dolarlık bir piyasa. Bununla ilgili de merkez kuracağız” diye açıkladı.


“İzmir’in Ege Medeniyetleri Müzesi’ne ev sahipliği yapacak potansiyeli var”

Diğer taraftan, depolarda 275 bin tarihi eserin İzmirlilerle buluşmayı beklediğine dikkat çeken Özlale, “İzmir’in merkezine dışarıdan birini getirdiğiniz zaman bir turisti kaç gün gezdirebilirsiniz? Bir turistin ilgisini çekebilecek alan, simge bir müzesi yok. İzmir’in Ege Medeniyetleri Müzesi’ne ev sahipliği yapabilecek potansiyeli var. Liman dönüşümünü tamamlarsak, Kemeraltı’ndaki çalışmaları ilerletebilirsek burası turizmin yeniden canlandığı bir yer haline gelebilir” dedi. İnciraltı için de iki tane projesi olduğunu açıklayan Özlale, “Botanik Parkı ya da bir kongre merkezi açabiliriz. Kongre turizminin kendisini yeniden üretme potansiyeli var. Buraya bir balık hali açılabilir. Aynı zamanda turistler için bir çekim merkezi. Etrafında sokak lezzetlerinin olduğu simge bir bina haline getirilebilir” ifadelerini kullandı.


“Dijital göçebeleri İzmir’e çekebiliriz”

Dijital göçebelerin de önümüzdeki dönemde oldukça kafa yorulması gereken bir konu olduğuna değinen Özlale, “İyi bir internet altyapısıyla onları buraya çekebiliriz. Karşıyaka’da Türkiye’nin en büyük teknoloji kampüsünü hayal ediyorum. ESİAD, EGİAD üyelerinin İzmir’de beceri ihtiyacını çıkartıp müfredatı belirlediği, İzmir’in eleman ihtiyacını belirleyip bunu üniversite mezunlarından seçtiği bir yer. İzmir’deki nitelikli eleman ihtiyacı buradan karşılanabilecek.


“Yapay zeka ile trafik denetimi sağlanacak”

İzmir’in kıyı şeritlerine kurmayı planladıkları yüzer otoparkların ise modüler otoparklar olduğunu ve trafiğin yoğunlaştığı yere ayarlanabildiğini aktaran Özlale, “Otopark krizini karşılayabiliyor. Urla yarımadasının başladığı yere ve Alaybey’e kurulacak. Kamu binaları, okul ve pazar yerlerinin altına yeraltı otoparkları kurulacak. Yapay zeka ile trafik denetimi sağlanacak. Eshot seferleri sensör ile takip edilecek. Deniz taksiler yaygınlaştırılacak. İzmir ulaşımı açısından körfezi çok iyi kullanılamıyor. Zikzaklı indirme bindirme hatları olacak. Böylece İzmir’in trafiği azaltılabilir” dedi.


“Ada bazlı dönüşüm maliyeti en aza indiriyor”

İzmir’in deprem gerçeğine karşılık da ada bazlı kentsel dönüşümü öne çıkaran Özlale, bu yöntemin yerinde değişime alternatif olarak yapılması gereken bir proje olduğunu söyledi. Özlale, “Yapıların afetlere dirençli olması lazım. Bu adaların altına yeraltı otoparkı yapıp onun üstüne bir ticari plaza kurulursa bir yeşil alan oluşturulabiliyor. Kentsel dönüşüm maliyeti en aza indiriliyor” diye ifade etti.

İYİ Parti’nin oy oranının AK Parti ve CHP’den düşük olduğu için bir dezavantajla başladığını da ifade eden Özlale, “İki tane dev bütçeyle çalışan partinin arasından sıyrılmaya çalışıyoruz. 6 ay önceden adaylığımı açıklayıp, sokak, sokak insanlara kendimi anlatma nedenim buydu. İzmir; ticaretin, girişimciliğin şehri. Merkezde bir yere konumlanabilirsek insanların gözünde yeniden umut ışığı oluruz. O tarafa gidiyor muyuz, bence gitmiyoruz ama gidebiliriz” diye konuştu.


“Türkiye’nin İzmir’e ihtiyacı var”

Türkiye’deki en büyük problemin siyasetsizlik olduğunu söyleyen Özlale, “Bunu tekrardan yeşertecek parti, zenginleşmeyi, istihdamı vadedecek parti olmalı. Partimden o yönde çok ciddi bir umudum var. 1 Nisan’dan sonra bir konsolidasyona gidilecek. Siyasette yeni bir dönem başlayacak. Partilerin kendisine çeki düzen verdiği, veremeyenlerin de siyasette kalıcı olamayacağını düşünüyorum” dedi. Belediye başkanlığının icraat kabiliyetini anlatabilmek açısından en avantajlı mevkilerden biri olduğunu vurgulayan Özlale, “İzmir’in sorunlarına özel sektör mantığıyla bakan ve çalışan bir belediye başkanı olmak istiyorum. Türkiye’nin İzmir’e ihtiyacı var” diye aktardı.


“Kültürpark’a teknoloji firmaları ofis açacak”

Kültürpark’la ilgili ne yapacağının da sorulduğu Özlale, “Kültürpark’taki pavyonlara teknoloji firmalarının ofis açmalarını sağlayacağım. En son teknolojiler sergilenecek. Kafasında yaratıcı fikirler olan gençler orada vakit geçirebilecek. Kültürpark şu anda çok kötü durumda” dedi.


“İzmir artık iktisadi değer çıkartamıyor”

Üst kimlik olarak İzmirlilikte buluşmaları gerektiğini belirten Özlale, “İzmir gün geçtikçe hemşeri derneklerinin kendi bölgelerine hakim olduğu bir yer haline geliyor. Buranın önde gelen karar alıcıları bir müşterekte buluşamıyorlar. Temel problem bu. Herkesin kafasındaki öncelik farklı. İzmir’in 10-15 yıl herkesin üzerinde anlaştığı ortak plan yok. Ben bu projelerin 3’de 1’ini yapsam 5 yılda İzmir’in çehresi değişir” diye konuştu. İzmir’in ticarette de istedikleri yerde olmadığını vurgulayan Özlale, “İzmir’de son 10 yol içerisinde bir ‘unicorn’ şirket çıkmadı. Benim itiraz ettiğim nokta bu. İzmir artık iktisadi değer çıkartamıyor. Bir yerden başlamak gerekiyor” dedi.


“Belediyeler yeni kooperatifler çıkartmamalı”

Tarıma dair en büyük ihtiyacın üretim yollarının ıslah edilmesi olduğunu kaydeden Özlale, “Tarım ve Orman Bakanlığı’yla bir görev dağılımı yapılması gerekiyor. Ödemiş’te süs bitkileri yetiştirilmesi gerekirken mısır üretimine son verilmesi gerekiyor. Belediyeler iyi işleyen mevcut kooperatiflere karşı yeni kooperatifler çıkartmamalı. Yapılması gereken Tire Süt gibi kooperatiflerin desteklenmesi” ifadelerine yer verdi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM