Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: Batman’da nitelikli istihdamın önünü açtık
Batman Ekonomik Kalkınma, Kültür ve Turizm Projeleri Açılış ve 2024 Yılı GAP Projeleri İmza Töreni’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bakanlık olarak, Türkiye Yüzyılı’nda sayısız projeyi Batman’a ve Batmanlılara kazandırdıklarını söyledi.
Batman’da nitelikli istihdamın önünü açtıklarını kaydeden Kacır, “Son 22 yılda; 26,4 milyar TL tutarında sabit yatırım için bin 570 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Böylece şehrimizde 113 bin 500’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Bakanlık olarak sağladığımız 1 milyar TL’den fazla finansmanla bugüne gelen organize sanayi bölgemizde 12 bin 500’ün üzerinde yeni istihdam oluşturduk” dedi.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’e (KOBİ) Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destek programlarıyla can suyu olduklarını söyleyen Kacır, “22 yıl önce Batman’da KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ’lerin sayısı bir elin parmağını geçmiyor iken, (Adalet ve Kalkınma Partisi) AK Parti döneminde bu sayıyı 1.4 milyar TL destekle 6 bin 680 KOBİ’ye çıkardık. Katma değer ve teknoloji odaklı kalkınmayı hızlandırmak için şehrimize 1 Ar-Ge merkezi kazandırdık” şeklinde konuştu.
“Hakiki baharı getirdik”
GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile 24,7 milyon TL destek sağladıkları ve Batman’ın kalkınma yolculuğuna güç katacak 7 projenin imza törenini gerçekleştirdiklerini kaydeden Kacır, “Hayata geçirdiğimiz projelerle nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Batman’da, Ezidi ziyaretgahlarının çevresel düzenlemesini gerçekleştirirken, soyut kültürel miras unsurlarını da gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Hasankeyf Müze Bahçesi’nin çevre düzenlemelerini gerçekleştirerek müzemizin tam anlamıyla turizme entegre olmasını sağlıyoruz. Dikey tarım uygulamalarında yenilenebilir enerji kullanımını destekliyoruz. Kışlık sebze yetiştiriciliği ve ikinci ürün yetiştirmeyi teşvik ediyoruz. Üreticilerimize sağladığımız tohum ve ekipman desteğiyle hem çiftçimizin gelirinin hem de istihdamın artırılmasına katkı sağlıyoruz. Kadın girişimciliğini güçlendirerek kadınlarımızın ekonomiye katılımını sağlıyoruz. Yıllardır terörle, yokluk ve yoksullukla anılan bölgemize hakiki baharı biz getirdik” diye konuştu.
“Tekstil atölyelerini şehrimize kazandırıyoruz”
Dicle Kalkınma Ajansı ile Batman’a bugüne kadar kamudan özel sektöre 200 projeye 612,2 milyon TL destek sağladıklarını hatırlatan Kacır, “Ajans destekleriyle hayata geçirdiğimiz Hasankeyf, Kozluk ve Gercüş Tekstil Atölyesi Projeleriyle 450 vatandaşımıza istihdam sağlayacak tekstil atölyelerini şehrimize kazandırıyoruz. Batman-OSB Tekstilkent Projesiyle de organize sanayi bölgesi bünyesinde her biri bin 750 metrekare kapalı alana sahip 900 kişilik istihdama imkan verecek 5 tekstil atölyesi kuruyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile Batman’daki kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin 84 projesine verdiğimiz destek 428,3 milyon TL’ye ulaştı. Batman’ın kadim tarihini koruyarak, turizm ve nitelikli insan kaynağı potansiyelini harekete geçirecek projelere imzamızı attık” ifadesini kullandı.