Perşembe, Eylül 19, 2024

Transpalet sektöründe AB’nin gözü Türkiye’ye çevrildi

Çin transpaletlerinin AB’ye ithalatında anti-damping vergisi uygulanması kararını değerlendiren Boynukısa: Türkiye, global transpalet sektörünün tedarik ve üretim merkezi haline gelebilir


Avrupa Birliği’nin (AB) Resmi Gazete’sinde yayımlanan karara göre, Çin menşeli el transpaletleri ve bunların şasi ve hidrolik aksam gibi önemli parçalarının AB ülkelerine ithalatında anti-damping vergisi uygulanmaya başlandı. Türkiye’de el transpaletleri üretimini ve Avrupa’ya ihracatını arttıracak önemli bir gelişme olarak görülen bu kararı değerlendiren Daima İstif Makineleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Boynukısa, “Türkiye, global transpalet sektörünün tedarik ve üretim merkezi haline gelebilir” dedi.


Pazar büyüklüğü 2023’te 2,7 milyar $ oldu

Dünyada manuel transpalet pazarı 2023 yılında yaklaşık 2,7 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın 2024 yılında 3,2 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Avrupa Birliği, 2023 yılında Çin ve Vietnam gibi ülkelerden yaklaşık 400 bin adet transpalet ithalatı yaptı. AB’nin kararının sektörde büyük yankı uyandırdığına işaret eden Boynukısa, “Çin, küresel transpalet üretiminde önemli bir konumda bulunuyor. Avrupa’nın transpalet tedarikçisi ve üreticisi olarak ekosistemde yerini sağlamlaştıran Çin, yeni kararla pazardaki konumunu kaybedecek” diye vurguladı.


“Avrupalı üreticiler rotasını Türkiye’ye çevirebilir”

Avrupa’daki transpalet üreticilerinin de çeşitli gerekçelerle Çin’de üretim yaptığına dikkat çeken Boynukısa, “Bu karar, Avrupalı üreticilerin rotasını Türkiye’ye çevirebilir. Avrupa’ya yakınlığı, üretim kalitesi, lojistik etkinliği ve stratejik konumu ile Türkiye; Orta Doğu ve Afrika (MENA), Körfez ve Asya ülkeleri ile Avrupa arasında köprü vazifesi görüyor. Son kararın etkisi ile sektörümüz olumlu etkilenecektir. Daima İstif Makineleri olarak Avrupa ile birlikte bölgenin transpalet tedarikine cevap verebilecek potansiyele sahibiz. Yeni karar doğrultusunda üretim stratejimizi geliştirerek, yeni pazarlar hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.


“Avrupa pazarında rekabet edebilir konuma yükseleceğiz”

Boynukısa öte yandan Türkiye’de transpalet üreticilerinin sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini vurguladı. Daima İstif Makineleri A.Ş. olarak Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belgesine sahip ilk transpaleti ürettiklerine dikkat çeken Boynukısa, “AB Resmi Gazetesinde yayınlanarak yürürlüğe giren karar, Türkiye’nin pazardaki konumunu güçlendirecek. Türk transpalet üreticiler, özellikle Avrupa pazarında rekabet edebilir bir konuma yükselecektir. Bu çerçevede Daima İstif Makineleri olarak 2024 yılında pazar payımızı arttıracağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.


 “Avrupa standartlarında transpalet üretiyoruz”

İsviçre merkezli kalite kontrol şirketi SGS tarafından onaylı bir şirket olduklarının altını çizen Boynukısa, şunları kaydetti: “Avrupa standartlarında ve kalitesinde transpalet üretimi yapıyoruz. Kalitesi, ergonomisi ve kullanım kolaylığı ile küresel pazarlarda dikkat çeken ürünlerimiz ile global vizyonumuza adım adım yaklaşıyoruz. Almanya, Avusturya, Belçika ve Polonya’da distribütörlük çalışmalarımız devam ediyor, bu konuda sona yaklaştık.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM