Perşembe, Eylül 19, 2024

Pamuk üretim alanlarında %20 artış beklentisi

pamuk

FİLİZ EROL

Pamuk, tarımsal üretimde Türkiye’nin en önemli ürünlerinin başında geliyor. Küresel pazarda yükselen pamuk fiyatları nedeniyle bu sezon ekim alanlarının artması bekleniyor.  Geçen yıl zarara uğrattığı için üreticilerin alternatif olarak diğer ürünlere yöneldiğini vurgulayan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, “Bu yıl İzmir’in özellikle Kuzey tarafında, Menemen ve Bergama’da, geçen yıl kaybedilen ekim alanları tekrar kazanılıyor. Yani geçen yıla göre İzmir’de pamuk ekim alanlarında yüzde 20 artış bekliyorum” dedi. Uçak, iki yıldır eksik olarak ilerleyen, fiyatları sürekli düşen pamuk fiyatının yükselmesiyle üreticinin yeni sezonda ne ekebilirim kaygısı ve sorusunun da ortadan kalktığını belirtti.


“Pamukta talep artınca fiyatlar da arttı”

Dünyada pamuğa talebin artmasıyla fiyatların da yükseldiğini dile getiren Uçak, “Arz tarafı ise durgunlaştı. Satıcılar da fiyatların ne kadar yukarı çıkacağını görerek hareket etmek istiyorlar. Pamuk fiyatlarını üretimin düşmesi değil, global dünyadaki sıkıntılar ve enflasyonist ortam etkiledi. 6 Şubat’ta yaşadığımız depremden dolayı özellikle tekstil sektörünün kalbi olan noktalardaki fabrikaların hala verimli olarak üretime dönememiş olmaları da etkiliyor. Üretimin az olması, pamuk fiyatlarında yukarı gitme ve hatta talep ayağının daha canlı olması noktasında pozitif bir katkı yapmadı” diye konuştu.


“Amerika’daki pamuk fiyatları, talebin artacağını gösteriyor”

Önümüzdeki süreçte deprem bölgelerindeki fabrikaların yavaş yavaş devreye girmesiyle beraber, talebin daha da canlı olabileceğini belirten Uçak, “Enflasyonist ortamın getirdiği nokta itibariyle de pamuk fiyatların daha yukarı yönlü bir piyasada olacağını söyleyebiliriz. Amerika’daki pamuk fiyatları, özellikle ihracat yapmayı hedeflemiş olduğu rakamlara varmış olması da bunu gösteriyor. Amerikan futures marketlerde pamuk fiyatlarında son 15 günde 90’lı bantlardan 134 libreye kadar gidip şu anda 94-95 librelere geri geldi. Fiyatlardaki hareketlilik bundan kaynaklı oluyor” dedi.


“Girdi maliyetleri üreticiyi zarara uğratıyor”

Sezon başında 40-45 TL olan pamuk fiyatının şu an kademeli olarak 70 TL’ye kadar çıktığını vurgulayan Uçak, “Üretimin düşmesi, girdi maliyetlerinin yüksekliği, çiftçinin para kazanmasından ve pazar payındaki talebin düşmesinden kaynaklı fiyatlar daha da yukarı çıkabilir. Pamuk üreticisinin girdi maliyetleri yükseliyor. Gübre, mazot ve ilaç fiyatlarının hepsinde ciddi bir artış var. Piyasada üretmiş olduğun malın satış fiyatları düşüyorsa bu üreticinin zarar ettiğim anlamına gelir” ifadelerini kullandı.


“Ucuza sattığımız pamuğu, pahalı olarak geri alacağız”

Türk pamuk üreticisinin 2023-2024 sezonunda yurt dışına çok ucuza 170 bin ton pamuğu ihraç etmek durumunda kaldığını vurgulayan Uçak, “İhtiyaç olması durumunda aynı pamuk daha pahalıya ithal edilecek. 20 yıldır hiç görmediğim bir olaya şahit oldum. 2023-24 sezonunun 170 bin ton Türk pamuğu ihraç edildi. Pamuğu çok ucuza sattık. 150-160 cent arası rakamlarda, 170-210 bin ton arasında Türk pamuğu ihraç edildi. Bizim pamuk ihtiyacımız olursa 160 centten sattığımız pamuğu 2 dolar 20 centten geri alacağız. Sadece bir sektörde 100 milyon dolar fark ödeyerek aynı malı tekrar geri satın alıyoruz. Aslında sanayicimiz 100 milyon dolar fazladan vermek yerine pamuğu devletten alabilirdi. Bu şekilde yerli üretim desteklenmiş olurdu. Bunları görmezden gelemeyiz. Ülkenin cari açığı için çok önemli” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM