Pazartesi, Eylül 16, 2024

“İzmir seçmeninin notu kıttır”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Bir değişim ve dönüşüm olacaksa bunun tam yeri olan İzmir’de bu adımı atıyoruz

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) iş birliğiyle düzenlenen ‘İzmir İş Dünyası Buluşması’ Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in de katılımıyla gerçekleştirildi. İş dünyasıyla bir araya gelen Özel, İzmir’de belediye başkan adaylarını belirlerken, bütün Türkiye’deki gibi memnuniyet anketleri yaptıklarını söyledi. Özel, “Memnuniyet anketlerinde İzmir’deki yerel yöneticilerin en güçlük çektikleri yan şu. İzmir seçmeninin notu kıttır” dedi.

İzmir’de bir değişim ve dönüşüm meselesi olduğunu dile getiren Özel, “Buradaki belediyeleri başka bölgeye yolla, orada çok memnun olunan hizmetler burada İzmir seçmeninin CHP’li belediyelerden yüksek beklentisi yüzünden daha düşük noktalarda yer alır. Bizim İzmir’de aday gösterdiğimiz, göstermediğimiz bütün arkadaşlarımız ve bugün gösterdiğimiz arkadaşlarımız, yerel yönetimler noktasında partimizi hiç utandırmamış ve sıkıntıya sokmamış. Bundan sonraki süreçle ilgili de çok umutlu olduğumuz arkadaşlarımız. İzmir’de başka bir şey yapıyoruz. Bir değişim ve dönüşüm meselesi.  Türkiye’yi yönetecek kadroları, yönetecek anlayışı ve bir değişim, dönüşüm olacaksa bunun tam yeri olan İzmir’de bu adımı atıyoruz” diye konuştu.


“Büyük bir açmazla karşı karşıyayız”

İş dünyasının krediye ulaşmakta güçlük çektiğini dile getiren Özel, yatırımlar için uygun ucuz finansman sağlanması gerektiğini ifade etti. TL’nin değeri konusunda tartışmalar bulunduğunu söyleyen Özel, şöyle konuştu: “İşte tam da ülkenin sıkıştığı nokta bu. Geçinmek ve tüketmek zorunda olan, Türkiye’de kazanan, Türkiye’de harcayan insanlar için kur çok yüksek ve arttığı her noktada insanların artık geçinmesi mümkün değil. Ama Türkiye’de üreten, dünyaya satan ve istihdam yaratmak, o insanlara maaş vermek isteyen insanlar açısından da olması gerektiğinin altında. Büyük bir açmazla karşı karşıyayız. Kur yükselirse vatandaş aç, böyle kalırsa da ihracatçı zorda, istihdam sorunu var. Bu sorun şüphesiz tekstil, mobilya ihracatıyla çözülmeyecek. Ar-Ge yatırımlarıyla ki İzmir bu konuda göz bebeği, inovasyonla, yüksek katma değerli ürünlerle, bilimle ve fenle çözülecek.”


“Enflasyonu kabul edilebilir bir seviyeye dönüştürdüler”

Enflasyonun en büyük sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Özel, “Dünyada hiç kimse hükümetleri, bundan 4 yıl önce, ‘Enflasyon niye ülkende yükseldi’ diye suçlayamaz. Çünkü tedarik zinciri kırıldı. Ulaşım aksadı ve sürecin tamamı enflasyon yaratabilecek olumsuzluklarla bir arada. Enflasyon yükseldiğinde bütün dünyadaki ekonomi yönetimleri o gün kaçınılmaz ve geçici olarak enflasyonun biraz üzerinde faiz teklif ederek, paranın başka enstrümanlara kaçmaması ve fiyat artışını daha da körükleyecek işler yapmaması için faiz silahını kullanmayı tercih ettiler. Enflasyonu kabul edilebilir bir seviyeye dönüştürdüler. Bir tek biz de enflasyonun var olmasından hükümeti kimse suçlamıyor” dedi.

İzmir’de bu seçime kadar görülebilen kadın belediye başkan adayı sayısının 6 olduğunu dile getiren Özel, “Bugün CHP, 2’nci yüzyılın ilk seçiminde 9 kadın adayı seçilecek yerden aday gösterecek özgüvene sahip. CHP’nin İzmir’de yaş ortalaması 46 iken 40 yaşın altında 12 belediye başkan adayı var. İzmir’in toplumsal yaşamına müdahale edilmemesi, kişisel hak ve özgürlükler noktasında yaşayabilecekleri olumsuzlukların yaşanmayacağı süreç bizim sandıktaki birlikteliğimizden geçiyor. İzmir hep yenileri yapmak, cesur adımları atmak için çok önemli kent” ifadelerinde bulundu.


“İzmir’in birikimi heba ediliyor”

İzmir firmalarının merkez şehirlere bakıldığında 13,9 milyar dolarla ihracatta 4’üncü sırada yer aldığını aktaran Özel, şunları söyledi: “Firmaların faaliyet yürüttükleri şehirlere baktığımızda ise 23,7 milyar ile 3’üncü sırada. Almanya, İspanya, ABD, İngiltere ve İtalya’ya yapılan ihracatta ise ilk 5 sırada. Türkiye’nin genel sorunlu durumunun en az olduğu illerden bir tanesi ama bütün sorunları tüm sanayicilerle birlikte en büyük yaşayan illerden bir tanesi. Yıllık milli gelirin yüzde 36’sı İzmir’de sanayiye dayalı. İhracata dayalı sanayiye geçiş için lokomotif kent olması gerekirken İzmir’in bu birikiminin maalesef heba edildiğini sanayicilerin, maliyetler, kur belirsizliği kaybedilen pazarlar kadar nitelikli ara eleman sorunu yaşadığını biliyoruz. Yoğun genç üniversiteliler işsizlik sorunu yaşarken, bir yandan da sanayi istihdamı için gerekli eleman sorunu yaşanıyor.”


“Laikliği demokrasiyi savunmak için en önde yer aldık”

İzmir duruşu ile 5 yılda uluslararası finans kuruluşlarından 1 milyar euronun üstünde kaynak getiren tek belediye olduklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “Her sene bütçemizin yüzde 40’ından fazlasını yatırımlara ayırdık. Daima çok ses, çok nefesten yana olduk. Laikliği demokrasiyi savunmak için en önde yer aldık. İnsanlığın içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizlerin tamamının çözümünün çağdaş ve demokratik bölgelerde yaptığını biliyorum. İzmir 40 verip 1 aldı. İzmir 440 milyar TL vergi ödemiş. Bunun 100 milyar TL’si İzmir için harcanmış. 7 milyar TL’si personel giderleri için. 440 milyar verginin 13 milyarı yatırıma dönmüş. Yaklaşık yüzde 2,5’in üstünde. 2023 yılında merkezi hükümet 542 milyar TL yatırım yapmış ülkemize. Bu yatırım içinde İzmir’in payı 13 milyar TL. Sağdan da soldan da baksanız 40’ta 1 oranı değişmiyor. Bu yıllardır böyle. Laikliği, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin en güvenli kalesi olan İzmir’in daha ileriye gitmesinden korktular. Korkmaya devam edecekler. İzmir eşitlikçi ruhu ile kendisi gibi olmayanlar ile barışık kültürü ile ülkemizdeki iklimin panzehiri olmayı sürdürecek” dedi.


“Kokan körfez devraldım, kokmayan körfez bırakıyorum”

Göreve başlarken kokan Körfez devraldığını bugün kokmayan bir Körfez devrettiğini belirten Soyer, “Sırada yüzülebilir körfez var. Başlattığımız 10 maddelik program uygulanırsa bu hedef 2 yıl içinde gerçek olacak. Körfez için geliştirdiğimiz 10 programın içinde arıtma ağzının orta körfeze taşınması gibi yeni işler de var. Bunların tamamının bilimsel geçerliliği uluslararası kuruluşlar tarafından onaylandı. Körfez paketi için Fransız Kalkınma Ajansı ile 405 milyon euroluk protokolü imzaladık” diye konuştu.

Deprem ve kentsel konularının önemine değinen Soyer, şu ifadelerde bulundu: “Bu konuda mikro bölgeleme ve fay hatları araştırmamızdan başlamak üzere İzmir’in kırmızı çizgilerini belirlemeye başlamıştık. Kentsel dönüşümü ada parsel değil havza bazında yamak gerekiyor. Yeni yönetimin deprem ile ilgili çalışmaları önemsemesini ve bu süreci katılımcı olarak yönetmesini arzu ederim. Buca Onat Tüneli’ni feshedilmiş şekilde almışken en önemli yatırımlarımızdan birisi oldu. Yüzde 50’den fazla ilerlettik. 2 yıldan kısa bir süre kaldı. Gaziemir ve Karabağlar metrosunu inşaatı kaldı. Uygulama planı hazırlandı, yeni dönemde başlaması lazım. Göreve devam etseydim vizyon projelerimden biri İZMAN olacaktı. Bunla İzmir-Manisa arası toplu taşıma ile 15 dakikaya inecekti. İki şehirde büyük canlanma olacaktı. Dilerim bu proje başlar. İnanmak istiyorum ki bizden sonra 5 yıl boyunca ilmek ilmek ördüğümüz mirasa sahip çıkılır.”


“Türkiye’de ve dünyada öncü bir kent olmada kararlıyız”

İş dünyası buluşmasında projelerini anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İzmir Planlama Ajansı’nı çok daha güçlü bir kurum haline getirirken aynı zamanda bu kurumu dijital teknolojiyi, veri mühendisliğini ve yapay zekayı çok aktif olarak kullanan bir birime dönüştüreceğiz. Kendi alt yapısını kuracak. Kendi yetkin kadrolarını yetiştirecek. Bu şekilde kentte herkesin görüşünü alabilirken, aynı zamanda her yeni uygulamanın da kentteki karşılığını ölçebilecek. Sürekli veri toplayan bir sistemde kentin hafızası birikirken, yaşamı analiz edecek, buradan doğruyu ve yanlışı ayırt edebileceğiz” dedi.

Uzun süredir çözüm bekleyen her konuda hızlı şekilde çözüm üretebileceklerinin altını çizen Tugay, “Kentimize gelecek vizyonunu sahadan topladığımız veriler, o verilere dayanan analizler ve o analizlere dayanan stratejilerle çok rahat oluşturabiliriz. Tarif etmeye çalıştığım şey yeni nesil belediyeciliğin temeli. Bunun ötesi bunu anlamış, buna inanmış, bunun bir parçası olmuş yerel yöneticiler. Bu konuda İzmir olarak Türkiye’de ve dünyada öncü bir kent olma konusunda kararlıyız” diye konuştu.

İlk 180 günde yapacakları çalışmaları sıralayan Başkan Tugay, “Daha sonraki dönemde orta ve uzun vadede yaklaşık 250 proje ile şehrimizin kent yaşamını düzenleyeceği. Kentimizi bugünkü sorunlarından arındırarak, gelecekte yaşayacağı su krizi, gıda krizi, enerji krizi gibi krizlerden koruyacak adımları atacağız” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM