Perşembe, Eylül 19, 2024

“Helikopter”  

Geçen hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun üçüncü sezonunda sahneye koyduğu 11. yetişkin oyunu Helikopter’in prömiyerindeydim. Türk tiyatrosunun ünü dışarıya taşan üretken oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu’nun, politika, bürokrasi, medya ağını ele aldığı ‘Helikopter’ tiyatroseverlerin ilgiyle izleyeceği, yer yer acı acı gülerken düşüneceği bir oyun. 

Usta yazar Cücenoğlu’nun kaleme aldığı oyunun yönetmenliğini Bahadır Buyruk, sahne tasarımını Anıl Işık, giysi tasarımını Deniz Bilgili, ışık tasarımını Ayşe Sedef Ayter, video tasarımını ise Aslıhan Güçlü, Utkucan Akkaş ve Helin Kat yapıyor.  Dramaturjisi ise Halil Ünsal’a ait. Oyunda şu oyuncular rol alıyor: Burak Tali (Bakan), Özgür Molla (Müsteşar), Efe Çetinel (Müdür), Devrim Karakoyun (Koruma), Sonay Eren (Kameraman), Nazlı Benan Özkaya (Muhabir), Numan Aydın (Ses). Videoda TV spikerini Işıl Keskin, İçişleri Bakanını M. Onur Atbaş, pilotu Yasin Erol canlandırıyor. 

×××

Günümüze göndermeler de içeren iki perdelik oyunun konusu özetle şöyle: depremi fırsat bilen Denizcilik Bakanı, felaket bölgesine hızla ulaşarak kameralara görüntü veren ilk kişi olmak ister. Oyun, Bakanın bir dönem daha seçilebilmek için hayatını ve başka hayatları nasıl tehlikeye attığını anlatan bir politik komedi.         

İzBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten, Helikopter’in tanıtım broşüründeki yazısında oyunla ilgili olarak şu cümleyi kuruyor: 

“Siyaseti, bireysel gücünü arttırmak şeklinde anlayanlara ve yardakçılarına yönelen kıvrak eleştirisi ve ölçülü güleçliğiyle ‘Helikopter’ oyununu seveceğinizi umuyorum.” 

Helikopter, Bahadır Buyruk’un ilk yönetmenlik yaptığı bir oyun olarak oyuncunun kişisel tarihine de geçiyor. Buyruk, kendisine güvenen ve oyunu emanet eden Erten’i mahcup etmemiş, başarmış.  Bu başarıda sıfırdan kurulan bir yerleşik, ödenekli fakat özerk tiyatronun “takım oyunu”nun payı kuşkusuz yadsınamaz. 

Oyunun biletleri İzmir Şehir Tiyatroları Gişeleri ve kultursanat.izmir.bel.tr adresinden alınabiliyor. İsmet İnönü Sanat Merkezi yanında artık oyunlar için ikinci bir sahne de tarihi Elhamra Sahnesi.  

×××

Bu arada, görev süresi ay sonunda sona erecek olan İzmir’in 35. Başkanı Tunç Soyer’in 5 yıllık görev döneminde İzmir’e kattığı en önemli değerlerden birisinin de İzBBŞT olduğunun da altını çizmek isterim.  İyi ki İzmir’in gençliğinde sahne tozu yutan tiyatro tutkusu olan bir belediye başkanı olmuş da bu tiyatro hayata geçmiş. Tabii bu süreçte Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten’in rolünü de vurgulamak isterim. 

Umuyor ve diliyorum ki İzmir’in müstakbel Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da kente değer katan İzBBŞT’yi himaye eder. Beklentim, önümüzdeki 5 yılda Buca, Karabağlar, Menemen ve Torbalı’da da tiyatro sahnesi kurulması, İzBBŞT’nin büyük nüfuslu iki büyük ilçe ile kuzey ve güney hattına hitap edecek hale gelmesi.  

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar