Çarşamba, Ocak 22, 2025

TEİS: SGK ödeme yapmıyor, hastalar mağdur oluyor

ilaç eczane eczacı maliyet fiyat

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), hayatının herhangi bir döneminde enteral beslenme (mama) solüsyonu kullanmış çocuklara, büyüme hormonu ilaçlarını ödemediğini ve demans hastalarının mama raporlarından da katılım payı bedeli almak istediğini, bağırsak hastalıklarının ilacı olan rifaksimin etken maddeli antibiyotiği ödeme listesinde olduğu halde hiçbir bağırsak hastalığında ödemeyerek ‘ödeme dışı’ bıraktığına dikkat çekti. Konu ile ilgili açıklama yapan TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “TEİS olarak geri ödemeye alınan ilaçların bahaneler üretilerek eczacılarımızın mağdur edilmesini kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ödeme listesinde olduğu halde düzeltme yapılmadığı için bu ilaçlara ödemenin gerçekleştirilmediğini aktaran Saydan, hasta mağduriyeti yaratıldığını söyledi. Saydan, “İrritabl bağırsak sendromu (IBS), seyahat ishali (turist ishali), hepatik ensefalopati de kullanılan Rifaksimin etken maddeli bakterilere karşı kullanılan antibiyotik ilacın KÜB (kısa ürün) bilgisi ile Sağlık Uygulama Tebliğindeki endikasyonlar farklı olduğu için ve düzeltilmediği için ödenmiyor. Eczanelerimizden verdiğimiz ilaçlar bu sebeple ödenmeyerek üyelerimiz mağdur ediliyor. Rifaksimin: Seyahat ishali (turist diyaresi), İrritabl bağırsak sendromu (spastik kolon ya da hassas bağırsak sendromu: Toplumun yüzde 15’ini etkileyen, kadınlarda 2 kat daha fazla görülen yaygın bir hastalık) ve hepatik ensefalopatiyi (siroz hastalarında bilinç durumunun zayıflaması) tedavi etmek için tanımlanan kronik mide-bağırsak bozukluklarında kullanılan bir antibiyotik” dedi.


“Büyüme hormonu ilaçları ödenmiyor”

Saydan, “Diğer taraftan büyüme hormonu olarak da bilinen, çocukların boy kısalığının büyüme hormonu eksikliğine bağlı olması durumunda kullanılan ilaçlarla birlikte beslenme solüsyonu kullanılması kabul edilmiyor. Büyüme hormonu kullanacak çocuklarımız hayatının herhangi bir döneminde enteral beslenme solüsyonu (halk arasındaki tabiri ile mama) kullanmışsa SGK büyüme hormonu ilaçlarını ödemeyerek mağduriyet yaratıyor. Hastanın, geçmişte mama kullanım raporu olması ve mama kullanması bu tedaviye engel olmamalı, zira bir çocuğun geçmişte malnütre (mamaya ihtiyacı) olması ayrı bir durum, farklı bir zamanda büyüme hormonu eksikliği olması ayrı bir durum. Bu bahaneler ile hastaların tedavi olmaları engelleniyor” diye konuştu.


“Bir hastalığa iki ayrı uygulama yapılıyor”

Bir hastalığa iki ayrı uygulama yapıldığını dile getiren Saydan, “SGK, aynı hastalık için iki ayrı kod vermiş ve bir koda sahip gruba katılım paysız olarak öderken diğer gruba anlaşılmaz bir şekilde katılım payı kesiyor. Bir hastalığa iki ayrı uygulama yapılarak hasta mağduriyeti yaratılıyor. Bu hastaların yakınlarına eczacılar olarak ne cevap vereceğimizi bilemiyoruz. Bu 3 grup ilaçta eczane eczacıları ve hastalar olarak sorun yaşamaktayız. Bizler 7 gün 24 saat eczanelerimizde hasta vatandaşlarımıza ilaç hizmeti vermeye çalışmaktayız. Verdiğimiz ilaçların bedelleri ödenirken ‘yersiz bahanelere’ veya SUT değişikliği ile halledilebilecek sorunlar için kesintiler yaşamak istemiyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM