Cumartesi, Nisan 27, 2024

Ekonominin yeni ‘yıldızı’ BASBAŞ açıldı

Batı Anadolu Serbest Bölgesi tam kapasiteye ulaştığında 4 milyar dolat ticaret hacmi yaratacak

Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) tarafından Bergama’ya kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin (BASBAŞ) açılışı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bergama’nın Yukarıkırıklar mahallesinde 2,5 milyon metrekarelik alan üzerine kurulan ve 20 bin kişiye istihdam sağlaması hedeflenen, yıllık 4 milyar dolar ticaret hacmi ile 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirmesi beklenen BASBAŞ’ın açılışında konuşan Bolat, “BASBAŞ Türkiye ekonomisinde bir yıldız gibi parlayacak. Buradaki yatırım, üretim, istihdam ve ihracat ile İzmir’in ve Kuzey Ege’nin ekonomisi güçlenecek” dedi.

Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin 19’uncu serbest bölge olarak işletmeye açıldığını belirten Bolat, “Kısa süre içinde fabrikalar tamamlanacak, çevreye duyarlı yatırımlarla, yenilenebilir enerjiye, ülkemizim ekonomisini üretim yatırım ve ihracat olarak büyük katkılar sunacak. Serbest bölgeler istihdam sağlamak, döviz kazandırmak amacıyla uluslararası ticarette çok önemli. Bugüne kadar 18 serbest bölgede 7,5 milyar dolar yatırım, 100 bin kişilik istihdam yapıldı. 2 bin 111 firma yer alıyor. 548’i yabancı firmalar. Burada da inanıyoruz ki yabancı firmalar büyük bir ilgi gösterecekler” diye vurguladı.


“Bölgenin ticari zenginliğine büyük değer katacak”

Bergama Serbest Bölgesi’nin başarılı olacağına inandıklarını kaydeden Bolat, “Limanlara çok yakın bir mesafede, Bakırçay Havzası’ndaki bu serbest bölge tarımsal, sanayi, turistik zenginliğinin yanında ticari zenginlik ve uluslararası ticaret anlamında da büyük değer katacak. 31 milyar dolarlık ticaret hacminin yüzde 30’unu ihracat geliri olarak elde ettik. Serbest bölgelerimizde araştırma geliştirme yoğun yüksek katma değerli inovasyon ve teknoloji odaklı malların ve hizmetlerin üretilmesi temel hedeflerimiz arasında. Hem üretim hem ihracat hem de ülkemize döviz kazandırmak bu serbest bölgelerin kurulmasındaki en önemli hedeflerinin arasında yer almakta” açıklamasında bulundu.  


İlk 2 yılda bin 500 kişi istihdam edilecek

BASBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler de yaklaşık 2,5 milyon metrekare büyüklüğündeki arazi üzerine kurulan Bölgenin tamamlandığında, 20 bin kişiyi istihdam ederek, yıllık 4 milyar doların üzerinde ticaret, 2 milyar doların üzerinde de ihracat sağlayacağını aktardı. BASBAŞ olarak bölgeye daha çok yüksek katma değer ve istihdam yaratan sektörleri çekerek ekonomiye maksimum fayda sağlayacaklarını belirten Güler, “2024 yılında yapılmakta olan fabrikaların devreye alınmasıyla ihracatımız 20 milyon dolar yaratacağımız istihdam 500 kişi olacak. Günümüz itibarıyla ruhsat alan yatırımcılarımızın faaliyete geçmesiyle 2025 yılı sonunda 70 milyon dolar ihracat gerçekleştirip bin kişiye istihdam sağlayacağız” dedi.


“Gelişmeler Bergama’nın il olmasını sağlayacak”

Hedef yatırımcılarının katma değeri yüksek ürünlerini karayolu ve deniz yolu ile Avrupa’ya ve dünyanın özellikle zengin ülkelerine ihraç edecek firmalar olacağını belirten Güler, “Batı Anadolu Serbest Bölgesi tam kapasiteye ulaştığında, dolaylı işlerle birlikte yaklaşık 200 bin kişiye iş ve aş kapısı olacak, burada adım adım büyük bir istihdam sağlanacak. Batı Anadolu Serbest Bölgesi sağlayacağı ekonomik canlılıkla Bergama, Kınık ve Dikili’de ekonomik hayatı hızla canlandıracak, bölgenin çehresini değiştirecek. Bu gelişmeler, kaçınılmaz olarak bölgesinin en önemli çekim merkezi olan Bergama’nın il olmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.


İlk fabrika mayısta üretime başlıyor

Limanlara yakınlığı ve Avrupa’ya karayoluyla ulaşım kolaylığı sağlayan lojistik avantajları ile ön palana çıkan Bergama’da yatırım kararı aldıklarını söyleyen Güler, bölgedeki ilk fabrikanın mayıs ayında üretime başlayacağını açıkladı. Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde katma değeri yüksek ürünler üreterek, dünya pazarlarına ihraç edecek firmaların yatırım yapacağını aktaran Güler, “Bu firmalar hammaddelerini de Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden yine karayolu ve deniz yolu ile getirecekler. Bergama’dan Kuzey Ege Otoyolu ile İzmir’e ulaşmak zaman olarak çok kısa. Bergama’dan, İstanbul-İzmir Otoyolu ile Soma üzerinden Balıkesir’e Bursa’ya, Kocaeli’ne, İstanbul’a ulaşmak zaman ve mesafe olarak çok kısa. Bergama’dan Tekirdağ’a, Çorlu’ya Çanakkale Köprüsü ve bağlantılı otoyolları ile ulaşmak çok kısa. Bergama’dan Çanakkale Köprüsü ile Edirne’ye ve gümrük kapılarımıza ulaşmak çok kısa. Bergama’ya, Türkiye’nin en gelişmiş limanlarından olan Nemrut limanları çok yakın. Lojistik açıdan tüm bu ihtiyaçların karşılandığı yer; tarihte de dünyanın en önemli şehirlerinden birisi olan Bergama” diye konuştu. 


5G altyapısına sahip ilk serbest bölge olacak

Türkiye’de, serbest bölgeler içinde 5G altyapısına sahip ilk bölge olarak sürdürülebilir ve çevre dostu bir anlayışı benimsediklerini vurgulayan Güler, şunları söyledi: “Bölgenin 1,5 milyon metrekarelik ilk etabında 30 yıllık ihtiyacımızı görecek şekilde altyapıyı tamamlamış bulunuyoruz. Hedef yatırımcılar için nitelikli ara eleman bulmak çok önemli. BASBAŞ olarak, Bergama’daki iş gücünü, bölgeye gelecek yatırım çeşidine uygun olarak daha vasıflı hale getirmek için buradaki 2 meslek yüksek okulu ve 10 teknik meslek lisesi ile birlikte 2 yıldır projeler yürütüyoruz. Geçen yıl 80 öğrenciyle başlattığımız mentorluk eğitimini bu yıl da devam ettiriyoruz. Bu öğrencilerimizi geliştirdiğimiz müfredata uygun olarak çalışma hayatına hazırlıyoruz. İddia ediyorum; burada yatırım yapacak şirketler ara elaman sıkıntısı çekmeyecek. Önceden hazırlayacağımız eğitim programlarından geçecek meslek lisesi ve meslek yüksek okulu mezunlarımızı yatırımcılarımız için biz hazır edeceğiz.”

Sanayinin sıkıştığı bir dönemde BASBAŞ’ın sanayicinin inisiyatifine sunulmasının büyük bir imkan olduğunu söyleyen İzmir Valisi Süleyman Elban ise lojistik imkanları ve serbest bölge avantajları açısından BASBAŞ’ın İzmirli sanayiciler için büyük bir kazanım olduğunu ifade etti. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM