20 Mart Dünya Un Günü (World Flour Day) bu yıl ikinci kez kutlanacak. Dünya çapında unun önemine ve gıda güvenliği konusundaki önemine dikkat çekileceği günde aynı zamanda un üretimi ve tüketimi üzerinde farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.
Un; tarım sektörlerinin ana bileşenlerinden biri
Toplumsal anlamda un, insanlık tarihinin en temel ve önemli gıda maddelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ekmek, makarna, pizza, kek gibi birçok temel gıda maddesi un kullanılarak yapılıyor. Ayrıca un, birçok ülkede temel besin maddesi olarak tüketiliyor ve dünya genelinde büyük ölçekli tarım sektörlerinin ana bileşenlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Neden 20 Mart?
20 Mart tarihinin Dünya Un Günü olarak şeçilmesinin nedeni; dünya genelinde bahar gündönümü 19 ila 21 tarihleri arasında gerçekleşmekte. Kuzey Yarımküre’de baharın başlangıcı olan bugünlerde ekim yapılmakta olup Güney Yarımküre’de ise sonbahar başlangıcı ve hasat yapılıyor. Yani tüm dünyadaki çiftçiler için 20 Mart tarihi umut ve bereket anlamına geliyor.