Cuma, Eylül 20, 2024

“Suyun metalaştığı bir dünya yaşanabilir değil”

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET), Birleşmiş Milletler tarafından ilen edilen 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir basın duyurusu yaptı. Suyun tüm canlılar için yaşamsal bir gereklilik olduğunu vurgulayan TARGET, “Nüfusunun neredeyse dörtte birinin suya erişmede sorun yaşadığı, su kaynaklarının her geçen gün kirlenmekte olduğu, iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarının hızla azaldığı bir dünya adil ve barış içinde yaşanabilir bir dünya değil. Suyun metalaştığı, parası olmayanın suya ulaşamadığı bir dünya adil ve barış içinde yaşanabilir bir dünya değil” açıklamasında bulundu.


2 milyar insan güvenli suya erişemiyor

Yeryüzünde 3 milyardan fazla insanın sınır aşan sulara bağımlı olarak yaşadığının vurgulandığı metinde, “2,2 milyar insan ise güvenli suya erişimden yoksun yaşamakta. Oysa güvenli suyun, yeterli ve sürekli olarak bulunabilir ve erişilebilir olması bir insan hakkıdır. Daha geniş perspektiften bakıldığında suya erişim tüm canlılar için bir hak” ifadeleri yer aldı.


“Suyun etik kullanımı vazgeçilmez bir koşul”

Suya adil biçimde ulaşılamadığında veya suya ulaşım engellendiğinde,  su kıtlığı yaşandığında, sular kirlendiğinde ülkeler arasında gerilimler doğabildiğinin altını çizen TARGET açıklamasında, “Suların yönetiminde rol alanlar bilmelidir ki, sorumlulukları tek bir ülkeye, tek bir bölgeye ve hatta tek bir nesle karşı değil. Suyun ekolojik kurallar ve etik değerler çerçevesinde kullanımı, dünyadaki bütün canlıların esenliği için vazgeçilmez bir koşul” cümlelerine yer verildi.

TARGET metninde ayrıca, gelecek nesillere yaşanılası bir dünya bırakmak için zaman kaybetmeden çevrenin bütünlüğünden yana, toplumdan yana güçlü düzenlemelerin yaşama geçirilmesinin bir zorunluluk olduğu da vurgulandı.

KAYNAKTARGET
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM