Pazartesi, Ekim 21, 2024

Kadın taksicilere Uber dopingi

Bahadırlı, Türkiye’de Uber’e kayıtlı taksi sürücüsü kadınların bir önceki yıla göre 3 kat arttığını vurguladı


Araç çağırma, yemek teslimi, paket teslimi, kuryecilik ve yük taşımacılığı gibi hizmetler sunan ulaşım şirketi Uber, faaliyet gösterdiği ülkelerde kadın sürücülerle iş birliklerini geliştirerek, kadınların toplumdaki rolünü güçlendirmeye yönelik desteklerini sürdürüyor. Bu kapsamda, İstanbul’daki kadın taksi sürücülerine özel düzenlenen, önümüzdeki iki yıl boyunca Avrupa genelinde kadın sürücüleri desteklemeyi amaçlayan girişimlere 1 milyon euro yatırım yapmayı planlayan Uber’in etkinliğinde, taksi sektörünün zorlu çalışma koşulları ve kadınların sektöre kattığı değer üzerine fikir alışverişi yapıldı. Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa Bölgesi’nde konuya ilişkin gerçekleştirilen araştırmaların sonuçları da değerlendirildi. Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı, Uber’e kayıtlı taksi sürücüsü kadınların bir önceki yıla göre 3 kat arttığını vurguladı.


“Kadınların sektöre daha fazla katılımını amaçlıyoruz”

Toplumda her alanda çeşitliliği ve kadınları desteklemenin önemli bir sorumluluk olduğunu belirten Bahadırlı, “Uber Türkiye olarak, bu sorumluluğumuzu yerine getirmek ve kadın taksi sürücülerinin sektöre daha fazla katılımını sağlamak adına kararlı bir yaklaşım benimsiyoruz. Çeşitliliğin artmasının iş dünyasında her sektörde daha güçlü ve zengin bir ortam yaratacağına inanıyoruz. Bu nedenle, biz de sahip olduğumuz teknoloji ve uzmanlığımız ile kadın taksi sürücülerine destek olmayı, onların sektöre daha fazla katılımını desteklemeyi amaçlıyoruz” açıklamasında bulundu.


Gençler ve beyaz yakalılar kadın sürücü tercih etti

Davette yer alan kadın taksi sürücüleri ise özellikle genç yolcuların ve beyaz yakalı kadın çalışanların kendileriyle seyahat etmeyi tercih ettiklerini aktardılar. Katılımcılardan Çiğdem Akman, “Bir kadın olarak Uber ile çalışmak benim için güvenlik anlamına geliyor. Yolcunun kim olduğunu ve nereye gideceğini önceden gördüğümüz için daha güvenli bir yolculuk yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.


“Daha görünür olmalıyız”

Toplantıda, kadın sürücüler sayılarını artırmak için yapılabilecekler üzerine görüşlerini de paylaştılar. Katılımcılardan Şenay Küçükalp, “Kadınların aklına gelir kaynağı olarak taksi sürücülüğü gelmiyor. Bunu sağlamak ve yaygınlaştırmak için birbirimize destek olmalıyız. Daha görünür olmalıyız” dedi. Motosikletli kuryelikten taksiciliğe geçiş yapan Esra Kaçamak ise “Aslında Türkiye’deki ilk kadın kuryelerden biriyim. 6 seneye yakın kuryelik yaptım. Daha sonra motosikleti hobi olarak kullanmaya karar verip taksi şoförlüğüne geçiş yaptım. Yaklaşık 7 aydır da Avrupa Yakası’nda Uber sürücülüğü yapıyorum” diye konuştu.


Ulaşım sektöründe kadın oranı %15

Avrupa İstatistik Ofisi’nin araştırmasına göre, Avrupa Birliği’ndeki ulaşım sektörü çalışanlarının sadece yaklaşık yüzde 15’i kadınlardan oluşuyor. Avrupa Komisyonu’na göre, AB ulaşım sektöründeki cinsiyet dağılımındaki dengesizliğin ana nedenlerinden birisi sektördeki cinsiyetçi önyargıların devam etmesi olarak belirlendi. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 25’i, araçlarında tanımadıkları insanları taşımanın getirdiği endişeler, gece geç saatlerde araç sürmek, lisans süreciyle ilgili zorluklar veya uygun bir araca sahip olamama gibi nedenler sebebiyle Uber uygulaması ile sürücülük yapmayı tercih ettiklerini belirtti.

Uber’in, Avrupa bölgesinde 100’ün üstünde kadın sürücünün katılımı ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre ise kadın sürücülerin büyük çoğunluğu Uber ile çalışmaya yönelik ana motivasyonun esnek çalışma saatleri, istediği yerde çalışabilme özgürlüğü ve gelirlerini artırma imkanı olduğunu ifade etti. Avrupa’da, 2023 yılında ocak ayından aralık ayına kadar Uber’de kayıtlı kadın sürücü sayısı yüzde 60 artarken, İstanbul’da bulunan kadın sürücü sayısı ise 3 katına çıktı. Bununla birlikte kadın sürücülerin yüzde 75’i sektördeki diğer meslektaşları tarafından iyi karşılandıklarını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM