Ekonominin nabzını tutan Dr. Hakan Çınar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son açıklaması üzerinden 31 Mart’taki yerel seçimlerin ardından enflasyonla mücadele için alınacak önlemlerin olası sonuçlarını değerlendirdi. Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Çınar, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden sonra enflasyonla mücadele için alınacak önlemlerin iş dünyasına yeni mali yükler getirebileceğini aktardı.
“Yapısal sorunlar çözülmediği sürece istikrar kalıcı olmaz”
Enflasyonla mücadelede öncelikli enstürmanın maliye politikaları olacağının anlaşıldığını belirten Dr. Çınar, “Bakan Şimşek, KDV ve Kurumlar Vergisi’nin artırılmayacağının altını çizdi. Ancak hemen ardından istisnaları, muafiyetleri ve indirim oranlarını gözden geçireceğiz dediğini de hatırlatmam gerekiyor. Bu açıklamanın ışığında iş dünyası seçimden sonra yeni mali yüklere hazırlıklı olmalı. Kurun yukarı yönlü hareket edeceğini, faizlerin bir süre daha yüksek seyredeceğini ve kredi hacminin genişlemeyeceğini öngörüyorum. İstikrarsızlık ortamında ve enflasyonla mücadelede maliye politikaları etkili olmakla birlikte kullanımı da bir o kadar zor. Çünkü enflasyon faiz, döviz ve para arzından etkilenen bir değişken. Toplam talebe yapılan müdahale mal ve hizmet fiyatlarını aşağıya çekse bile enflasyona neden olan yapısal sorunların kaynağına inmek gerekir. Yapısal sorunlar çözülmediği sürece istikrar kalıcı olmaz” dedi.
Ekonomi yönetiminin kemer sıkma politikasının devam edeceğini belirten Dr. Çınar, yıl sonuna doğru taşların yerine oturacağını ve Türkiye ekonomisinin 2025’e daha iyi koşullarda gireceğini sözlerine ekledi.