Vize serbestisinin sağlanması konusunda diplomatik çabalarına hız verdiklerini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, konuyu yakından takip ettiklerini söyledi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından düzenlenen ‘İzmir İş Dünyası Buluşması’ toplantısına katıldı. İZTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda istek ve taleplerini dile getiren iş dünyası, ortak problem olarak vize sorununa çözüm bulunmasını istedi. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin sağlanması konularında diplomatik çabalarına hız verdiklerini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise “Çok aşina olduğumuz, yakından takip ettiğimiz öncelikli konulardan biri bu konuda müsterih olabilirsiniz” dedi.
“Vize ofislerinden randevu alabilmek zorlaştı”
İş seyahatlerinin, dış ticaretin geliştirilmesi yönünde önemli fırsatlar sunduğunu aktaran İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Ancak vize konusu, son zamanlarda dış ticaret yapmak isteyen iş insanlarımızın karşısında önemli bir engel oluşturuyor. Özellikle Schengen Bölgesine yönelik vize başvurularında randevu sistemi ya kapalı oluyor ya da çok az kontenjan açılıyor. Pandemi sonrası süreçte Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya ve Yunanistan diplomatik misyonlarından veya yetkilendirdikleri vize ofislerinden randevu alabilmek giderek zorlaştı. Konsolosluklar, ticari fuar heyet organizasyonları veya stantla fuar katılımında bulunan firmalara yönelik kolaylıklar sağlıyor, kendileriyle Oda olarak iş birliği halinde çalışıyoruz. Bununla birlikte, vize randevularının belirli bir düzene kavuşması ve mağduriyetleri giderecek nitelikte ilave önlemler alınması konusunda Bakanlığımızın desteğini bekliyoruz” dedi.
Dijital göçebelere özel inovasyon turizminin bir strateji olarak benimsenmesi ve seyahat güzergahlarına İzmir’in eklenmesini önemsediklerini aktaran Özgener, “Bakanlığımızdan bu stratejimize yönelik prosedürlerin kolaylaştırılması konusunda desteklerinizi bekliyoruz. Bununla birlikte, Dışişleri Bakanlığı’nın himayesinde düzenlenen uluslararası toplantı ve konferansların bir kısmının İzmir’de de gerçekleştirilmesinin kentimiz ve Ege Bölge’sinin tanıtımına ve ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
“Dış politikanın etkileri iş dünyasına yansıyor”
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise “Askeri gücümüz kadar ekonomik gücümüz de yeterli olabilirse, sorun yaşadığımız ülkelerle çatışmalarımız çok daha aza indirgenecektir. Askeri, siyasi ve ekonomik olarak güçlü ülkelerin uluslararası meselelerde nasıl söz sahibi ve talepkar olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda, Orta Koridor ve arterlerini teşkil edecek Irak Kalkınma Planı gibi projelerin hayata geçirilmesi ülkemize değer katacak. Elimizden geldiğince ekonomimizin gücüne güç katmaya gayret ediyoruz. Ancak, bir sabah uyandığımızda, ihracat yaptığımız veya ithalat yapmak zorunda kaldığımız X ülkesi ile yaşanan sorundan dolayı ambargo yiyebiliyoruz. Ticaretimiz durabiliyor. Fuarlarda stantlarımızın önünden bile geçilmiyor. Veya bugün çok güncel yaşadığımız, Bakanlığımızın da yakın takibinde olan ve artık en üst noktaya ulaşan vize alamama sorunu ile karşılaşıyoruz. Yönetim Kurulu üyemize dahi 15 gün Schengen vizesini zor alıyoruz. Tır şoförlerine, fuara gitmesi gereken üyelerimize ve çalışanlarımıza ya çok geç randevu alabiliyoruz ya da vize reddi yiyoruz. Alınan vize de fuar süresi kadar olabiliyor. İşte bu nedenlerle, dış politikanın etkileri iş dünyasına olumlu-olumsuz direkt yansıyor” ifadelerinde bulundu.
“Vize konusunda ortak noktada buluşulmasını umut ediyoruz”
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ercan Korkmaz da “Pandemi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Yaşananlar açıkça gösteriyor ki tarım önümüzdeki süreçte ülkeler açısından daha da önemli olacak. Türkiye’nin tarım konusunda en şanslı ülkelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu sektörde önemli bir dış ticaret fazlamız bulunuyor. Her sektörde olduğu gibi tarımda da teknolojiyle birlikte gelişmemiz şart. Kısa süre içinde vize konusunda ortak bir noktada buluşulmasını umut etmekle birlikte bakanımızın bu konuda ne kadar çaba sarf ettiğinizin de farkındayız” diye konuştu.
Diplomatik çabalarımıza hız verdik”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise konuşmasında, “Başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere müttefik ve ortaklarımızın, barışın tesisi ve bölgesel kalkınma yolundaki çabalarımıza, yapıcı katkı vermelerini bekliyoruz. Maalesef, bu stratejik yaklaşımı çoğu zaman göremiyoruz. Türkiye’ye bakışlarında, sığ ve günlük siyasi tartışmaların, ön yargıların hala baskın çıkabildiğine şahit oluyoruz. ABD ve AB ülkeleri ile bahsettiğim önyargılara rağmen, ekonomik ilişkilerimizi artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu noktada, ticaret hacmimizin ve doğrudan yatırımların artırılması ön plana çıkıyor. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin sağlanması konularında diplomatik çabalarımıza da hız verdik. Zaten çok aşina olduğumuz, yakından takip ettiğimiz öncelikli konulardan biri bu konuda müsterih olabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.
Ege Bölgesi’nin Türk milletinin dinamizmini üretime ve ihracata yansıtan bir bölge olduğunu aktaran Bakan Fidan, “Dışişleri Bakanı olarak göreve başladıktan sonra temel önceliklerimizden birisi de bu oldu. 13 yıl istihbarat teşkilatını yönettikten sonra ilk göreve geldiğimde yayınladığımız genelge ekonomiyle ilgili oldu. Dış ticari ve ekonomik menfaatlerimizi ilerletmek ve rekabet gücümüzü artırmak için yapılması gereken çalışmaları bu genelgeyle ortaya koyduk. Özel sektöre gerek hak korumak gerek yol gösterme bağlamında her zamankinden daha fazla destek olma konusunda misyonumuzu benimsedik” dedi.