Pazar, Eylül 8, 2024

CHP’den Ege Bölgesi’nde tarihi başarı

Ege Bölgesi’nde 133 belediyenin 92’sinde CHP kazandı


31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde tarihi sonuçlarla birçok ili ve ilçeyi kazanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ege Bölgesi’nin tamamında zafere ulaştı. 2019’da sadece İzmir, Aydın ve Muğla’yı kazanan CHP, bölgeyi tamamen kırmızıya boyadı. Kesin olmayan sonuçlara göre; bölgedeki 133 belediyenin 92’sinde CHP kazandı. Böylece CHP, çok partili hayata geçişin ardından bunu başaran ikinci parti oldu. 2 Haziran 1968 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Süleyman Demirel liderliğindeki Adalet Partisi, Ege Bölgesi’nin tamamında zafere ulaşmıştı.


Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ta CHP ipi göğüsledi

CHP, Cumhur İttifakı partilerinin yarıştığı Kütahya’da aradan sıyrılarak seçimi kazanmayı başardı. Eyüp Kahveci yüzde 57,22’yle ipi göğüslerken Milliyetçi Hareket Parti’li (MHP) Alim Işık yüzde 29,26, Adalet ve Kalkınma Parti’li (AK Parti) Kamil Saraçoğlu ise yüzde 27,71 oy aldı.

CHP’nin Afyonkarahisar adayı Burcu Köksal yüzde 57,22 gibi bir oy oranıyla en yakın rakibi AK Parti adayına fark attı. Cumhuriyet tarihinde çok partili dönem sonrasında CHP’nin ilk kez merkez belediye başkanlığını kazandığı Afyonkarahisar’da, Köksal aynı zamanda kentin de ilk kadın belediye başkanı oldu.

CHP en büyük seçim sürprizlerinden birine Uşak’ta imza attı. CHP’li Özcan Yalım, Uşak’ta yüzde 57,22’yle başkanlığı kazandı. 2019 seçiminde CHP’nin oyu yüzde 10’du. Seçimde AK Parti adayı yüzde 38,88 oy aldı.


Çok partili sistem sonrası ilk: CHP Manisa’da birinci oldu

Manisa’da yerel seçimlerde 2009’dan bu yana MHP birinci parti olarak çıkıyordu. MHP’li Cengiz Ergün Cumhur İttifakı’nın adayı oldu. CHP’li Ferdi Zeyrek, yüzde 57,22 oy oranıyla Ergün karşısında zaferini ilan etti. Çok partili sisteme geçildikten sonra Manisa’da ilk defa CHP birinci parti oldu.

Denizli’yi 2014’ten bu yana AK Parti’li Osman Zolan yönetiyordu. Bu seçim rekabet, CHP’de il başkanlığını yapmış Bülent Nuri Çavuşoğlu ile Osman Zolan arasında geçti. Zolan, yüzde 38,88 ile seçimi kaybetti. Çavuşoğlu, yüzde 57,22 ile Denizli’nin yeni Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.


Muğla’da gelenek bozulmadı

Muğla’yı 25 yıl boyunca CHP’li Osman Gürün yönetti. Gürün, bu dönem aday olmayacağını açıklayınca CHP, Ahmet Aras’ı Bodrum Belediye Başkanlığına aday gösterdi. Muğla’da gelenek bozulmadı, yüzde 57,22 oyla Ahmet Aras ipi göğüsledi. AK Parti adayı Aydın Ağan Ayaydın yüzde 32,72’de kaldı.

Aydın’da şehri üç dönemdir CHP’li Özlem Çerçioğlu yönetiyordu. 2019’da AK Parti’li Mustafa Savaş yüzde 44 oy alırken, Millet İttifakı’nın adayı CHP’li Özlem Çerçioğlu yüzde 54 oyla belediye başkanı seçilmişti. Çerçioğlu bu seçimde oyunu yükselterek yüzde 57,22 oranında oy aldı. Savaş ise yüzde 38,88 oy oranına ulaştı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM