Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı ‘Sıfır Atık’ projesiyle ilgili genelge, Resmi Gazete’de yayımlandı
Sıfır Atık ile İlgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, 2 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde 2017 yılında başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde bir dünya markası haline gelen ‘Sıfır Atık Hareketi’ Birleşmiş Milletler tarafından (BM) ‘30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’ ilan edilmesiyle bu yıl da dünyanın dört bir tarafında önemli isimlerin katıldığı kutlama etkinlikleri haline geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelge şöyle: “Gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak gayesiyle sıfır atık çalışmaları kararlılıkla devam etmektedir. Bu kapsamda bina ve yerleşkeler ile mahalli idarelerde oluşturulacak sıfır atık yönetim sisteminin 9 Ağustos 1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu, 12 Temmuz 2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuata uygun olarak kurulması gerekmekte olup bu sistemi kurmayan, kurup sıfır atık belgesi almayan ve/veya sıfır atık belgesi bulunmasına rağmen sıfır atık yönetim sistemini etkin bir şekilde uygulamayan bina ve yerleşkeler ile mahalli idarelerde sıfır atık sistemi ile ilgili eksiklikler giderilecek, gerekli denetim ve takip titizlikle yapılacak, yükümlülüklerini yerine getirmekten imtina edenlere ilgili mevzuat hükümleri uyarınca idari yaptırım uygulanacak. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte ’30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’ kapsamında etkinlikler düzenlenecek. Söz konusu etkinliklerden Cumhurbaşkanlığınca belirlenecekler, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılacak. Bu çerçevede tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi, sıfır atık yönetim sisteminin gerek bina ve yerleşkelerde gerekse mahalli idarelerde uygulanması noktasında çalışmaların hızlandırılması için ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.”
Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘Sıfır Atık Hareketi’ ile ilgili açıklama yapmıştı. Sıfır Atık uygulamasıyla israfın önlenmesini ve kaynakların daha verimli kullanılmasını sağladıklarını belirten Özhaseki, Sıfır Atık Hareketi ile 2017-2023 dönemi içerisinde 29,3 milyon ton kâğıt-karton, 7,8 milyon ton plastik, 2,9 milyon ton cam, 3,7 milyon ton metal ve 16,2 milyon ton organik ve diğer geri kazanılabilir atıklar olmak üzere toplamda yaklaşık 59,9 milyon ton geri kazanılabilir atığın ekonomiye kazandırıldığını söyledi. 2017 yılında yüzde 13 olan atıklardan geri kazanım oranını, 2023 yılında yüzde 35’e yükselttiklerini belirten Özhaseki, “2035’e kadar bu oranı yüzde 65’e çıkarmayı hedefliyoruz. İnşallah bunu gerçekleştirdiğimizde, birçok ağaç da kesilmekten kurtulacak ve ekonomik olarak büyük getirisi olacak” dedi.