Döviz kurunun baskılanması sebebiyle ucuz ithalata davetiye çıktığını söyleyen Ertan, sektöre olumsuz etki yarattığını söyledi
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (EDDMİB) 2023 yılı mali genel kurul toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Divan Başkanlığını EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’nin yaptığı 2023 yılı mali genel kurul toplantısında 2024 yılı iş programı kabul edilirken, bütçe de 58 milyon 500 bin TL olarak karara bağlandı. 2023 yılı denetim ve yönetim kurulu oy birliğiyle ibra edildi.
EDDMİB’in Başkanı Yalçın Ertan, Birlik üyeleri olarak 2023 yılı ihracat hedefleri olan 2,2 milyar dolarlık hedefi kasım ayının başında yakaladıklarını ve 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde 2 milyar 515 milyon dolar ihracat rakamı ile yılı kapattıklarını bildirdi. Döviz kurunun baskılanması sebebiyle ucuz ithalata davetiye çıktığını ve 60 milyon ton sıvı çelik kapasitesine ulaşan sektörün üretimdeki kapasite kullanım oranına olumsuz etki yarattığını ifade eden Ertan, bu nedenle faiz, kur, enflasyon dengesinin iyi kurulması gerekmekte olduğunu söyledi.
“URGE projemizi yürütmeye devam ediyoruz”
Demir-çelik ve demirdışı metaller sektörleri için çok büyük önem taşıyan ‘Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilirlik’ konularında çalışmalar yaptıklarını belirten Ertan, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması geçiş dönemi olan 2023-2026 yılları arasında üye firmalarımızı elimizden geldiğince finansal yükümlülüklerin hayata geçeceği 2026 yılına hazırlamayı kendimize görev edindik. Sektörümüzde yer alan 15 firmayla Ticaret Bakanlığımız tarafından desteklenen URGE projemizi bu yıl da yürütmeye devam ediyoruz. Projemiz ile katılımcı firmalarımıza kurumsal karbon ayak izi hesaplanması eğitimi ve danışmanlığı, enerji verimliliği eğitimi ve danışmanlığı, sürdürülebilirlik raporu hazırlama eğitimi, sürdürülebilir finansmana erişim eğitimi gibi eğitim, danışmanlık, yurtdışı fuar ziyareti organizasyonları ile destek olmaya çalışıyoruz. Almanya’da gerçekleşen Green Steel World Fuarı ve konferansına da önemli bir ziyaret gerçekleştirerek sektörel gelişmeleri takip etme fırsatı bulduk. İtalya’da 2 yılda bir gerçekleşen Made in Steel fuarına gerçekleştirdiğimiz ziyaret ile sürdürülebilirlik konusunun demir çelik sektörünün gelişiminde ne kadar önemli bir yer tuttuğuna şahit olduk” dedi.
“Sektörde, Hindistan ve Arap ülkeleri bize rakip olacak”
Sektörün 2023 yılında da en çok ihracat yapan sektörler arasında yer aldığını vurgulayan Ertan, “Ülkemiz ihracatı için demir, çelik ve demirdışı metaller sektörlerinin yüksek önemi de hepimizin malumu. Gerek savaşlar gerek resesyon gerekse enflasyon ve karşı ülkelerin korumacı önlemleri nedeniyle rekabetçiliğimizin zayıflamış olduğu son 2 yıldır zor bir süreçten geçmekte olunduğunu yaşayarak görüyoruz. Türkiye’nin enerji ve hammadde ihtiyacının büyük bir kısmını dışarıdan karşılaması, uluslararası enerji fiyatlarındaki değişikliklere duyarlı olmasına neden olurken, ülkemizdeki enerji fiyatlarının Uzakdoğu ve Avrupa’ya göre yüksek seyretmesi özellikle en büyük maliyeti enerji olan sektörümüzün rekabet gücünün zayıflamasına, ayrıca ithalatın da artmasına neden oluyor. Diğer yandan Hindistan ve Arap ülkeleri de demir ve çelik sektöründe yeni yatırımlar yapmakta olup bu ülkelerin ilerleyen dönemde ülkemiz açısından önemli rakipler olabilecekleri ortada” diye konuştu.
“Karbon yönetimi için temiz enerji sektörüyle AB projesi kazandık”
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin önemli bir ihracat kalemi olan yenilenebilir enerji ekipmanları sektörü ile birlikte Karbon Yönetimi için ‘Kümelerarası İşbirliği Projesi’ isimli bir projelerinin Avrupa Birliği’nden (AB) fonlanmaya hak kazandığını müjdeleyen Başkan Ertan sözlerini şöyle sürdürdü; “Ayrıca Türkiye’de demir ve demirdışı metaller ile çelik sektöründeki tüm ihracatçı birlikleri ile ortak olarak bir Turquality projesi başvurusu gerçekleştirdik. Bu projemizle belirlenecek hedef pazarlarda yapacağımız pazarlama faaliyetleriyle Ege Bölgesi’nin çelik, demir ve demirdışı metaller sektöründeki ihracatını 2028 yılında 3 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.”