Cumartesi, Eylül 21, 2024

Artan kuaför maliyetleri müşterilerin tercihini değiştirdi

Apaydın, müşterilerin özel günlerini belirtmediklerini ve böylelikle fiyatı daha uyguna getirmek istediklerini dile getirdi


BERFİN DURMAZ

Kozmetik ürünlerinde yaşanan fiyat artışları başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle de düğün sezon fiyatlarına güncelleme geldi. Düğün sezonunun yaklaştığını belirten İzmir Kuaförler ve Manikürcüler Odası Başkanı Sezai Apaydın, kuaförlerin geçmiş yıllarda gelin saçı randevularının dolu olduğunu bu yılın ise daha sakin gittiğini ifade etti. Apaydın, “Artan fiyatlardan dolayı müşteriler özel günlerinin olduğunu söylemiyor. Böylelikle fiyatı daha uyguna getirmeye çalışıyor” dedi.

Girdi maliyetlerin artmasından dolayı kuaför ücretlerine zam geldiğini ifade eden Apaydın, geçen seneye göre kuaför fiyatlarında yüzde yüze yakın bir değişiklik olduğunu vurguladı. Pandemi döneminde KDV’nin yüzde 8’e düştüğünü belirten Apaydın, “Tekrar KDV’yi yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkardılar. İşin bir de bu kısmı var. Dolayısıyla hayat çok pahalandı. Öyle olunca kuaförler yaşayabilmek adına zam yapmak zorunda kalıyor. Bu da tüketiciye yansıdığı zaman rahatsız edici oluyor” sözlerine yer verdi.


“Müşteri kuaföre gitmiyor, kuaför müşteriye gidiyor”

Müşterilerin özel günlerinde kuaför salonuna gitmeyi tercih etmediklerini ve bulunduğu mekâna çağırdıklarını dile getiren Apaydın, “Son zamanların trendi bu oldu.  Ama genelde dükkâna gelip hizmet aldığı zaman müşteriler daha uygun fiyat alıyor.  Bazı durumlarda müşterinin olduğu mekâna giden kuaför arkadaşlar, gelinin yanına gelen misafirlerinde saçını ve makyajını yapıyor. Böylelikle kuaför dükkanını kapatıp gitmiş oluyor. O zaman fiyatlarda artış oluyor” şeklinde konuştu.

Apaydın, müşteriler özel günleri için artık kuaförlere fiyat sormadan rezervasyon yaptırmadığını dile getirdi. Düğün sezonunun yaklaştığını belirten Apaydın, kuaförler geçmiş yıllarda gelin saçı randevularının dolu olduğunu ama bu sene daha sakinin gittiğini söylüyorlar. Dolu dolu çalışmıyor herkes maalesef bir duygunluk var. Artık müşteriler gelin olacağını söylemiyor böylelikle fiyatı daha uyguna getirmeye çalışıyor.  Saçını yaptırıp duvağını evde kendisi takıp makyajını kendisi yapıyor. Müşteriler, nişanının, kınasının veya düğünün olduğunu söylemek istemiyor paket programın içine girmiyor. Paketin içinde makyaj, saç, manikür, pedikür ve bakım var. Fiyatlarda bu sebepten dolayı yükseliyor” dedi.


“İzmir’de paket fiyatları 5 bin TL’den başlıyor”

Makyaj fiyatlarının saç fiyatlarıyla eş değerde olduğunu söyleyen Apaydın, özellikle kozmetik fiyatlarının son zamanlarda arttığını söyledi. Kuaförlerde yapılan makyajların profesyonel olduğunu belirten Apaydın “Özel gününü de müşteri makyajının akmasını istemiyor. Kuaförlerde ona göre malzeme alıyor. Malzemelerde çok pahalı olduğu için fiyat ister istemez artıyor. İzmir’ de özel gün paket fiyatlarının 5 bin TL’den başlıyor. Kuaförden kuaföre değişiyor bu durum fiyatların 10 bin TL’yi de geçtiği yerler de var. Müşteri şehir dışına isterse fiyatlarda daha çok artış oluyor. Benzin fiyatı da paketin içine yansıyor Bunu yapan müşteriler de zon zamanlarda var” ifadelerini kullandı. Sosyal medyada reklam yapan kuaförlerin daha öne çıkmaya başladığını ifade eden Apaydın, müşterilerin tanıdığı kuaför yoksa reklama göre seçmeye başladığını bu durumda da sosyal medya algısının etkisi çok olduğunu aktardı.

Pandemi zamanında çoğu kişinin evinde kendi saçını boyadığını ifade eden Apaydın, İnsanlar saçını kendiler boyadığında genelde amatörce oluyor. Genelde 3-5 ay kendisi boyuyor. Bu sefer yaptığı boyayı beğenmeyince bozduğunu düşünüp kuaföre gelip düzeltmek istiyor. Aslında daha çok masraf yaptığının farkında olmuyor. Bu durum müşterinin cebinden daha çok para çıkmasını sebep oluyor” dedi.

Güzellik uzmanlarına buhar makinası yasağı
Son zamanlarda sektördeki sıkıntının güzellik uzmanlarının bazı kullandığı alet edevatlarının yasaklanması olduğunu ifade eden Apaydın, “Uzmanların normal klasik cilt bakım için kullandıkları buhar makinesine denetime gelen kişilerin buhar makinasının yasak olduğunu kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Buhar makinası müşterilerin saçına tutularak bakım yapılıyor. Diğer taraftan makine cildi yumuşatmak adına kullanılıyor. Bunun uzmanlarının işi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda uzman olan kuaför arkadaşlarımız var. Doktorların cilt bakımı yaptığına dair bir duyum almadım. Ama denetime bilinçsiz gelen kişiler bu durumu biraz kişiselleştiriyorlar. İnsanlar bu işin eğitimini alıp işletme açmışlar, bu işten para kazanıyorlar.  Bu işten anlamayan insanlar böyle yorum yapıyorlar ve maalesef insanlara sıkıntı yaratıyorlar” diye konuştu.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM