Perşembe, Mayıs 16, 2024

Türkiye, gıda israfında 3’üncü sırada

İsraf edilen gıdanın %25’i, yetersiz beslenen 795 milyon insanı doyurabilir


Gıda israfı günümüzün en büyük küresel sorunlarından biri. Araştırmalar, 2022’de 783 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kaldığını ve israf edilen gıdanın yüzde 25’inin dünyadaki 795 milyon yetersiz beslenen insanı doyurabileceğini gösteriyor. Dünyada gerçekleşen gıda israfının yüzde 61’i, Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının ise yüzde 42’si evlerde çöpe gidiyor. Dünya genelinde kişi başına en çok gıdanın israf edildiği 3. ülke olan Türkiye’de, her yıl evlerde kişi başı 93 kg gıda çöpe atılıyor, günde yaklaşık 4,9 milyon ekmek çöpe gidiyor.


Çöpe atılan her gıda su israfına da sebep oluyor

Gıda israfı, tarımda kullanılan suyun dörtte birinin de israf olmasına yol açıyor. Gıdaların yenilebilir hale gelme aşamasına kadar tonlarca litre su kullanıldığı için çöpe atılan her gıda beraberinde su israfına da sebebiyet vermiş oluyor. Çöpe atılan her 1 kg etin yanında 15.500 litre, her 1 kg domatesin yanında ise 184 litre su da israf ediliyor.

Gıda israfı küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 8 -10’unu oluşturuyor, bu da yaklaşık Çin’in yüzölçümü kadar bir alana denk geliyor. Türkiye’de ise yıllık gıda israfı, ortalama 10 milyon aracın bir yılda oluşturduğu CO2 emisyonu ile aynı etkiye sahip.


Compass Group’tan gıda israfı ile mücadele çağrısı

Dünya genelindeki yemek israfına 8 yıldır dikkat çeken Compass Group PLC, bu yıl da 24 Nisan’da ‘Yemek İsrafını Durdur’ çağrısında bulunarak tüm dünyayı gıda israfı mücadelesine katılmaya teşvik etti.

Gıda enflasyonu ile yaşam maliyetlerinin sürekli yükseldiği bu dönemde gıda israfını azaltmak için harekete geçmenin her zamankinden daha önemli olduğuna inanan Compass Group PLC, hizmet sağladığı müşterilerden son tüketiciye kadar temas ettiği her topluluğa öncülük ederek israfın önüne geçecek adımlar atılması konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

‘Yemek İsrafını Durdur Günü’nün tek bir günle sınırlı kalmayan, toplumun tutum ve davranışlarını değiştirmeyi hedefleyen bir bilinçlendirme faaliyeti olduğunu belirten Sofra/Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, “Dünya çapında yıllık olarak 5 milyarın üzerinde öğün hazırlarken, israfı önlemeye yönelik gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle iş birliği içinde, toplumda yiyecek israfının önlenmesi konusunda sürekli bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz” dedi. 2030 yılına kadar gıda atığını yüzde 50 azaltma taahhüdü doğrultusunda emin adımlarla ilerlediklerini aktaran Kartal, “Değişimin ancak kolektif bir çaba ile mümkün olabileceğini bilerek, herkesin bu konuda bilgili olmasını ve harekete geçmesini sağlamak amacıyla farkındalık çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM