Pazar, Eylül 8, 2024

Blockchain teknolojisi kripto para birimlerinin ötesine geçti

UEZ Sapanca 2024’ün ikinci gününde ikinci panelin sponsorluğunu Bitexen üstlendi. Bitexen CEO’su Alphan Göğüş, blockchain teknolojisinin hızla geliştiğini ifade ederek, bunun kripto para birimlerinin de ötesine geçerek finansal sistemi tümden etkileyeceğini söyledi


Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ Sapanca 2024), bu yıl 13’üncü kez Türkiye ve dünyanın saygın siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini ağırladı.

‘Sorumlu ve Duyarlı Liderlik:Teknoloji ve Yapay Zekâ Çağında Gezegen ve İnsanlıkla Uyumlu Bir Sisteme Öncülük Etmek’ temasıyla düzenlenen zirve ikinci gününde de yoğun katılımla gerçekleşti.

UEZ Sapanca 2024’ün ikinci günündeki ikinci panelin konusu ‘Finansta Değişim Yaratan Yeni Teknolojiler ve Düzenlemeler’ olurken, panelin sponsoru Bitexen oldu.

Panelin moderatörlüğünü yapan Koç Sistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, teknolojik gelişmelerin herkesi etkilediğine dikkat çekti. Birkaç yıl önce bankaların geleneksel finans sektörünün bu duruma çok fazla olumlu bakmadığını kaydeden Akarca, “Bugün itibarıyla araştırmalara göre şu anda dünyada halka açık olan bu ekosistemdeki şirketlerin piyasa değeri 550 miyar doları aştı. Dolayısıyla çok hızlı büyüyen ve hayatın her alanına giren bir alandan bahsediyoruz. Bu hacmin gelecek 5 yılda 3 kat artacağı global olarak konuşuluyor” dedi.


Regülasyonlar sektörün önünü açtı

Panelde konuşan Bitexen CEO’su Alphan Göğüş sektörün ana gündeminin mevzuatın ortaya çıkmasını ve sektörün regüle olarak düzenlemelere tabii olması olduğunu kaydetti. Bu durumun global arena için de geçeli olduğunu anlatan Göğüş, 2025 yılında da AB’de sektörün regüle bir nitelik kazanacağını kaydetti. Düzenlemelerin sektörün önünü açtığını ve dönüştürücü bir etki yarattığını anlatan Göğüş, “Biz burada sadece popüler kripto para birimini değil bunun öncesini ve blockchain para teknolojisini konuşuyoruz. Bugün itibarıyla konu kripto para birimlerinin ötesine geçmiş durumda. Bunun finansal sistem üzerindeki etkisinin de tartışılması lazım” dedi.

Blockchain teknolojileri ile iş yapış şekillerinin değiştiğini kaydeden Göğüş, bunun sermayenin daha verimli bir şekilde kullanılmasını ve daha demokratik bir şekilde finansa erişimi sağlayacağını vurguladı.


Dönüm noktası yaşanıyor

Türkiye’de ve dünyada blockchain teknolojilerinde bundan sonrasının kurgulandığı bir dönüm noktasını yaşandığına dikkat çeken Göğüş, “İsviçre’de çeşitli bankalar var. Hizmetlerinin içine dijital varlıkları yerleştiriyorlar. Her türlü dijital varlığın yönetiminin nasıl yapılması gerektiğine yönelik çalışmalar başladı. Avrupa’da ve Türkiye’de benzer çalışmalar yapıldığını görüyoruz” diye konuştu.

Göğüş, geleceğin finansını blockchain teknolojilerinde gördüklerini, mevcut sinerjinin bilgi birikimin iş birlikleri ile finans dünyasına transfer olmasını öngördüklerini dile getirdi. Uzun süre kripto paraların devrim mi yaratacağı yoksa evrim mi yaratacağının konuşulduğunu dile getiren Göğüş, “İş evrim şeklinde gidiyor. Türkiye’de ise işlerin bu kadar hızlı bir şekilde ilerlemesinin sebebi 10 yılı aşkın bir süredir bu sektörün var olabilmesi. Düzenleyici kurumlar gördü izledi yasaklamadı. Bu da sektörün Türkiye’de büyümesine katkı sağladı. Finans oyuncuları sektörle çok ilgililer işin içine girmek için aksiyon alıyorlar” ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin potansiyeli çok yüksek

Türkiye’de kredi kartlarının bir fonlama aracı olduğunu ve insanların hayatlarını bununla idame ettiğini kaydeden Zip Türkiye CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Burak Elgin, şimdi al sonra öde finansal modelinin de burada bir potansiyel gördüğünü belirtti. Türkiye’de kredi kartının büyük bir ürün olduğunu kendi içinde belli başlı riskleri taşıdığına işaret eden Elgin, Türkiye’de taksitli ödeme uygulamasının dünyada eşi benzeri olmayan bir seviyede olduğunu kaydetti.

“Ödeme sistemlerimiz dünyanın en gelişmiş sitemlerinden biri. Kredi vermek istiyorsanız BDDK tarafından lisanslı olmak zorundasınız. Bugün uzaktan müşteri ediniminin önce bankalara, sonra finansman şirketlerinin hayatına girmesi ile online kanallarından müşterilere kredi verip doğru fiyatlama modülleri ile ekstra bir satış kanalı yaratıyoruz” ifadelerini kullanan Elgin, şöyle devam etti:

“Yaratacağınız kredi modüllerinin ihtiyacı ve müşterinin deneyimini doğru karşılaması gerekiyor. Türkiye’nin buradaki potansiyeli çok yüksek bu aynı zamanda da bankaların müşterisi olmayan gibi değerli cüzdanların kredi bacağını destekliyor. Müşteri bankada hesabı olsun istemiyor senetle çalışıyor daha önce ama kredi sisteminde olmak istiyor. Biz de doğru kredilendirerek bu süreci yürütüyoruz. Biz bugün bu yolda önemli bir oyuncu olma yolunda ilerliyoruz. Türkiye’nin de bu konuda potansiyeli çok yüksek.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM