Uluslararası Urla Enginar Festivali’nin açılışında, maliyetlerdeki artışa rağmen katma değeri yüksek ürünlerin üretimine devam edileceğinin mesajı verildi
Uluslararası Urla Enginar Festivali, bu yıl 10. kez kapılarını açtı. Urla’nın coğrafi işaretli sakız enginarı da dahil olmak üzere enginarın tüm lezzetleri 3-4-5 Mayıs tarihlerinde ziyaretçilerini bekliyor olacak. Festivalin zor şartlara rağmen bugün 10’uncu yaşını kutluyor olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Çok uzun yıllardır uygulanan yanlış politikalar ve tercihler sonucu çiftçimiz toprağını artık ekip biçmekte zorlanmakta. En temel gıdalarımız bile artık ithal edilmekte. Şartlar ne kadar zor olursa bütün bu zor şartlara rağmen bugün enginar festivali 10 yaşında. Urlalılar da enginarları, üzümleri, zeytinleri ile üretmeye devam ediyor” dedi.
Festivalin Urla’nın tanınırlığını uluslararası boyutta arttırdığını belirten Tugay, “Şehir dışından gelen ziyaretçilerle, şehrimizin turizmi canlanıyor. Üreticilerimizin üretim kapasitesi artıyor, esnafın yüzü gülüyor. Urla hizmet sektörüyle, turizmi, tarımı ve elbette bizim vereceğimiz hizmetlerle gelişmeye devam edecek. İzmir’in şaha kalkmasında öncü ilçelerden birisi olacak” diye belirtti.

Balkan: Amacımız katma değeri yüksek, pazar payı olan ürünler yetiştirmek
Tarım arazilerini koruma ve sürdürülebilir kırsal kalkınma politikalarının geliştirilip pazar payını büyütmenin en büyük hedeflerinden biri olduğunu aktaran Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Amacımız katma değeri yüksek, pazar payı olan ürünler yetiştirmek. Enginar gibi anlatacağımız daha diğer tarımsal ürün hikayeleri yazmak. Bugüne kadar yürütülen yanlış tarım politikaları ile toprağa küsen çiftçilerimizin ekonomisine can suyu olmak ve katkı sağlamak bizim boynumuzun borcu” dedi.
Toprağa küsen çiftçiye üretim teşviği
İthalat yerine üretimin önemine dikkat çeken Balkan, “Ülke kalkınması yerelden başlar diyen önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giderek Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaptığı gibi örgütlü üretimin can damarı kooperatiflerimizi desteklemek bizim boynumuzun borcudur. Ülkemizi kalkındıracak olan uygulamanın üretim ekonomisi olduğu aşikar bir zamanda ürünlerimizi ithal etmek yerine atalarımızdan öğrendiğimiz gibi yetiştirmeye çalışacağız. Çiftçilerimizi üretime teşvik etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Yıllar sonra sakız enginarını yeniden taçlandırmanın heyecanını yaşadıklarını dile getiren Balkan, “Bu festival bir Urla hikayesidir. Bu hikayeyi çapa yapmaktan elleri nasır tutmuş çiftçilerimiz yazdılar. Bu hikayeyi yemeklerini sanat eserine dönüştürmek için ateş başında kepçeyle saatlerce bekleyen aşçılarımız yazdılar. Bu festivalde Ahmet amcanın Fatma teyzenin alın teriyle topladığı ürünlerle buluşacaksınız. Bu hikayede Fatma ninenin ninesinden kalma tariflerinin tadına da bakacaksınız. Bu coğrafya bize çok cömert davranıyor, bizim görevimiz de bu coğrafyaya tarım arazilerimize doğamıza sahip çıkmak ve bunları koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır” sözlerine yer verdi.
Festivalin açılış konuşmacılarından Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan da üretimin önemine dikkat çekti. Üretimde yaşanan tüm zorlukların farkında olduklarını belirten Uslucan, “Buna rağmen hala üretiyor olmanız ülkece umudumuzu arttırıyor. Bugün buraya ülkenin her yerinden ve hatta başka ülkelerden gelen insanlar büyük emek verilerek üretilen bu enginarı ve Urlamıza özgü diğer ürünleri direkt üreticiden alarak taze taze tüketebiliyorsa bunda katısı olan tüm çiftçilere, kişilere ve kurumlara teşekkür ederim” dedi.
