Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin detaylarını açıkladı
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplantıda belli oldu. Kamuda tasarruf alanlarını 8 ana başlığa ayırdıklarını ifade eden Şimşek, kamu araçları, binaları, istihdamı, idari yapılanmadaki etkinlik, hizmet içi eğitim/yurt içi geçici görevler, enerji ve atık yönetimi, haberleşme ve iletişim giderleri ile diğer cari harcamalar konularına değindi.
Hiçbir kamu kurumu tasarruflardan istisna olmadığını dile getiren Yılmaz ise “Kamunun tasarruf yapması, verimliliği artırması, daha az bütçe açığına, daha az kamu borçlanmasına ve faiz yüküne, daha az cari açığa yol açacak. Kamu hizmetlerini aksatmadan, güncel ihtiyaçlara odaklanıp, yeni yöntemleri ve teknolojileri kullanmak suretiyle birim kaynakla daha fazla sonuç üretmeyi hedefliyoruz” dedi.
Kamuya araç alımı 3 yıl yok
Kamuda ambulans, savunma, güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduklarını söyleyen Şimşek, bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımının izne tabi tutulması ve kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeili araç kullanımının da yasaklandığını söyledi. Şimşek, “Kamuda taşıt sayısı ve kullanımları belirledik, taşıtların verimli kullanılmasını sağlayacağız” diye konuştu. Deprem riski hariç, yeni hizmet binası alımı ve yapımının 3 yıl süreyle durdurulacağını kaydeden Şimşek, lojman kiralarının, sosyal tesis ücretlerinin ‘rayiç bedel dikkate alınarak’ gözden geçirileceğini ve lojman ve sosyal tesis alımı/yapımını süresiz olarak yasakladığını dile getirdi.
Mükerrer yapılar önlenecek
Kamuda yeni personel istihdamının 3 yıl süreyle emekli olanlarla sınırlandırılacağını aktaran Şimşek, destek personeli sayısının zaman içinde belirli program dahilinde azaltılacağını ve kamuda çalışanlar için yönetim kurulu ücretlerine ‘tavan sınır getirilmesi’, aşan kısmın bütçeye gelir kaydedileceğini belirtti. Kamuda yeni kurumlar kurulmasının önüne geçileceğini belirten Şimşek, idareler arası dağılımı gözden geçirerek mükerrer yapıların önleneceğini ifade etti. Sokak ve cadde ışıklandırmasına da değinen Şimşek, LED dönüşümünü hızlandıracaklarını ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılacağını söyledi.
Yurt dışı görevlerine sınırlandırma
Yurt dışı geçici görevlerin sınırlandırılacağını ve görevlerin asgari seviyede tutulması gerektiğini söyleyen Şimşek, hizmet içi faaliyetlerinin de kamu tesislerinde yapılacağını ifade etti. Ayrıca haberleşme ve iletişim giderleri konusuna yer veren Şimşek, kurumsal arşivlerin elektronik ortama taşınmasını ve tanıtım amaçlı doküman basımının yapılmayacağını belirtti. Temsil ve tanıtma ödeneklerinde 2024 yılında yüzde 25 kesinti yapılması, devam eden yıllarda da bunun baz alınacağını dile getiren Şimşek, eşantiyon türü hediyelerin yasaklanacağını ve zorunlu haller harici demirbaş alımlarının 3 yıl süreyle durdurulacağını ifade etti.
Verimsiz harcamalar sonlandırılacak |
Kamuda tasarruf verimlilik paketinden öne çıkanlar ise şunlar: Yaptırım paketi modeli hayata geçirilecek. Yabancı menşeili araç alınmayacak. 3 yıl süreyle yeni araç satın alınmayacak ve kiralama yapılmayacak. Yeni bina kiralanmayacak ve mevcut kiralamalar bir takvimle sonlandırılacak. Personel servis hizmetleri ve promosyon hediyeler sınırlandırılacak. Yeni projeler kabul edilmeyecek. Verimsiz harcamalar 2025 yılında sona erecek. Demirbaş alımı 3 yıl süreyle durdurulacak. Paket tüm kamuyu kapsayacak. Kamu yatırım ödeneklerinde yüzde 15’lik kesintisi öncelikli alanlara kanalize edilecek. |