Cuma, Eylül 20, 2024

Tasarruf paketi enflasyonla mücadeleye önemli katkı sağlayacak

Tasarruf paketini değerlendiren sektör temsilcileri, bu kapsamda alınacak önlemlerin kamu maliyetini dolayısıyla da ülke ekonomisini rahatlatacağını belirtti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin detayları açıklandı. Tasarruf paketini değerlendiren sektör temsilcileri, bu kapsamda alınacak önlemlerin kamu maliyetini dolayısıyla da ülke ekonomisini rahatlatacağını ve enflasyonla mücadelede büyük katkı sağlayacağını belirtti. Sektör temsilcileri, bu paketin, uygulanan ekonomi programını güçlendirerek, ekonomik göstergeleri çok daha iyi seviyelere getireceğini aktardı.


“Uygulama süreci de büyük önem arz ediyor”

Özellikle dar ve sabit gelirli yurttaşlarımız için giderek ağır bir yük oluşturan enflasyonla mücadele kapsamında başta kamu olmak üzere her kesimin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Bu çerçevede kamuoyu ile paylaşılan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni enflasyonla mücadeleye katkı sağlayan, önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Paketin kamuda tasarruf, bütçe harcamalarında disiplin ve yatırımlarda verimlilik olmak üzere üç önemli ayağı bulunuyor.

Açıklanan önlemler kadar uygulama süreci de büyük önem arz ediyor. Uygulama aşamasının tavizsiz bir şekilde yürütülmesi, hem enflasyonla mücadeleye pozitif yönde katkı sağlayacak hem de devletin verimliliğe odaklanacağı yönünde güçlü bir mesaj olacak. Hazine ve Maliye Bakanı’nın da açıkladığı gibi önümüzdeki dönemde ilave önlemlerin devreye alınacak olmasını, kamunun bu süreçteki kararlılığının önemli bir göstergesi şeklinde değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.


“Kalıcı fiyat istikrarına ulaşılmasına katkı sağlayacak”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ekonomi programıyla fiyat istikrarı, mali disiplin, sürdürülebilir cari açık ve yapısal düşümün önceliklendirildiğini belirtti. Kamuda harcamaların kontrolünün sağlanması ve tasarrufların artırılmasının, sürdürülebilir yüksek büyüme hedefi doğrultusunda atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi. Kaynakların verimli kullanılması ve yatırımların öncelikli alana yönlendirilmesi hedefinin ekonomi programını güçlendirmek açısından can alıcı noktalar olduğunun altını çizen Baran, “Tasarruf ve verimlilik paketi, Türkiye’nin enflasyonla mücadele sürecini ivmelendirerek kısa sürede kalıcı fiyat istikrarına ulaşılmasına yüksek düzeyde katkı sağlayacak. Bu kapsamda alınacak önlemler kamu maliyetini dolayısıyla da ülke ekonomisini rahatlatacak” diye konuştu.


“Özel sektörün istihdam kapasitesi artar”

Kamunun istihdam politikaları nedeniyle, iş arayanların kamuda istihdam edilmeyi hedeflediğini ve bu beklenti yüzünden reel sektörün eleman bulma sorunu yaşadığını dile getirdiğini hatırlatan Baran, “Pakette kamu istihdamına yönelik tedbirin, reel sektörün istihdam kapasitesini artırmaya katkı sağlayacağını vurgulayan Baran, “Taşıtlardan binalara, haberleşme giderlerinden kamu istihdamına kadar geniş bir alanda tasarrufu öngören bir anlayışla hayata geçirilecek bu paket, uygulanan ekonomi programını güçlendirerek, ekonomik göstergeleri çok daha iyi seviyelere getirecektir. Özellikle kamudaki istihdamın emeklilerle sınırlandırılması istihdamı azaltıcı etkiden ziyade özel sektörü besleyecek nitelikle bir rol üstlenecek” ifadelerini kullandı.


“Enflasyon mücadelede başarı şansını artıracak”

Ülkenin birinci önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu vurgulayan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, enflasyonla mücadelenin ana parametrelerinden biri olan ve daha önce de dile getirdiğimiz mali disiplinin sağlanması açısından önemli olacak. Parasal sıkılaşmanın yanında kamuda tasarrufun da devreye alınması, para ve maliye politikası eşgüdümünün sağlanmasına katkıda bulunacak ve enflasyonla mücadelede başarı şansını artıracak. Bu alınan kararların yapısal reformlarla desteklenmesi, makro istikrar açısından fayda sağlayacak” dedi.


“Bu paket ilk adım olarak görülmeli”

Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, “Küresel ekonomik ve jeopolitik gelişmeler neticesinde yaşanan enflasyonist ortam, deprem felaketi ve ülkemizde izlenen ekonomik politikalar sonucu bir süredir yüksek enflasyon ve gelir dağılımındaki adaletsizlikle mücadele ediyoruz. Bu durum kaynakların doğru kullanılmasını, israfın önlenmesini ve verimliliği zorunlu kılıyor. Dolayısıyla, iş dünyası olarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”ni olumlu bulduk. Enflasyonla mücadelede tüm kesimlere görev düşüyor. Ancak kamunun bu konuda rol model olmasını anlamlı buluyoruz. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için büyük önem taşıyan enflasyonla mücadelede kamu tarafında atılan bu ilk adımın devamının gelmesini ve bu paketi yapısal reformların izlemesini bekliyoruz” diye konuştu.


“Tasarruf tedbirlerinin uygulanması zorunluluk haline geldi”

Yüksek enflasyonun uzun zamandır ülkede ana gündemlerden birini oluşturduğunu belirten Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “İş dünyası olarak bizler maliyetlerdeki yüksek artış sebebiyle, çalışan kesim ise hayat pahalılığı karşısında gelirlerindeki hızlı erime sebebiyle, zaten bir tasarruf dönemine girmişti. Enflasyonla mücadele kapsamında, kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulanması da bir zorunluluk haline geldi. Bu çerçevede Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin açıklanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tasarruf programı ile kamuda zorunlu olmayan harcamaların azaltılması, kamu tüketim ve harcamalarında verimliliğin esas alınması oldukça önemli. Pakette yer alan tedbirlerin enflasyonla mücadelede büyük fayda sağlayacağını değerlendiriyoruz” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM