Perşembe, Eylül 19, 2024

“Yunanistan ile ticareti 10 milyar $’a çıkarmayı hedefliyoruz”

Türkiye ve Yunanistan’dan ortak bildiri: İyi niyet ve iş birliği ruhu taşıyor


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü. İki lider, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerin akabinde, iki ülke arasında iyi niyet ve iş birliği ruhu çerçevesinde bir ortak bildiri yayınladıklarını ileten Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefiyle çalışıyoruz” dedi.

Türkiye-Yunanistan arasındaki iş birliği ruhunun güçlenmesinin her iki ülke için iyi sonuçlar doğuracağına inandığını belirten Erdoğan, “Dış Ekonomik İlişkiler Kurulumuz ile Yunan Ticaret Odaları Birliği arasında imzalanan Ortak İş Konseyi kurulmasına ilişkin anlaşma, çabalarımıza büyük katkı sağlayacak” sözlerini kullandı.

Liderlerin Ankara’daki görüşmesinde gündeme; Gazze’deki gelişmeler, terörle mücadele, Kıbrıs meselesi ve Kariye Camii konuları damgasını vurdu.

Erdoğan; Gazze’de yaşananlara yönelik değerlendirmesinde, “Türkiye olarak İsrail’i ateşkese zorlamaya ve Filistin Devleti’nin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” diyerek Yunanistan’ın da bu amaçla yürütülen uluslararası çabalara destek olmasını beklediklerini vurguladı.

Görüşmelerin iş birliğinin geleceğine dair ümitleri arttırdığını söyleyen Erdoğan, “Görüş ayrılıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz” dedi.


Pozitif iş birliği olumlu sonuçlar doğuruyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise ikili ilişkilerdeki pozitif tutuma dikkat çekerek, “Bu pozitif ilişkiler çok olumlu bir günlük yaşamı gerçekleştirmemize yardımcı oluyor. Tabii ki biz Atina’da gerçekleştirilmiş 5’inci Yüksek Düzeyli İş birliği Konseyi (YDİK) toplantısından ve imzalanan mutabakat zaptı ardından bu olumlu gelişmeleri devam ettirmeye kararlı olduğumuzu gösterdik. Özellikle güven artırıcı önlemler ve başka pozitif iş birliği ajandası bölgemizde istikrarı sağlayacak önemli önlemlerdir” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ziyaretlerin olumlu sonuçlar yarattığına, iki ülke arasındaki ticarette iş birliği hacminin her geçen gün gelişmekte olduğuna dikkat çeken Miçotakis, “Bu yaklaşım elle tutulur sonuç vermiş bulunuyor. Ve tabii ki bu sonuçları kazan kazan zemininde elde etmiş bulunuyoruz” dedi.

Miçotakis konuşmasında, 10 Ege Adası’ndaki vize muafiyeti konusuna da vurgu yaptı. İki ülke halkının bürokratik engellere takılmadan bir araya gelmelerinin çok büyük önem arz ettiğini söyledi.

İkili görüşmenin gündem başlıklarından biri de düzensiz göç meselesiydi. İnsan kaçakçılığını durdurmak için sarf edilen çabaların olumlu sonuçlar vermeye başladığını ileten Miçotakis, Türkiye’nin bu konuda pozitif katkıları olduğunu belirterek, “Avrupa kararları ışığında da Türkiye’nin Avrupa fonlarından bu konuda faydalanabilmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.

Yunan Başbakan Miçotakis, yakın zamanda ibadete açılan Kariye Müzesi ile ilgili endişelerini de dile getirdi. Hristiyan eserlerinin UNESCO anlaşmalarında öngörüldüğü gibi koruma altına alınması gerektiğine inandıklarını dile getiren Miçotakis, Kariye Müzesi’nin yeniden camiye çevrilmesi ile “Kariye Camii’nin tekrar bir ibadet yeri olarak işlev görmesi bizim için üzüntü yaratan bir gelişme oldu. Bu olağanüstü mekanın bütün insanlığın bir eseri olduğunu bütün insanlığa ait olduğuna inanıyorum” sözlerini kullandı.


Ortadoğu konusunda görüş ayrılığı

Miçotakis aynı zamanda Ukrayna ve Ortadoğu’daki gelişmeler karşısında iki ülke olarak görüş ayrılıkları yaşandığını belirterek, “Hem Rusya’nın despotik tavrı hem de Ortadoğu’da gerçekleşen gelişmelerin karşısında bunları reddettiğimizi dile getirdik. Türkiye ile özellikle Ortadoğu konusunda görüş ayrılığı söz konusu” ifadelerine yer verdi. Miçotakis, tüm görüş ayrılıklarına rağmen Gazze’de sivillerin korunması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM