Perşembe, Eylül 19, 2024

Eleman açığı mesleki eğitimle kapatılacak

İş dünyası temsilcileri, gençlerin uygun eğitim alarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade etti

Milliyet Gazetesi öncülüğünde yazar Abbas Güçlü moderatörlüğünde düzenlenen ‘Mesleki Eğitim Zirvesi’ İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) yapıldı. Zirveye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, Güzelbahçe Koleji Kurucusu Ali Taner İçyer, Batı Anadolu Sağlık ve Eğitim Kurumları (BASEK) Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz, gazeteciler ve öğrenciler katıldı. Meslek liselerinin nitelikli eleman açığını kapatma konusundaki önemine vurgu yapan iş dünyası, usta-çırak ilişkisinin bu açıdan gerekli olduğuna değindi. İş dünyası temsilcileri, gençlerin uygun eğitim alarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade etti.


Tugay: 120 binin üzerinde kursiyer yetişiyor

Mesleki eğitim konusuna önem verdiğini ifade eden Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Meslek Fabrikası’ndan bahsetti. 120 binin üzerinde kursiyerin yetiştiğini ifade eden Tugay, “Bu dönemde bu konuda daha fazla yol almak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Biz belediye olarak mesleki eğitime katkı vermeye çalışıyoruz. Eksik noktaları tamamlamaya çalışıyoruz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Meslek Fabrikası’nın çalışmalarını daha da geliştireceklerini söyleyen Tugay, “Belediye olarak mesleki eğitimde eksik noktaları tamamlamaya çalışıyoruz. Gençlere desteğimizi artırarak sürdüreceğiz” dedi.

Ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için insanlığın en güçlü enstrümanlarından biri olan eğitiminin, iş verimliliğinin artmasına, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hız kazanmasına doğrudan katkı sağladığını ifade eden Kızılgüneşler, “Gençlerimizin mümkün olan en iyi eğitimi alması ve ekonomiye kazandırılmasının ülkemizin orta ve uzun vadeli hedeflerine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.


“Hepimizin bir ustaya ihtiyacı var”

Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin içinde kurulan meslek lisesinin başarısına değinen Tugay, “Bu salonlarda kendi kendimize bir şeyleri konuşuyoruz ama dışarıda başka bir hayat yaşanıyor olabilir mi diyorum. Bir yerde hata olduğunu düşünüyorum ve çok üzülüyorum. Seçim döneminde en çok gençlerin bizden bir şey beklediğini gördüm. Onları binaların içine sokup, zorunlu olarak belli şartlara maruz bırakarak bir şeyleri düzeltemeyeceğiz. İşin özüne bakmamız lazım. Ben plastik cerrahi uzmanıyım. Bizim işimiz usta çırak işi derdik. Bir cerrah olduysam, usta cerrahların yanında yetiştim. Bir meslek sahibi olmak adına hepimizin bir ustaya ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.


Şendir: Anahtar kelime mesleki eğitim

Savunduğumuz değerlerin en fazla karşılık bulduğu yerin Ege Bölgesi olduğuna inandıklarını belirten Şendir, “Biz hayata kitaplıkta duran ve açılmamış kitaplar olarak bakmıyoruz. Türkiye’de kampanyalarla okullara araç gereç kitap götüren gazeteyiz. Geleceğin daha iyi olabilmesinin yolu, iyi insanlar, yurttaşlar yetiştirmekten geçiyor” dedi. Milliyet Gazetesi Ege’de başladı. Çünkü biz, İzmir’de Ege’yi doğal yaşam alanımız olarak görüyoruz. Aynı zamanda işsizliği azaltmanın yolu mesleki eğitimi başarmaktan geçiyor. Sadece biraz mesleki eğitimden geçeceğim. Birçok noktada anahtar kelime mesleki eğitim” ifadelerine yer verdi.


Kızılgüneşler: Nitelikli eleman ihtiyacımız var

Toplantıda nitelikli eleman eksikliğine değinen Kızılgüneşler, “Odamız bünyesinde faaliyet gösteren Meslek Komitelerimizden de en çok duyduğumuz konuların başında nitelikli eleman ihtiyacı geliyor. Özellikle mobilya, kuyumculuk, döküm gibi daha birçok alanda eski ustalar gibi maharetli ve yeniliğe açık kişilerin yeterli seviyede yetişmediğini görüyoruz. Günün ihtiyaçları ve sektörün ihtiyaçları ile örtüşen nitelikli mesleki ve teknik liselerin sayısının artırılması, OSB’lerde ihtiyaçlar doğrultusunda ilgili alanlarda meslek liseleri açılmasının önemli olduğu kanısındayız. Bu noktada, ihtisaslaşmış meslek okullarına ihtiyacımız var” diye konuştu. 


“İş dünyasının güncellenmesi için çalışmaları sürdürüyoruz” 

Teknolojideki hızlı dönüşüm düşünüldüğünde günün şartlarına uygun atölye ve laboratuvarlar konusunda iş dünyası ile okullar daha çok iş birliği gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Kızılgüneşler, “İzmir’de pilot okul olan Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Protokol Yürütme Kurulu üyeliğini yürütüyoruz. Okulumuzun yönetiminde, kentimizin oda ve borsaları olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz koordinasyonunda; gençlerimizin teknik donanımının ve eğitim alt yapısının iş dünyasının değişen ve dönüşen ihtiyaçlarına uygun olarak güncellenmesi konularında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Meslek liselerinde okuyan gençlerimizin daha sıralarında otururken işlerine kavuşmaları ve o alanda uzmanlaşmalarını sağlamanın önemli olduğuna inanıyoruz” sözlerine yer verdi.


Sertbaş: Veliler meslek liselerini önermiyor

Mesleki eğitim konusunun her zaman konuşulduğunu söyleyen Sertbaş, “Çocuklarımızın düzgün eğitilmediğini düşünüyoruz. Çünkü işimize uygun elemanları bulamıyoruz. Meslek liseleri velilerimiz tarafından hiçbir zaman önerilmeyen, talep görülmeyen bir okul. Hep üniversite mezunu çocuklarımız olsun istiyoruz. Bizim dönemlerde üniversiteye girmek zordu. Şimdi o kadar çok üniversitemiz var ki maalesef çocukların meslek lisesini tercih etmesine gerek kalmıyor. Meslek lisesini tercih eden de üniversiteye devam ediyor. Çok rahat bir şekilde üniversiteyi işsizden yetiştiriyoruz. Dolayısıyla meslek liselerin önemi yavaş yavaş beliriyor, önemli hale geliyor. Yeter ki bu alanı iyi yönetelim. Meslek liselerinin ne kadar önemli olduğunu çocuklarımıza velilerimize belirtelim” ifadelerine yer verdi.


Gürbüz: Meslek liselerinin önündeki engel üniversite sınavı

Eğitimi değiştirmemiz gerektiğini vurgulayan Gürbüz, “Eğitimi tüketen eğitimden, üreten eğitime dönmemiz lazım. Bunun için siyasi iradeye ihtiyaç var. Üniversite sınavları kaldırılması gerekiyor. Üniversite meslek eğitimi verilen yer değil. 18-24 ay yaş arasında meslek eğitimi olmaz. Bütün dünya bu işi 12-18 yaş arasında yapıyor. Hedefi oraya yöneltmemiz lazım. Meslek eğitimi kesintisiz ve eksiksiz olması lazım. Meslek liselerinin önündeki en büyük engel üniversite sınavı. Bunun çözümü, yüksek okulları üniversiteden çıkarmak. Bunu ben yıllarca söylüyorum. Ama üniversiteler buna razı değil. Milli Eğitim bünyesinde, liseden sonra, aynı liselerde veyahut da başka yerlerde, mesleki eğitim, teknik eğitim enstitülüleri kurulabilir” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM