Esnaf kefalet kredi faiz oranlarının, yapılan yeni düzenlemeyle yükseldiğini söyleyen Kırdı, yapılan faiz oranlarının geriye alınmasını talep ettiğini söyledi
BERFİN DURMAZ
Hazine ve Maliye Bakanlığı aldığı kararla birlikte Halk Bankasından, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla çekilen kredilerin faiz oranlarında artış yapıldı. Bu faiz artışından, daha önce çekilen ve ödemesi devam eden esnaf kredilerinin de etkileneceği söylendi. 2022 yılında kredi faiz oranlarının yüzde 7,5 olduğunu, yeni düzenlemeyle birlikte faiz oranının yüzde 29’a çıktığını ifade eden İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, esnafın işletmesini geliştirmek için aldığı bu kredilerin şu an da esnafı zor duruma düşürdüğünü aktardı.
Ekonomik krizin ve yüksek faiz politikalarının sorumlusunun esnaf ve sanatkârların olmadığını dile getiren Buca Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Turan Yazgan ise “Üyelerimiz sınırlı sermayeleri ile üretime, istihdama, kent ve ülke ekonomisine destek vermek, krizden çıkışa katkı koymak için çalışırken böyle bir uygulama ile karşı karşıya kaldı. Temennimiz ve beklentimiz, en kısa sürede eski ödeme tablosuna dönülmesi ve esnaf kesiminin rahatlatılması” sözlerine yer verdi.
“Küçük esnaf ve sanatkârlarımıza destek bekliyoruz”
Ekonomik şartlar altında zor günler geçiren esnafın sırtına fazladan yük getirildiğini ifade eden Kırdı, “Anayasanın 173. maddesine göre devlet esnaf ve sanatkârı korur ve koruyucu tedbirler alır. İşletmelerimizde ekonominin bu şartlar altında daha çok zor durumda kalıyor. İnsanlar diğer giderlerini zaten bu zamanda ödemekte zorlanıyor birçok esnafımız da kiralardan dolayı da zaten çok mağdur olmuş durumda. Bu anlamda devletin acil olarak küçük esnaf ve sanatkârlarımıza destek olmasını bekliyoruz. Esnaf olarak bu yapılan faiz oranlarının geriye alınmasını talep ediyoruz” dedi.
“Bu uygulama işsizlik ordusunu büyütecek”
Kredi ve Kefalet Kooperatifinden almış olduğu krediyi ayda 5 bin 600 TL öderken, bugün 7 bin 600 TL ödemek zorunda kaldığını belirten Hakkı, “Bu bağlamda fark ayda bin 800 TL oluyor. Bu yansıtıldığı zaman tabii ki bizim giderlerimize fark geliyor. Bu sefer farktan dolayı bizde işletmelerimizde zam yapmak zorunda kalıyoruz veya yanımızdaki işçilerden birisini çıkarma zorunluluğumuz meydana geliyor. Bu durum maalesef işsizlik ordusunu büyütecek. Yani küçük esnaf kredilerinden alacakları faizler, devletin bütçesini düzeltmez diye düşünüyorum. Bu anlamda da yeni tedbirlerin alınmasını istiyoruz” dedi. Küçük esnafı yaşatmak ya da yanında görmek istiyorlarsa bu destekleyici tedbirlerin alınmasını gerektiğini söyleyen Hakkı, “Ayrıca bütün esnafın üstünde katı atık bedeli adı altında bir madde var. Yani bir kiranın dörtte birini öder gibi katı atık bedelleri ödenmekte. Bunların da kanunen kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.
“Bu durumu kabul etmemiz beklenemez”
Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerin taksit ödemelerinde yüzde 10-15 oranlarında artış yapıldığını hatırlatan Yazgan, verilen kredilerde ilk kez böyle bir uygulama ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kredilerin, Halkbank tarafından verildiğini belirten Yazgan, “Krediler her ne kadar değişken faizli olarak verilmiş de olsa, hukuka yasalara uygun da olsa bu durumu kabul etmemiz beklenemez. Esnafın üstüne karabasan gibi çöken bu uygulamanın yeniden değerlendirilmesine ihtiyaç var” sözlerini kullandı. Seçim öncesi esnafa verilen sözler ve vaatlerden seçim sonrası vazgeçildiğini vurgulayan Yazgan, “Ekonomik kriz nedeniyle üretime, istihdama katkı koyan sınırlı sermayeli esnafa seçim öncesi uzatılan eller bir anda geri çekildi. Esnaf sanatkârlar faaliyetlerini sürdürebilmek adına uygun koşullu kredileri kullanmış, yatırımlarını ve tüm planlamalarını yapmıştı. Şimdi her şey sil baştan oldu. Beklenmedik ciddi ödeme yükümlülükleri tüm planları alt üst etti” ifadelerine yer verdi.