Cuma, Ekim 18, 2024

Günlük ihracat kredi limiti 3 milyar TL’ye çıktı

Ömer Bolat

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da Hometex Ev Tekstili Fuarı’na katıldı. Fuarda açıklamalarda bulunan Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile kabine toplantısında bir araya geldiklerini ve Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan ile de görüşerek, Merkez Bankası’nın günlük ihracat kredi limitini 3 milyar TL’ye çıkardıklarını belirtti. 

Bolat, Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerinde büyük bir artış olduğunu, seçimden bu yana Türkiye’ye 10 milyarlarca dolarlık kaynak girişi gerçekleştiğini ve kredi temerrüt risk biriminde ciddi bir düşüş olduğunu da ifade etti. Enflasyonda aylık artışta yavaşlama başladığını belirten Bolat, yıl sonuna kadar Merkez Bankası’nın ortaya koyduğu hedefleri tutturmak için haziran ayından itibaren yıllık rakamlarda hızlı düşüşlerin görüleceğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı olarak ihracatı artırmayı ve dış ticaret açığını kapatmayı amaçladıklarının altını çizen Bolat, “İhracat üretim anlamına geliyor; daha fazla üretim, daha fazla üretim için daha fazla yatırım, daha fazla istihdam, daha fazla döviz geliri kazanmak ve dış ticaret açığının kapanması, döviz kurunun istikrarlı hale gelmesi anlamına geliyor” dedi.

2002’de 230 milyar dolar olan milli gelirin ilk kez 1 trilyon 118 milyar dolara ulaştığını ifade eden Bolat, 36 milyar dolar olan mal ihracatının ise 255,4 milyar dolara yükseldiğini belirterek, “Sene sonunda 267 milyar dolar için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM