Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası ile 2025 yılının ilk çeyreğinde doğalgaz üretimini 10 milyon metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini aktardı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz üretimi hakkında açıklamalarda bulundu. Karadeniz’deki doğalgaz keşif ve üretim sürecine ve doğalgazın Türkiye ekonomisi için önemine değinen Bayraktar, “Bu hafta itibarıyla doğalgaz üretimimiz yeni bir rekora ulaştı. Sakarya Gaz Sahası’ndan günde 5 milyon metreküp doğalgaz üretiyoruz” dedi.
Doğalgazın Türkiye’nin en önemli ana enerji kaynaklarından biri olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’de 20 milyon haneye doğal gaz ulaştığını ve 50 milyar metreküp doğalgaz tüketildiğini ileterek, Sakarya Gaz Sahası ile 2025 yılının ilk çeyreğinde doğalgaz üretimini 10 milyon metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Hedef: 2028 yılında %100 yerli üretim
Özellikle hane halkının doğalgaz tüketimini ülke kaynaklarıyla karşılayabilme hedefi içerisinde olduklarını ifade eden Bayraktar, 2028’de evlerde kullanılan doğalgazın tamamının Türkiye kaynaklarından karşılanmış olacağını beklediklerini iletti. Üretimi arttırmaya devam ederken yeni rezerv keşif çalışmalarına da devam edildiğinin altını çizen Bayraktar, “Saha geliştirme faaliyetlerimize devam ediyoruz. Henüz üretime başlamadığımız keşif yaptığımız sahalar var, Çaycuma Kuyusu gibi. Göktepe-2 Kuyusu da yeni bir alan. Bir taraftan üretimi arttırmaya devam ederken bir taraftan da yeni keşifler, yeni rezervleri bulmakla ilgili çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi. Göktepe-2 kuyusu için sondaj çalışmalarının temmuz ayı içerisinde tamamlanmasını beklediklerini belirten Bayraktar, “Biz artık hem sanayide hem elektrik üretiminde ihtiyacımız olan doğalgaz kapasitemizi geliştireceğiz” diye belirtti.
“Keşif faaliyetleri devam ediyor”
Sakarya Gaz Sahası’nın yüzde 25’inde üretim, geri kalanında ise keşif ve sondaj çalışmaları gerçekleştirildiğini dile getiren Bayraktar, Göktepe-1 ve Göktepe-2’nin olduğu bölgeden de temmuz ayı içerisinde yeni bir keşif müjdesi vermeyi umut ettiklerini belirtti. Türkiye’nin ekonomisindeki en önemli kırılganlıklardan birinin enerji ithalatı olduğunun da altını çizen Bayraktar, “2016 yılından sonra Milli Enerji ve Maden Politikası adını verdiğimiz strateji ile hareket ediyoruz. Bu, kendi kaynaklarımızı bulmakla alakalı azami bir gayret içerisinde olmamız gereken bir strateji. Bu stratejinin başarıya ulaşmış örneği Karadeniz’deki Sakarya gazının keşfidir” dedi.
“Akdeniz’de 8 derin deniz kuyusu kazdık”
Bayraktar, sismik sondaj gemileriyle daha önce gidilmemiş sahalara gitme stratejisinin ilk adımının Akdeniz olduğunu vurgulayarak, “Aslında Karadeniz’den önce Akdeniz’de 8 tane derin deniz kuyusu kazdık fakat gerek KKTC’nin Türkiye petrollerine verdiği ruhsat alanlarında ve kendi kıta sahanlığı bölgemizde yaptığımız bütün aramalarda kayda değer ekonomik büyüklük ifade eden bir keşif yapamadık. Biz Akdeniz’den asla vazgeçmiş değiliz. Israrla ve inatla aramalara devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Öncelikli hedef: üretimi Karadeniz’de artırmak
Arama ve üretimde stratejinin bir ayağının yurtiçi sahalar, bir ayağının da yurtdışı sahalar olduğunu belirten Bayraktar, Karadeniz’e ve Sakarya’ya yoğunlaşıldığını ancak Akdeniz’in göz ardı edilmediğinin altını çizdi. Bayraktar, Libya ve Somali’de de çalışmalara devam edildiğini, yakın bir zamanda Somali denizlerinde bir arama planları olduğunu aktararak, “Çok boyutlu bir arama ve üretim stratejimiz var ama şu anda hedef; üretimi mutlaka Karadeniz’de artırmak” dedi.
“Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu gazın yarısı sıvı olarak tedarik edilebilir”
Türkiye’nin doğalgaz tedarik portföyünün farklılaştırılması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, dünyada sıvılaştırılmış doğalgaz üretiminin yükselişe geçtiğini söyleyerek, “Türkiye’nin birçok yerine yüzer gazlaştırma tesisleri yaptık. Kapasitemizi 160 milyon metreküplük bir kapasiteye çıkardık. Türkiye’nin bugün ihtiyaç duyduğu gazın yarısı sıvı olarak tedarik edilebilir” diye belirtti.