Perşembe, Eylül 19, 2024

Palandöken: Yüksek araç muayene ücretleri vatandaşı zorluyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken

Yüksek araç muayene ücretlerinin kişileri kredi kartı ile ödemeye yönelttiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ödemelerden alınan kredi kartı tahsilat farkının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde kredi kartı tahsilat farkı adı altında 77 TL’lik bir ek ücret alındığını söyleyen Palandöken, “Araç muayenesine yüksek meblağlar ödeyen vatandaşlar kartlı ödemelerde ek ücret istemiyor. Kredi kartı tahsilatı farkının vatandaştan tahsil edilmesi adil bir hizmet anlayışıyla bağdaşmıyor. Ayrıca bu ek ücretin randevu alınırken belirtilmemesi ve vatandaşın bu durumu ödeme sırasında öğrenmesi beklenmedik bir mali yük getiriyor” dedi.


“Ticari araçlara özel muayene sistemi oluşturulmalı”

Mevcut muayene ücretlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Palandöken, “Bu yıl otomobil, minibüs ve kamyonet gibi araçların muayene ücretleri bin 149 liradan bin 821 liraya, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerin ücretleri ise 586,50 TL’den 927,60 TL’ye yükseldi. Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için ise araç muayene ücreti 2 bin 462,40 TL oldu. Bu meblağlar günümüz ekonomik koşullarında vatandaşın ve esnafın belini büküyor” sözlerine yer verdi.

Özel araçların en az 2 yılda bir, ticari araçların ise her yıl yaptırdığı araç muayenelerindeki ücretlerin sürücülere yük olduğunu belirten Palandöken, “Bakım ve onarım olmadan yalnızca 10-15 dakika süren bir arıza tespitinden bu kadar yüksek ücret almak adil değil. Zaten araçların yıllık bakımları, sabit giderleri, her ay düzenli olarak sigortaya gelen zamlar, benzin, mazot, LPG gibi yakıtlardaki fiyat artışı ve lastik ücretleri gibi yüksek maliyetler esnafımızı zorluyor. Bunun için ticari araçlara özel bir muayene sistemi oluşturulmalı. Ayrıca ticari araç sahiplerine belirli avantajlar ve indirimler sağlanarak, onların maliyet yükü hafifletilmeli” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM