Pazar, Eylül 22, 2024

Şimşek’ten ‘ilk yılın muhasebesi’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile ekonomik dönüşümdeki son bir yılı değerlendirdi. Şimşek, bütçe açığının yüksek olduğunu ancak deprem harcamaları hariç milli gelire oranının 2023’te yüzde 1,6 gerçekleştiğini söyledi. Bütçe açığını 2024’te yüzde 5’in, 2025’te ise yüzde 3’ün altına indirmekte kararlı olduklarını ifade eden Şimşek, verimlilik odaklı maliye politikasına devam edeceklerini duyurdu. Şimşek, net dış talebin büyümeye katkısının 1,6 puan ile pozitife döndüğünü de belirtti.


“Yıllık cari açık 26 milyar dolar düştü”

Yıllık cari açığın 26 milyar dolara düştüğünün haberini veren Şimşek, “Dış borcun sürdürülebilirliği için yüzde 2,5’in altında cari açık hedefine yönelik yapısal dönüşümü hızlandırıyoruz” dedi. Şimşek aynı zamanda Merkez Bankası brüt rezervlerinin 44 milyar dolar artarak 142 milyar doları aştığını ifade etti.


“KKM stokunu kademeli olarak azaltacağız”

Kur Korumalı Mevduat (KKM) stoğunun 1,2 trilyon TL azaldığının da altını çizen Şimşek, “TL mevduatın toplam içindeki payı 16,2 puan arttı. KKM stokunu kademeli olarak azaltmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verdi. Dış finansmana erişimi de değerlendiren Şimşek, “Bankaların dış borç çevirme oranı yüzde 96’dan yüzde 153’e, reel sektörün yüzde 73’ten yüzde 118’e yükseldi. Bankalar yılbaşından beri 4,1 milyar dolar sermaye benzeri dış kaynağa erişim sağladı” dedi.


“Teknik rapor olumlu”

Şimşek açıklamasında gri listeden çıkış konusuna da değindi. Teknik çalışmalar tamamlandığını ve yerinde denetim yapıldığını açıklayan Şimşek, “Teknik rapor olumlu” dedi. Şimşek aynı zamanda kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı için de mücadelede kararlı oldukları vurguladı.


“Dezenflasyon süreci başlıyor”

Yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin geride kaldığını belirten Şimşek, “Enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş dönemine giriyoruz. Piyasanın 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 33,2, 24 ay sonrası beklentisi yüzde 21,3 seviyesinde” dedi. Enflasyonu tek haneye indirme konusundaki hedeflerine ulaşmakta kararlı olduklarını söyleyen Şimşek, “Program çalışıyor ama daha kat edecek yolumuz var” diye belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM