Cuma, Eylül 20, 2024

Otobüs firmaları maliyet çıkmazında

Özcan, yolcu ve bilet maliyetlerinin düşürülmesi için otobüs firmalarına destek verilmesi gerektiğini aktardı


BERFİN DURMAZ

Okulların kapanma dönemi ile Kurban Bayramı tatilinin çakışması nedeniyle şehirlerarası otobüs bileti fiyatları uçak biletini geçti. Otobüs biletine yoğun talepten dolayı bayram tatili süresince 12 bin ek sefer konuldu. İstanbul’dan Dalaman’a seyahat etmek isteyen bir kişi bin 500 TL’ye bilet bulurken, 10 Haziran’da aynı güzergâh için uçak bileti fiyatları 900 TL’ye düşebiliyor. Diğer yandan, 10 Haziran’da otobüsle seyahat etmek isteyenler için bilet fiyatları bin 250 TL olarak görülüyor. Otobüs bilet fiyatlarının maliyetlerden dolayı arttığını söyleyen Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, böylelikle otobüs firmalarının maliyetleri karşılayamadığını ve zor durumda olduğunu vurguladı. Özcan, yolcu ve bilet maliyetlerinin düşürülmesi için otobüs firmalarına destek verilmesi gerektiğini söyledi.


Otobüs fiyatlarının uçak biletini geçtiğini dile getiren (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, “Maliyetler yüksek, akaryakıt çok pahalı. Akaryakıt fiyatı otobüs firmalarını desteklemiyor. Personel, otoyol ve köprü parasını eklediğimiz zaman otobüsçüye bir şey kalmıyor” dedi.

“Akaryakıt masrafı karşılanmıyor”

Uçak ve otobüs arasındaki fiyat farkının nedenini açıklayan Özcan, “Otobüs fiyatları uçak biletini geçiyor. Çünkü otobüs maliyeti yüksek, akaryakıt çok pahalı. Akaryakıt fiyatı otobüs firmalarını desteklemiyor. Sigortaya, lastiğe ve maaşa zam geliyor.  Personel, otoyol ve köprü parasını eklediğimiz zaman otobüsçüye bir şey kalmıyor. Uçak fiyatlarıyla yarışamayız, uçak bir kerede 500 kişiyi götürüyor, biz 30 kişiyi götürüyoruz. İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde her otobüs 70 kilometreden fazla gidiyor. Akaryakıt masrafını kimse karşılayamıyor” dedi.


“Pandemiden önce bilet satışları daha fazlaydı”

Bayramda seferlerin yüzde 36’ya çıktığını söyleyen Özcan, “Normal günlerde İstanbul Otogarı’nda günde bin 100, bin 200 otobüs seferleri vardı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bize verdiği ek seferler hizmetiyle beraber bin 600, bin 700’lere kadar çıkacak. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bilet satışları aynı oranda gidiyor. Pandemi döneminden önce satışlarda yoğunluk daha çok vardı. Pandemi dönemi çok kötüydü, satışlar sonra düzelmeye başladı. Günlük seferler pandemiden önce 2 bin 500, 2 bin 700’ü buluyordu. Bu yıl ise sayılar bin 500 bin 700’ü anca bulabilir” ifadelerinde bulundu.

Özellikle tatil yörelerine yönelik otobüs seferlerine talebin arttığını dile getiren Özcan, bayramda Türkiye’nin her yerine talep olduğunu ama en çok Batı Bölgesi’nin turistik yerlerine talebin daha fazla olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM