Cuma, Haziran 28, 2024

Çobanlar Barajı’nda sulama şebekesi inşaatı tamamlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Kavun diyarı Manisa Kırkağaç’a bereket Çobanlar Barajı’yla geliyor. 2023 yılı sonunda gövde dolgusu tamamlanarak su tutulan Çobanlar Barajı’nda sulama şebekesi inşaatı da tam gaz sürüyor. Proje 4 ay içerisinde tamamlanacak. Bölge üreticisi, 2024 yılı rakamlarıyla 38 milyon 250 bin TL ek gelire kavuşacak.


Üreticiye yılda 38 milyon 250 bin TL ek gelir

Çobanlar Barajı’nın gövdesi için yaklaşık 270 bin metreküp dolgu yapıldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirilen barajı 2023 yılı sonunda tamamladık ve barajda su tuttuk. Hiç vakit kaybetmeden şantiyeye borularımızı indirdik. Vakit kaybetmeden sulama şebekesi imalatlarına başladık. 24.5 kilometrelik borunun 6-7 kilometresini döşedik. Şu anda yüzde 25 seviyelerindeyiz. Hedefimiz 2024 yılı performans hedefinde olan projeyi ekim ayı gibi tamamlayarak 2025 yaz sulama sezonunda Kırkağaç Ovası’na barajdan su vereceğiz” diye konuştu. 

Temelden yüksekliği 40 metre olan Kırkağaç Çobanlar Barajı’nda 2 milyon 600 bin metreküp su depolanacağını belirten Balta, “Çobanlar Barajı, Kırkağaç ovasında 5 bin 100 dekar araziyi borulu basınçlı sistemle sulayacak. Projemiz sayesinde bölgedeki sulama maliyetleri düşecek. Yeraltı suyu kullanımı azalacak. Bölge üreticisi 2024 yılı rakamlarıyla 38 milyon 250 bin TL ek gelire kavuşacak” dedi.

KAYNAKDSİ
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM