Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü ihracatta vites artırdı

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü mayısta 740 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2024 mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Geçtiğimiz ay 585 milyon dolar ihracat yapan mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü mayıs ayında ise 740 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek vites artırdı.

Türkiye’nin mayıs ayı ihracatı yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ocak-mayıs döneminde ise yüzde 4,5 artışla 106 milyar 914 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 2023 yılı mayıs ayında 729 milyon dolar olan mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü ihracatı, bu yılın aynı ayında 740 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektör yılın ilk beş ayında 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında ise ilk sırayı 455 milyon dolar ile Irak aldı.


ABD ihracattaki payını artırmaya devam ediyor

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün 2024 yılı ilk çeyreğinde en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında ilk sırada 455 milyon dolar ile Irak bulunurken ikinci sırada 168 milyon dolar ile Birleşik Krallık yer aldı. Üçüncü sıradaki Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yapılan ihracat 156 milyon dolar olurken listenin devamında Almanya, Fas, İran, Fransa, Libya ve Gürcistan gibi ülkeler yer aldı. İhracat payının en çok arttığı ülke ise yüzde 35,25 ile ABD oldu.


“8 milyar dolarlık hedef için çalışıyoruz”

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün mayıs ayı ihracatına dair değerlendirmelerde bulunan İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, “Önümüze koyduğumuz 8 milyar dolarlık ihracat barajı hedefi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Mayıs ayında yakaladığımız 740 milyon dolarlık rakam da bunun bir göstergesi. Şartlar zorlu ancak biz de vites artırarak hedefimize ulaşma gayreti içerisindeyiz. Bayramlar ve resmî tatiller ihracatı biraz sekteye uğratıyor, haziran ayındaki bayram tatili nedeniyle yine bu sorunla karşılaşacağız ama yılın geri kalanında bir kayıp yaşamadan ilerlemeyi amaçlıyoruz. Şu anda tüm üretici ve ihracatçılarımızın çalışmalarından memnunuz. Herkes taşın altına elini koymuş durumda. Bir yandan üretiyor bir yandan fuarlar aracılığıyla yerli üretimi pazarlıyoruz. Yakaladığımız bu başarılı rakamın rehavetine kapılmadan yılın geri kalanını da verimli bir şekilde tamamlamayı istiyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM