Cuma, Temmuz 5, 2024

Balkan coğrafyası İZTO’da buluştu

İzmir Ticaret Odası (İZTO) haziran ayına Balkan coğrafyası ile hızlı bir giriş yaptı. 3 Haziran’da Kosova, 4 Haziran’da ise Karadağ ile gerçekleştirilen ülke tanıtım etkinliklerinde hem ekonomik hem de kültürel anlamda yakın ilişkilere sahip olunan her iki ülke ile ortak projeler ve iş birlikleri için önemli bir zemin oluşturuldu.  İZTO, geçtiğimiz hafta ilk olarak, Kosova Rumeli Kültür Sanat ve Turizm Derneği iş birliğinde düzenlenen Kosova İş Günleri Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Toplantının açılış konuşmalarını, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu, İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, Kosova Ticaret Odası Başkanı Lulzim Rafuna ile Kosova Rumeli Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Uğur Şengöz gerçekleştirdi.


“Karşılıklı ticaretin geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor”

İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç konuşmasında, İZTO ile Kosova Ticaret Odası arasında 2010 yılında imzalanan ve bu yıl şubat ayında yenilenen kardeş oda anlaşmasının sağladığı ivme ile Kosova’dan İzmir’e gelen heyetleri İZTO’da ağırladıklarını ve ticaretin karşılıklı olarak geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı. Erkoç, enerji, sağlık ve tarım alanları başta olmak üzere iki ülke arasında gerçekleştirilebilecek iş birliklerine değindi.  Kebapçıoğlu, Kosova’nın çok yönlü, derin ilişkilerimizin olduğu bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye-Kosova bağlarını geliştirmek için, Dışişleri Bakanlığı olarak gereken ilgi ve katkıyı vereceklerini ifade etti.


Kosova hükümeti yabancı yatırımı destekliyor

Rafuna, Kosova’da nitelikli insan kaynağı ile enerji, maden, tarım gibi birçok alanda fırsatlar sunulduğunu belirterek, Kosova Hükümetinin hibe, teşvik vb. uygulamalar ile yabancı yatırımı desteklediğini vurguladı. Erkoç, açılış konuşmasında, Karadağ’da özellikle karayollarında alt yapının iyileştirilmesi, demiryolu rehabilitasyon çalışmaları, su temini, atık su temizlemesi gibi alanlarda yatırımların geliştirilmesi ihtiyacının İzmirli firmalar tarafından değerlendirilebileceğini vurguladı. Ayrıca tarım sektörü özelinde değerlendirildiğinde, kentimiz ile Karadağ arasında tarımsal bilgi ve teknoloji paylaşımı yapılabileceği, heyet organizasyonları ve ortak projeler gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Kebapçıoğlu, Türkiye-Karadağ ilişkilerinin çok boyutlu olduğunu, güzel iş birlikleri gerçekleşebileceğini belirtti. Karadağ Ekonomi Odası Başkanı Dr. Nina Drakic ise Karadağ’ın özellikle NATO’ya katıldığından beri yatırım ve iş dünyası için popüler bir destinasyon haline geldiğini, Türk iş insanlarının yatırımlarının arttığını, resmi verilere göre geçtiğimiz yıl toplam yabancı şirket sayısının dörtte birinden fazlası, yani yüzde 27,2’sinin Türk iş adamlarına ait olduğunu vurguladı.


Karadağ-İzmir uçuşları başladı

T.C. Karadağ Ankara Büyükelçisi Perisa Kastratoviç, Karadağ ile İzmir arasında direkt uçuşların başlamasının önemini belirterek İstanbul ve Ankara’dan direkt uçuşlar ve mevcut vizesiz rejimle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen turist sayısının artırılmasına yönelik koşulların yaratılmış olduğunu, Karadağ’ın bir turizm destinasyonu olarak tanıtılması konusunda her iki tarafın da ortak çalışması gerektiğini belirtti. Karadağ Türk Ticaret Odası Başkanı Burhan Genç ise Turkcham ile ilgili faaliyetlerden bahsederek iş kurma konusunda her zaman Türk firmalara destek vereceklerini vurguladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM