Pazar, Eylül 8, 2024

Dünya Bankası, Türkiye için büyüme tahminini düşürdü

World bank

Dünya Bankası Küresel Ekonomik Görünüm raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye’de büyümenin yüzde 3 ile sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.

Raporda, “Türkiye’de büyümenin, parasal sıkılaştırma politikasının ekonomi üzerindeki etkilerinin hissedilmesi ve makroekonomik kırılganlıkların azaltılmasına katkıda bulunmasıyla birlikte, 2024 yılında yüzde 3’e yavaşlaması öngörülmekte. Ancak, güçlü iç talep ve net ihracatın etkisiyle, ekonomik faaliyetin 2025 yılında yüzde 3,6 ve 2026 yılında yüzde 4,3 oranında artması beklenmekte” ifadeleri yer alıyor.


Enflasyon 2025’te %29’a düşebilir

Dünya Bankası öngörülerine göre, Türkiye’de enflasyonun merkez bankasının hedefinin üzerinde kalmaya devam edeceği ve 2025 yılında ortalama yüzde 29’a düşeceği tahmin ediliyor. Şubat 2023 depremlerinin ardından yapılan rehabilitasyon ve yeniden inşa çalışmalarının maliyetlerinin bütçe açığını yüksek seviyelerde tutacağı da belirtiliyor.

Raporda ayrıca, Türkiye’deki büyümenin 2023 yılında yüzde 4,5’e yavaşladığı ancak bu oranın hala güçlü bir seviyede olduğu belirtiliyor. 2022’den bu yana beşinci kez artırılan asgari ücretteki önemli artış ve parasal sıkılaştırmaya rağmen ekonomik faaliyetin 2024 yılında da dirençli kaldığı ifade edilen raporda, “Türkiye’de, enflasyonu kontrol altına almak için politika faiz oranları Haziran 2023’ten bu yana dokuz kez artırılarak yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükseltilmiştir. Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 75,4 ile yüksek seyreden enflasyon, büyük ücret artışları, para birimindeki değer kaybı ve vergi ayarlamalarıyla beslenmiştir” ifadeleri yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM