Cumartesi, Eylül 28, 2024

Gençlerin %78’i hibrit çalışmayı istedi

Gençlerin en fazla çalışmak istediği alanlar belli oldu.  İlk sırada üretim ve AR-GE, ikinci pazarlama ve reklam, üçüncü sırada IT(bilgi teknolojisi) var

SEDA GÖK/ ANKARA

Gençler yeni mesleklerini belirlediler.  Türkiye geneli 121 üniversiteden 91 bin 342 öğrenci ve iş yaşamının ilk beş yılındaki 39 bin 533 genç çalışan ile yapılan anket sonucu gençlerin hangi meslekleri tercih ettiğini ortaya koydu. 

Realta Danışmanlık’ın “En Gözde Şirketler” başlığı altında sunulan 2023 araştırmasına göre gençlerin en fazla çalışmak istediği bölüm yüzde 23,39 payla üretim ve Ar-Ge oldu. İkinci sırada pazarlama ve reklam olurken, IT (bilgi teknolojisi) üçüncü sırayı aldı. Ar-Ge’de çalışmak isteyenlerin oranı yüksek olsa da katılanların yüzde 78’i hibrit yani hem ofis hem de uzaktan çalışmanın birlikte uygulandığı model dahilinde çalışma ortamı sunulmazsa çalışmayacağını belirtti.


En beğenilen şirketler seçildi

Araştırmanın işverenin itibarını ölçme yanında gençlerin kariyer eğilimlerini de ortaya koyduğu vurgulandı. Ankette itibarı sorulacak şirketlerin belirlenmesi için önce odak grup çalışmaları yapıldı ve 300’e yakın şirket ankete sunuldu.

Araştırma sonucunda, hem genç profesyoneller, hem de öğrenciler-yeni mezunlar grubunda en beğenilen şirketler sırasıyla Unilever, Google ve Amazon oldu. Holding bazında yapılan sınıflamada ise sırasıyla en beğenilen holdingler Koç, Borusan ve Yıldız Holding oldu.

Araştırmada her bir sektör için gençlerin beğendiği şirketler de belirlendi. 16 sektörün ele alındığı araştırmada; bankacılıkta QNB Finansbank, dayanıklı tüketim malları-elektronikte Arçelik, otomotivde Mercedes Benz Türk, perakende sektöründe Boyner, savunmada Aselsan, endüstriyel teknolojide Bosch ve enerjide Enerjisa Üretim ön sıraları aldı. Yine sektörel sınıflamada, bilgi teknolojilerinde Google, denetimde Deloitte, e-ticarette Amazon, hızlı tüketim’de Unilever, ilaç sektöründe Abdi İbrahim, Telekomünikasyonda Turkcell, Sigortacılıkta AgeSA Hayat Emeklilik ve rafineri sektöründe Tüpraş en fazla beğenilen şirketler oldu.


Gençler maaş ve yan hakları önemsiyor

 Araştırma sonuçlarına yönelik değerlendirme yapan Realta Danışmanlık CEO’su ve EGŞ Araştırma Direktörü Ali Ayaz, gençlerin maaş ve yan haklarla ilgili beklentilerin önceki yıllara göre arttığını vurgularken, araştırma ortaklarından 3İK Marka İletişim Ajansı Başkanı Alper Çakıroğlu gençlerin üst yöneticilerden sadece sayılarla değil, sosyal ve insani konuları da önemsemesini beklediklerini kaydetti.

Gençler evden araştırmak istiyor

Araştırmada elde edilen bazı bulgular şöyle:

  • -Araştırmaya katılan gençlerin en fazla çalışmak istediği bölüm yüzde 23,39 payla üretim ve Ar-Ge oldu. İkinci sırada pazarlama ve reklam olurken, IT üçüncü sırayı aldı.
  • -Araştırma ve üretimde çalışmak isteyenlerin oranı yüksek olsa da katılanların yüzde 78’i “hibrit çalışma” olmazsa çalışmayacağını belirtti. İş yaşamına başlamış gençlerde ise bu oran yüzde 64 olarak belirlendi.
  • -Önceki yıllara göre sektörel tercihlerdeki değişime ilişkin olarak ise önceki yıllarda en önde yer alan telekom, bankacılık ve denetim sektörü firmalarının yerini de savunma sanayi, hızlı tüketim ürünleri ve e-ticaret şirketleri aldı.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM