Salı, Temmuz 2, 2024

Erten: WEPs ile toplumsal cinsiyet eşitliği algısını geliştireceğiz

İZİKAD tarafından düzenlenen Özel Sektörde Kadının Güçlenmesi Prensipleri Buluşmaları’nın ilk aşaması 26 Haziran’da İZBAŞ-İzmir Serbest Bölgesi’nde gerçekleşecek


2008 yılından bu yana ‘İş’te Kadın Güçlü Kadın’ mottosuyla faaliyet gösteren ve alanında uzman, sektörlerinde lider kuruluşları yöneten iş kadınlarını bünyesinde toplayan İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), iş dünyasına katkılarına yeni bir boyut eklemek üzere çalışmalarına başladı. Özel Sektörde Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) Buluşmaları projesiyle Birleşmiş Milletler Global Compact üyesi olan İZİKAD, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden beşincisi olan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ hedefine iş dünyasını bir adım daha yaklaştırmayı ve daha kapsayıcı ekonomiler yaratma konusunda hızlandırıcı bir çalışma gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten, projenin İZİKAD’ın kurulduğu günden bu yana yürüttüğü projelerle edindiği deneyimin verdiği güçle, İzmir’deki toplumsal cinsiyet eşitliği iyi uygulama örneklerini tanıtmada ve yaygınlaştırmada önemli bir kilometre taşı olacağını belirtti. Proje iki aşamada gerçekleşecek. Erten, İZİKAD’ın önceki yıllarda gerçekleştirdiği İş Hayatında Kadının Güçlendirilmesi Projesi’nin AB’den hibe desteği almış bir Sivil Toplum Diyaloğu projesi olduğunu ve geniş toplum kesimlerinde yankı uyandırdığını ifade etti. Bu projenin devamında dernek olarak İzmir İş Dünyası Kadının Güçlenmesi Başarı Ödülleri ile lider kadınları ödüllendirdiklerini ve iş hayatında kadın yöneticilerin liderlik dönüşümüne önemli katkı sağladıklarını, yeni projeyle toplumsal cinsiyet eşitliği algısını ve olgusunu geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.


Buluşmanın birincisi 26 Haziran tarihinde düzenlenecek

İZİKAD, bölgede iyi uygulama örneklerinin sayısını arttırmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kadın Birimi-UN Women iş birliğiyle gerçekleştireceği WEPs Buluşmalarının ilkini İZBAŞ-İzmir Serbest Bölgesi’nde, Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli’nin desteğiyle 26 Haziran tarihinde düzenleyecek. Bu etkinlikte Kadının Güçlenmesi Prensipleri hakkında bilgilendirme yapılacak ve firmaların WEPs imzacısı olması için yapması gerekenler anlatılacak. İyi uygulama örnekleri ile bu konuda ilerleme sağlamış iki firma katılımcılarla bir araya gelecek. Etkinlikte, Sun Tekstil ve Hugo Boss firmalarından yetkililer, UN WOMEN Pınar Akçayöz De Neve moderatörlüğünde interaktif bir panelde diğer firmalarla bir araya gelerek toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yaptıkları çalışmaları paylaşacak.

WEPs Buluşmaları”nı diğer serbest bölgeler ve organize sanayi bölgelerinde tekrarlayarak çok sayıda firmada farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirten Erten, “Henüz cinsiyet eşitliği için harekete geçmemiş şirketleri de bu konuda çalışmalar yapmaya teşvik etmeyi hedefliyoruz. Etkinlikler sonrasında katılımcı firmalarla yapılacak birebir görüşmelerde, yapılan çalışmaların sağladığı faydayı ve etkiyi sürekli ölçerek güncellenen bir rapor oluşturacağız.


“WEPs, şirketlerin cinsiyet eşitliği çalışmalarına yön verebilecek”

Etkinliğe UN WOMEN adına katılacak olan Özel sektör iş birlikleri takım lideri Pınar Akçayöz De Neve, “WEPs, şirketlerin toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki çalışmalarına yön verebilecek en bütüncül Birleşmiş Milletler çerçevesidir. Şirketlere WEPs imzacısı olarak bu konuda çalışmayı taahhüt etmeleri ve bu gibi WEPs buluşmalarıyla da birbirlerine WEPs yolculuklarında destek olmaları çağrısını yapıyoruz. İZBAŞ’taki şirketlerin WEPs uygulamalarını derinleştirmek için atacakları adımları heyecanla bekliyoruz” dedi. 

Akçayöz De Neve, “Türkiye’den 8 ilden 8 iş kadını derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun (GİFED) güçlü üyeleri ve networkü sayesinde bu projeyi diğer illere de yaymayı ve etkiyi katlayarak artırmayı hedefliyoruz. İZİKAD olarak ekonomik, sosyal ve güncel gelişmeleri takip ederek iş dünyasının değişen ve dönüşen ihtiyaçlarına göre projelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

KAYNAKİZİKAD
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM