Salı, Temmuz 2, 2024

Ege Bölgesi’nden 77 firma İSO 500’de

İzmir, İSO 500’de ilk 50’ye adını yazdıran üç firmaya ev sahipliği yaptı


İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nu açıkladı. Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) 484,2 milyar TL üretimden satış ile listede birinci sıraya yerleşirken onu 238 milyar TL ile Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. ve 226,8 milyar TL ile Star Rafineri A.Ş. izledi.

İSO ilk 500’de Ege Bölgesi’nden 77 firma yer aldı. İlk 500’de yer alan Egeli firmaların yaklaşık yüzde 50’sinin Ege Bölgesi Sanayi Odası’na bağlı olduğu görüldü. İzmir ise tek başına ilk 50’ye adını yazdıran üç firmaya ev sahipliği yaptı.


İzmir’den Star Rafineri ilk 3’te

Geçen yıl ikinci sırada yer alan Star Rafineri bu yıl 226,8 milyar TL üretimden satışla 3’üncü oldu. PETKİM Petrokimya Holding A.Ş. ise 36 milyar TL’ye yakın üretimden satışla listede 30’uncu sırayı aldı. İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. ise 23 milyar TL üretimden satışla 49’uncu sırada yer aldı. Geçen yıl 122’nci sırada yer alan JTI Tütün Ürünleri A.Ş. ilk 100’e adını yazdırırken, Abalıoğlu Yağ ise bu yıl da ilk 100’deki yerini korudu. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı Maxion İnci Jant Sanayi A.Ş. ise geçen yıl 142’nci sırada yer alırken bu yıl 137’nci sıraya yükseldi. Denizli Sanayi Odası’na bağlı Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A.Ş. 12 sıra birden yükselerek 78’inci sırada yer aldı. Manisa’dan Bosch Termoteknik Isıtma ve Klima San. Tic. A.Ş. 109’uncu sırada yer alırken, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim A.Ş. 281’inci sıradan 113’üncü sıraya yükseldi.


Ege Bölgesi’nden ilk 500’e giren firmalar

Star Rafineri A.Ş., PETKİM Petrokimya Holding A.Ş.,İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş., Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş., Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi A.Ş., JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş., Abalıoğlu Yağ San. ve Tic. A.Ş., Ravago Petrokimya Üretim A.Ş., Bosch Termoteknik Isıtma ve Klima San. Tic. A.Ş., Kardemir Çelik Sanayi A.Ş., Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim A.Ş., Kocaer Çelik San. ve Tic. A.Ş., Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. A.Ş., Maxion İnci Jant Sanayi A.Ş., Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş., Abalıoğlu Yem Sanayi A.Ş., Seval Kablo Aydınlatma Cihazları İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş., Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhr. İth. ve Tic. A.Ş., BMC Otomotiv San. ve Tic. A.Ş., RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş., Pınar Süt Mamülleri Sanayii A.Ş., Mondi Turkey Oluklu Mukavva Kağıt ve Ambalaj Sanayi A.Ş., Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşletmeleri San. Tic. A.Ş., Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayi A.Ş., CMS Jant ve Makina Sanayii A.Ş., Hugo Boss Tekstil Sanayii Ltd. Şti., Verde Yağ Besin Maddeleri San. ve Tic. A.Ş., Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş., Nursan Kablo Donanımları San. ve Tic. A.Ş., İnci GS Yuasa Akü San. ve Tic. A.Ş., DYO Boya Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş., Polibak Plastik Film San. ve Tic. A.Ş., Soma Termik Santral Elektrik Üretim A.Ş., Kansai Altan Boya San. ve Tic. A.Ş., İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş., Akdeniz Chemson Kimya San. ve Tic. A.Ş., Emas Makina Sanayi A.Ş., Ege Profil Tic. ve San. A.Ş., Tarım Kredi Süt Ürünleri A.Ş., CMS Jant Sanayi A.Ş., Sanmar Denizcilik Makina ve Ticaret A.Ş., Tukaş Gıda San. ve Tic. A.Ş., Yonca Gıda Sanayi İşletmeleri İç ve Dış Ticaret A.Ş., Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş., Qua Granite Hayal Yapı ve Ürünleri San. Tic. A.Ş., Maxion Jantaş Jant San. ve Tic. A.Ş., Elba Basınçlı Döküm Sanayii A.Ş., Cevher Jant Sanayii A.Ş., Üniteks Tekstil Gıda San. Dış Tic. A.Ş., Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Tirsan Kardan San. ve Tic. A.Ş., Er Yem Gıda Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş., Jantsa Jant San. ve Tic. A.Ş., Yorglass Cam San. ve Tic. A.Ş., Sun Chemical Matbaa Mürekkepleri ve Gereçleri San. ve Tic. A.Ş., Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri A.Ş., Özerdem Mensucat San. ve Tic. A.Ş., Pınar Entegre Et ve Un Sanayii A.Ş., Vergo Enerji Sistemleri San. ve Tic. A.Ş., Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş., İmbat Madencilik Enerji Turizm San. ve Tic. A.Ş., Norm Salihli Vida ve Cıvata Makine San. ve Tic. A.Ş., Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş., Menderes Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Agrobest Grup Tarım İlaçları Tohumculuk İmalat İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş., Atom Kablo San. ve Tic. A.Ş., Özgüven Kablo San. ve Tic. Ltd. Şti., Bak Ambalaj San. ve Tic. A.Ş., Batısöke Söke Çimento Sanayii T.A.Ş., Krone Ticari Araçlar San. ve Tic. A.Ş., Europap Tezol Kağıt San. ve Tic. A.Ş., Sarıgözoğlu Hidrolik Makina ve Kalıp San. ve Tic. A.Ş., Lider Petfood Yem San. ve Tic. A.Ş., Ege Endüstri ve Ticaret A.Ş., Johnson Electric Otomotiv Ürünleri Ltd. Şti.

KAYNAKİSO
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM