Perşembe, Temmuz 4, 2024

Lokantacılar, İzmir Şehir Kart Projesi’ne katılmak istiyor

Kılıç, Kemeraltı’nda açılan Kent Lokantasının, bölgedeki esnafın daha çok iş yapmasına engel olduğunu söyledi

İzmir Lokantacılar Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) hayata geçirdiği Kent Lokantaları projesi ve sosyal hizmetler çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenledi.  Toplantıda İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Doğan Kılıç ve oda yöneticileri öneri ve görüşlerini sundu. Açılan Kent Lokantası’nın, esnafın kar elde etmesini önlendiğini, bu durumun esnafı olumsuz etkilediğini vurgulayan Kılıç, “Sosyal yardımlaşma projesinde bizim de tuzumuz olsun istiyoruz. Büyükşehir, daha önceden pek çok iş kolunda esnaf teşkilatıyla birlikte hayata geçirdiği İzmir Şehir Kart projesine lokantacıları da dahil etsin. Biz de kartla yemek yiyen İzmirlilere ayrıca yüzde 25 oranında bir indirim uygulayalım” dedi.


“Kent Lokantası’nın yeri Kemeraltı olmamalıydı”

Kent Lokantalarının ihtiyaç sahiplerine yönelik olmasını dile getiren Kılıç, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Konak Meydanı’nda balıkçıların içinde Kent Lokantası açtı. Bu projeyi destekliyoruz. Kent Lokantası’nın açılmasına karşı değiliz, yerine karşıyız. Halka açık olmaması ve açılacak yerin Kemeraltı’nın olmaması gerekirdi. Biz İzmir’de esnaf temsilcileriyiz. Proje hayata geçirilmeden önce bize sorulmalıydı. İhtiyaç sahiplerine verilebilir ancak esnaf gidip oradan yemesin. Öğrenci kimliği olan öğrenciye, emekli kartını gösteren yaşlılarımıza verilsin. Engelli ve gariban vatandaşlarımıza verilsin. Yurt dışından şehrimize gelen turistler bile o lokantada yemek için sıraya giriyor. İzmir kentinde yaşıyoruz. Bir gevrek, bir peynir ve bir çayın 50 TL olduğu bir yerde belediye dört çeşit yemek ve yanında da bir şişe su veriyor. Bu menünün maliyeti 50 TL olmaz. Bir şişe suyun ve yarım ekmeğin maliyeti 5 TL. Bunun yanında meyvesi de içinde. Bu durumda 4 çeşit yemeği mal etme şansı yüzde sıfır. Esnaf zor durumda, son çırpınışımızı yapıyoruz. Ümmimi halka açık bir lokanta olursa esnafımız çok zarar görür” ifadelerini kullandı.

Kent Lokantalarının ihtiyaç sahiplerine yönelik olmasını dile getiren İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Doğan Kılıç, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Konak Meydanı’nda balıkçıların içinde Kent Lokantası açtı. Bu projeyi destekliyoruz. Kent Lokantası’nın açılmasına karşı değiliz, yerine karşıyız” diye konuştu.

“Haksız rekabeti düzeltmemiz lazım”

Faturalara yansıyan zamların esnafları zor durumda bıraktığını dile getiren Kılıç, KDV’leri ödeyemediklerini ve vergi dairelerinin hesaplarına bloke koyduğunu söyledi. Başkandan su indirimi beklediklerini aktaran Kılıç, “Bir dönem hamam su tarifesi vardı yüzde 50 indirimliydi ve bu uygulama kalktı. Lokantacıyız ve hijyen olması gerekiyor. Esnafa su faturalarında indirim olmalı. Yüzde 31 zam geldi bunlar suyu çok tüketen meslek dalları, beklediğimiz can suyu bunlar. Elektrik faturası da çok yüksek geliyor. 32 bin TL doğal gaz faturası geliyor.  Bizim bu maaliyetlerin altından çıkmamız çok zor. Esnafın en büyük desteği kredileriydi. Esnaf kefalet kooperatifleri bize kredi verirken, faizler düşüktü. Gelirleri düşen esnafın kredi faizleri de yükseldi. Kemeraltı esnafı bize tepki gösteriyor. Bu işi toparlamamız lazım. Haksız rekabeti düzeltmemiz lazım. Bize destek verilmesini istiyoruz. Ortak çözüm olarak birlikte bu sorunun evirileceğini düşünüyorum” dedi.m.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM