Salı, Temmuz 2, 2024

IPARD III Programı’nın toplam destek bütçesi 80 milyon euro

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD III Programı 2. Başvuru Çağrı İlanı 8 Haziran 2024 tarihi itibarıyla yayımlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD III Programı 2. Başvuru Çağrı İlanının toplam destek bütçesinin 80 milyon euro olarak belirlendiğini bildirdi.

Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen ve 2011 yılından beri uygulanan IPARD I ve IPARD II Programları kapsamında bugüne kadar 25 bin 489 adet tesis ve proje Türkiye’ye kazandırıldı. Program kapsamında girişimcilere toplam 45,5 milyar TL hibe desteği verildiğini hatırlattı. Programın büyük ilgi görmesi üzerine IPARD III Programı 2024 yılı itibarıyla 81 ile yaygınlaştırıldı. Başvuru sayısında büyük oranda artış beklendiği için ulusal katkı oranı yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltildi. Böylelikle IPARD III Programı’nın toplam bütçesi ise 555 milyon eurodan 785 milyon euroya çıkarıldı.

Çağrı ilanının ‘Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme’ başlığıyla duyurulduğunu belirten Yumaklı, “Bu çağrı ilanının toplam destek bütçesi 80 milyon avro olarak belirlendi” ifadesini kullandı.


Başvurular 29 Ağustos’ta sona eriyor

IPARD-III Programı 2. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında, yatırımcılar proje başvurularının online sistem kayıtlarını 12 Temmuz–16 Ağustos 2024 tarihleri arasında https://onlinebasvuru.tkdk.gov.tr/  internet sitesi üzerinden yapabilecekler. Başvuru paketlerini de 29 Ağustos 2024 tarihine kadar 42 TKDK İl Koordinatörlüğü ve 39 ilde faaliyet gösteren TKDK İl İrtibat Ofislerine teslim edebilecekler. Daha sonra da projelerin kontrolleri gerçekleştirilip desteklenmek üzere seçilen projeler kamuoyu ile paylaşılacak.


Kırsal alanda yeni iş imkanı oluşturacak

Yumaklı, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbiri kapsamında bulunan açık alanda bitkisel üretim faaliyetleri için makine ekipman desteğine bu çağrıda başvuru alınmayacağına dikkati çekerek söz konusu yatırımlar için 2024 yılı içerisinde ayrı bir çağrıya çıkılacağını belirtti. Bakan Yumaklı, şunları kaydetti: “Alınan başvuruların toplam destek tutarının çağrı için ayrılan bütçeyi aşması durumunda, IPARD Programı’nda ilgili tedbir için belirtilen sıralama kriterlerine göre başvurular sıralanacak ve bütçenin yeterli olduğu sayıda başvuru incelenecektir. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbiri başlığı altında verilecek IPARD destekleri kapsamında hayata geçecek yatırımlar ile kırsal alanlarda mevcut iş faaliyetlerinin geliştirilmesini ve yeni iş alanları oluşturmasını, bu bölgelerde yaşayan vatandaşların gelir ve refah düzeyinin yükseltilmesini, böylece kırsal alanlarda ekonomik ve sosyal açıdan daha iyi bir bölgesel denge sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. IPARD III Programı 2. Başvuru Çağrı dönemimizin üreticilerimize, girişimcilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM