Pazartesi, Temmuz 1, 2024

Pestisit tarım ihracatımızı tehdit ediyor

İSTİB Başkanı Kopuz, 2024’ün ilk 5 ayında Türkiye’den AB’ye ihraç edilen gıdaların 132’sinin sınırda reddedildiğini aktardı

Tarımda yaşanan pestisit sorunu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, pestisit sorununun acilen çözülmesi gerektiğini ve pestisitin hem toplum sağlığını hem de tarım ihracatımızı tehdit ettiğini vurguladı.  Tarımsal ihracatın artmaya devam edebilmesi için pestisit konusuna önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Kopuz, “Son yıllarda sürekli ihracat rekorları kırıyoruz. Tarımsal üretimimiz de ihracatımız da artıyor ancak ne yazık ki gıda ihracatındaki en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerinde yaşadığımız bir sorunu yıllardır çözemiyoruz. Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Güvenlik Sistemi verilerine göre, 2024 yılının ilk 5 ayında tüm dünyadan AB ülkelerine satılan tarım ürünleri içinde, toplam 2035 parti üründe ‘yasaklı madde veya yüksek doz tarım kimyasalı’ tespit edildi. Bu ürünlerin 205 tanesi Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen gıda ürünleri oldu. 205 ürünün 132’si sınırda reddedildi ve Türkiye’ye geri gönderildi. Bunların arasında kuruyemiş, limon, kuru incir, kekik, kimyon, kayısı gibi, üretiminde dünya 1’incisi ya da üst sıralarda olduğumuz ürünler de var” dedi.


“Pestisitli ürünlerin iç piyasada tüketilmesi önlenmeli”

2024’ün ilk beş ayında Türkiye’den sonra en çok uyarı alan ülkelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Kopuz, 167 bildirimle Çin ve 152 bildirimle Hindistan olduğunu aktardı. Borsa olarak, toplum sağlığının ve ülke ihracatımızın zarar görmemesi için bu konuyu sık sık gündeme getirdiklerini dile getiren Kopuz, “Konuyla ilgili yaptığımız son açıklamada, tarımsal desteklerin pestisit testini geçen ürünlere verilmesi gerektiğini belirtmiştik. Bu çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu. İhraç edilen tarımsal ürünlerin pestisit testinin, alıcı ülke standartlarında ve gönderilmeden önce yapılmasının önemli olduğunu belirten Kopuz, “Öte yandan, pestisit kalıntıları nedeniyle iade edilen ürünlerin, iç piyasada tüketilmemesi için de önlemler alınmalı” diye belirtti.


“Türkiye’nin marka değerini baltalıyor”

Gıda ürünlerinin, büyük emek ve yatırım gerektiren ürünler olduğunun altını çizen Kopuz, “Tarlalar ekime hazırlanıyor, tohumlar alınıyor, ekim yapılıyor, gübreleniyor, ilaçlanıyor ve nihayet hasat başlıyor. Tüm bu süreçte emeğin yanında, yüksek miktarda tarımsal girdi maliyetleriyle de karşı karşıya kalıyoruz. Çiftçimizin yaptığı harcamaların yanında devletimizin destekleriyle milyarlarca dolara ulaşan bu yüksek maliyeti çöpe atma gibi bir lüksümüz yok. Üretilen tüm gıdanın üçte birini, kayıp ve israfla zaten kaybediyoruz. Gıda ihracatımızı baltalayan pestisit ise, bir taraftan milli servetimize mal olurken, diğer taraftan Türkiye’nin marka değerini baltalıyor. Pestisit Türkiye için ciddi bir sorun haline gelmiştir ve acilen çözülmeli” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM