Çarşamba, Temmuz 3, 2024

ABD Başkanı’nın yarıştan çekilmesi isteniyor

Geçtiğimiz perşembe akşamı, CNN International’ın Atlanta stüdyolarında ABD Başkanlık seçimlerinde aday olması beklenen Joe Biden ve Donald Trump’ın tartışma programı yapıldı. Normal olarak seçimlere daha epey vakit varken, ve adayların ikisi de henüz parti kongrelerinde adaylıklarını netleştirmemişken yapılan bu programda özellikle mevcut Demokrat Başkan Joe Biden programın başlangıcında çok tutuk gözüktü. Söylemeye çalıştığı cümleleri bitirmekte zorlanırken, karşısındaki rakibi Donald Trump’ın bilhassa söylediği yalanlara cevap verememesi izleyicileri şaşırttı.

Tartışma sonrası kendi performasının iyi olduğunu söyleyen Biden, Trump’ın 27 adet yalan söylediğini irdelerken, bu yalanlara gerektiği cevabı neden veremediğini de açıklayamadı.

Tartışmanın hemen sonrasında Demokrat Parti mensupları acaba Biden’ın adaylıktan çekilmesi gerekir mi sorusunu gündeme getirdiler. Bir çok sempatizan buna gerek olmadığını, zaman içinde yapılacak diğer tartışma programlarında Biden’ın açığını kapatabileceğini öne sürerken, önemli bir kesim de Demokrat partiye zarar vermemek için Biden’ın çekilmesi gerektiğini öne sürdü.

Biden’ın çekilmesini gerektiğini öne süren en önemli kurum ise, Demokrat başkanlara desteği ile tanınan New York Times gazetesi oldu. Gazetenin Editoryal Kurulu, Cumhurbaşkanı Joe Biden’ı, CNN’in cumhurbaşkanlığı tartışmasındaki performansı sonrasında Beyaz Saray için yarıştan çekilmeye çağırdı.

New York Times bu çağrısında aşağıdaki noktalara değinen bir görüş yazısını Cuma günkü nüshasında yayınladı. Kurulun bu yazısına göre, Başkan Perşembe akşamı büyük bir kamu hizmetkarının gölgesi olarak ortaya çıktı. İkinci bir dönemde ne başaracağını açıklamakta zorlandı. Trump’ın provokasyonlarına nasıl cevap vereceğini açıklamakta zorlandı. Trump’ı yalanları, başarısızlıkları ve ürkütücü planları konusunda hesap vermekte zorlandı. Birden fazla kez cümlenin sonuna ulaşmakta zorlandı, ifadeleri yer aldı.

Yazıda ayrıca şu ifade de yer aldı: “Bay Biden’ın şu anda yapabileceği en büyük kamu hizmeti, yeniden seçim için yarışmayacağını açıklamasıdır. Durum şu ki, başkan tehlikeli bir kumarın içindedir. İkinci Trump başkanlığına net, ikna edici ve enerjik alternatifler sunabilecek, seçmenleri Trump’ın eksiklikleri ile Biden’ınkileri arasında seçmeye zorlamayacak daha donanımlı Demokrat liderler var. Partinin ülkenin istikrarı ve güvenliğini risk altına almasına gerek yok, Amerikalıların sadece umut ederek Biden’ın yaşını ve zayıflığını göz ardı edeceklerini veya küçümseyeceklerini düşünmek çok büyük bir bahis,” dedi Times.

Bu eleştiriye rağmen Kurul, Biden ve eski Başkan Donald Trump arasında seçim yapılması durumunda hala Biden’ı “kesin tercihleri” olarak destekleyeceklerini söyledi.

Biden kampanyasını yürütenler ise akabinde Cuma akşamı editoryal kurulun eleştirilerine karşı çıktı. Karşı açıklamalarında, son olarak Joe Biden’ın New York Times editoryal kurulu’nun desteğini kaybettiği zaman, sonuçların Biden için oldukça iyi olduğu Biden’ın kampanya eş başkanı Cedric Richmond tarafından CNN’e açıklandı.

New York Times daha önce 2020’de iki Demokrat başkan adayı olan Senatörler Amy Klobuchar ve Elizabeth Warren’ı desteklemişti. Biden kampanya eş başkanı Mitch Landrieu ise Cuma gecesi CNN’in Kaitlan Collins’ine Joe Biden’a %100 güvendiğini, devam edip etmeyeceğine dair “kararının tamamen ona ait olduğunu” söyledi.

New York Times’ın Biden’ın tartışma performansını eleştirenlerden biri olması, üst düzey Demokratları alarma geçirdi ve bazılarının Biden’ın Demokrat adaylığındaki liderliğini sürdürebileceğini açıkça sorgulamasına neden oldu.

Trump gerçekten çok kolay yalan söyleyebilen birisi. En basitinden göçmenler arasında latinlerin ölümlü cünayetlere karışma oranlarının %70’in üzerinde olduğunu tartışma esnasında belirtirken, gerçekte bu rakamın %30’un altında olduğu istatistiklerde net olarak biliniyor. Ama Biden’ın bu ve benzer yalanları Trump’ın yüzüne vuramaması izleyiciler tarafından müspet karşılanmadı ve Biden’ın da kazandığı takdirde 82-86 yaş dönemini yaşayacağından kesin endişe yarattı.

Ama belki şöyle de düşünebiliriz. Yalan söylemeye alışmamış birisinin yalancılarla başa çıkabilmesi aslında pek kolay bir şey değildir. Belki de Biden bu nedenle, şaşırdırğı için gerekli cevapları verememiştir. Fazla iyimser bir görüş gibi gelebilir ama olasılıklar içinde olduğu da bir gerçektir.
Not: Yazının içeriğinin bir kısmı CNN News ve New York Times’dan alınmıştır.

Ahmet Sükûti Tükel

Diğer Yazarlar