Çarşamba, Temmuz 3, 2024

Yangınların yüzde 70’i elektrik kaynaklı

Elektrik yangınları, modern toplumların karşı karşıya olduğu en ciddi tehditlerden biri. Her yıl yüzlerce kişi elektrik kaynaklı yangınlar nedeniyle hayatını kaybediyor veya yaralanıyor. İstanbul İtfaiye Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, yangınların yüzde 70’inin elektrik kaynaklı olduğu tespit edildi.

Toplumu elektrik yangınları konusunda bilgilendirmek ve yangın öncesi alınması gereken önlemler ile yangın esnasında yapılması gerekenler hakkında açıklama yapan Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali, “Ülkemiz, iklim değişikliği yüzünden yazın aşırı sıcaklarla karşı karşıya kalıyor. Bu durumda, insanların klima, derin dondurucu gibi elektrikli ev aletlerini yoğun kullanması ve iş yerlerinde network altyapılarının bulunduğu server odalarının 24 saat soğutma ihtiyacı duyulması, aşırı sıcakların getirdiği ek yükler nedeniyle kabloların ısınmasına ve sigortaların yetersiz kalmasına yol açıyor, bu da yangın riskini artırıyor” dedi.


“Basit önlemler büyük felaketleri engelleyebilir”

Evleri ve iş yerlerini korumak için elektrik tesisatının altyapısının kontrol ettirilmesi ve imkân varsa yangına dayanıklı (Halogen Free) yangın sırasında alevi iletmeyen, zehirli duman çıkarmayan kablolarla tesisatın yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Bozali, “Elektrik devrelerinde aşırı yüklenme, yanlış montaj, düşük kaliteli malzeme kullanımı ve bakım eksikliği gibi nedenler yangına yol açıyor. Yangınlar, sadece maddi hasarlara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda can kayıplarına da neden olur. Ev tipi yangınların yanı sıra iş yerlerindeki yangınlara da dikkat etmeliyiz. Başta elektrik devrelerinin düzenli bakımı olmak üzere, yük dengelemesi, kısa devre koruması ve yangın söndürme ekipmanlarının doğru kullanımı hayati öneme sahip. Herkesi elektrik yangınları konusunda daha bilinçli olmaya ve gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz. Unutmayın, yangınlar önlenebilir ve sizin alacağınız basit önlemler büyük felaketleri engelleyebilir” sözleriyle vatandaşları uyardı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM