Cuma, Temmuz 5, 2024

TÜFE’ye dönüş barınma krizini tetikleyebilir!

Akgün, enflasyon nedeniyle yüksek kira bedelleri altında ezilen kiracılar ve ev sahiplerinin karşı karşıya geldiğini, anlaşmazlıkların çözümü için arabuluculara başvurulduğunu ifade etti


BERİZ ELMAS

Konut kiralarındaki artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasına ilişkin uygulama 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla sona erdi. Kira artış oranlarının iki yıl aradan sonra yeniden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinden belirlenecek olmasının, kira bedellerinde ciddi bir yükselişe yol açması bekleniyor.

Geçtiğimiz iki yılda uygulamada olan yüzde 25 kira artış sınırının kiracılar ve konut sahipleri arasında ciddi anlaşmazlıklara neden olduğunu aktaran İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, enflasyon nedeniyle yüksek kira bedelleri altında ezilen kiracılar ve ev sahiplerinin karşı karşıya geldiğini, anlaşmazlıkların çözümü için arabuluculara başvurulduğunu ifade etti.

Akgün, yüzde 25 kira artış sınırının kaldırılmasının ardından, kira artışlarının bir önceki ayın TÜFE’sine göre yüzde 60’lara ulaşabileceğini vurguladı. Bu durumun kaçınılmaz olarak kira artışlarının devam etmesine yol açacağını belirten Akgün, beş yılını dolduran kiracıların kira tespit davaları ile karşı karşıya kalacağını ve kira bedellerinin güncelleneceğini söyledi.


Akgün: Tersine göç yaşanıyor

Akgün, şehir merkezindeki yüksek kira bedellerinin İzmir’deki kiracıları İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) hattında yer alan, Selçuk’tan Bergama’ya kadar uzanan bölgelerde yerleşmeye yönelttiğini de belirtti. İzmir kent merkezinden ilçelere doğru tersine bir göç hareketi yaşandığını aktaran Akgün, “İnsanlar çok yüksek kira bedeliyle karşılaştıkları için ucuz barınma adına uzak bölgelere gitmeyi göze alıyorlar” dedi.

Kentin kuzeyinde yeni yerleşim yerlerinin yapılmasının da bu bölgelere olan talebi artırdığının altını çizen Akgün, “Çok fazla konut üretildiği ve seçenekler çoğaldığı için Çiğli, Harmandalı, Ulukent ve Menemen bölgelerine de talep artıyor” sözlerini kullandı.


Şimşek: Hem ev sahibi hem de kiracı için sancılı bir süreç başlıyor

Yeni karar ile ciddi bir konut krizi yaşanacağını belirten Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek ise “Daha önce uygulamaya giren yüzde 25’lik kira artırımı sınırı uygulaması sona eriyor. Dolayısıyla artık kiralarda belirlenen artışlar yıllık Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE)- TÜFE ortalaması oranında gerçekleşecek. En son açıklanan TEFE-TÜFE ortalaması yüzde 62,51 idi. Kira zamları yüzde 70’leri bulacak. Bu nedenle hem kiracı hem de ev sahibi için sancılı bir süreç başlıyor” dedi.

Kira artışının ne kadar olacağının ve kiracıların bu rakamları nasıl ödeyeceğinin bir tartışma konusu haline geldiğini söyleyen Şimşek, “Kira artışları arttıkça kiracı kiralarını ödeyemeyecek hale gelecek. Ev sahipleri ise yeni kararla bile kiralardaki artışın piyasanın çok altında kaldığını düşünecek ve bu noktada sıkıntı yaşayacak. Dolayısıyla yüzde 25’lik zam sınırının kaldırılması mevcut davaları azaltmayacak. Mevcutta kira gelirinin artırılması ile ilgili davalarda hala artışlar var ve öngörüm bu davaların daha da artabileceği yönünde” ifadelerini kullandı.


“Konut krizini çözmek için acilen adım atılmalı”

Şimşek, kira gelir vergilerinin artırılması ile ilgili de çeşitli spekülasyonlar olduğunu belirterek, “Bu iddialar yasalaşır ve yürürlüğe girer ise ev sahipleri evlerini kiraya da vermemeye başlayacak, ‘Düşük kira alıp, neden yüksek vergi ödeyeyim’ diye düşünecek. Vergi konusu ev sahiplerini ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bırakacak. Üzerine bir de konut kredilerindeki yetersizlik ve faizlerin yüksekliği çok ciddi bir konut krizini ortaya çıkaracak. Konut krizini çözmek için acilen adım atılması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM